Search
menu
Search

21 gewonden na ongeluk bij vuurwerkshow tijdens de Fallas in Valencia

21 gewonden na ongeluk bij vuurwerkshow tijdens de Fallas in Valencia
Beeld: 123rf

21 gewonden na ongeluk bij vuurwerkshow tijdens de Fallas in Valencia

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – In Valencia is vanaf één maart elke dag om twee uur een grote vuurwerkshow met knalvuurwerk te zien en te horen. Dit is onderdeel van het feest ‘Fallas’ wat nu gaande is. Op tien maart was er ook een vuurwerkshow, maar deze liep iets minder feestelijk af voor enkele bezoekers. Een stuk vuurwerk ontplofte namelijk niet in de lucht, maar viel tussen het publiek en ontplofte toen alsnog. Hierbij zijn 21 personen gewond geraakt, waarvan twee personen ernstige brandwonden aan de benen hebben opgelopen. 

Het regionale ministerie van Gezondheid heeft verteld dat er 13 personen naar het ziekenhuis zijn overgebracht om medische hulp te krijgen. Van deze 13 personen hadden een man van 29 jaar en een vrouw van 52 ernstige brandwonden opgelopen. Deze twee zijn nog voor observatie in het ziekenhuis gebleven. Ook zijn er twee personen die last hebben van gehoorschade. 

De rest van de gewonden hebben medische hulp gekregen op het plein van het gemeentehuis, waar de show ook plaats vond. Deze hulp werd geboden door medewerkers van het Rode Kruis. De voorkomendste verwonding waren brandwonden op de benen en de armen. Het gaat voornamelijk om lichte brandwonden. 

Het stuk vuurwerk was buiten de veilige zone van 60 meter gevallen en kwam in het gebied van de straat van de ‘Barcas’ terecht. Het gebeurde al aan het begin van de show. De plek waar het vuurwerk viel was volledig vol met mensen. 

De toeschouwers hebben zelf de hulpdiensten ingeschakeld. Zowel politie als het personeel van het rode kruis konden erg snel handelen en de gewonden waren binnen zeer korte tijd overgebracht naar gezondheidsinstellingen of ze werden direct geholpen op het plein door de medewerkers van het rode kruis. 

De meeste verwondingen zijn klein en het gaat voornamelijk om brandwonden vanwege de impact van de stukjes plastic die vrijkwamen bij de ontploffing. Het gaat dan om de huls van het vuurwerk die uit elkaar spatte. Deze stukjes zijn voornamelijk op de onderarmen en op de onderbenen van mensen terecht gekomen. De enige uitzondering hierop zijn de twee personen die ergere brandwonden hebben opgelopen. 

Tijdens de hele show die georganiseerd werd door vuurwerkwinkel Zaragozana werd in ongeveer 5 minuten een totaal van 90 kilo vuurwerk de lucht in geschoten.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?