skip to Main Content
In maart werd de helft van de Spaanse stroom uit hernieuwbare energie gehaald

In maart werd de helft van de Spaanse stroom uit hernieuwbare energie gehaald

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

energie3MADRID – Spanje heeft alles om een goed en productief land te worden wat betreft hernieuwbare of groene energie. Zo is er meer dan genoeg ruimte voor windmolens, heeft een groot deel van Spanje (met name het zuiden en de Canarische Eilanden) bijna het hele jaar door zon voor zonne-energie en heeft het land meer dan 5.000 kilometer kustlijn waarbij met name de Atlantische kust ook energie zou kunnen wekken met waterkrachtcentrales.

Dat dit nu al gebeurd blijkt wel uit het feit dat de helft van de benodigde energie in de maand maart afkomstig was van de groene energie. Spanje heeft in maart aan bijna de helft van zijn behoefte aan elektriciteit kunnen voldoen met hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie. Het land is van plan op dezelfde weg verder te gaan maar moet daarvoor nog wel de politiek zien te overhalen.

Volgens Spaans netbeheerder Red Eléctrica de España (REE) leverden in maart 2015 hernieuwbare energiebronnen 47 procent van de Spaanse elektriciteit. Windenergie is goed voor het merendeel van die groene stroom met 22,5 procent van de totale productie. Steenkool, de meest vervuilende bron van energie, is in Spanje nog maar goed voor 11,8 procent van de totale elektriciteitsproductie.

Windenergie is dus voor de eerste drie maanden van 2015 de grootste van alle stroombronnen. Spanje werd in 2013 al het eerste land ter wereld dat het grootste deel van zijn stroomvoorziening uit windenergie haalt. Spaanse windmolens produceerden in die periode bijna 54 gigawattuur energie, goed voor 21,1 procent van de vraag.

Spanje wil over vijf jaar 40 procent van zijn elektriciteitsconsumptie uit windenergie halen, maar zet ook sterk in op zonne-energie. De Spaanse zonnesector schommelt nu nog rond de 3 procent van de totale productie, en is nu al een van de grootste ter wereld.

Canarisch Eiland El Hierro

Vorig jaar kwam het eiland El Hierro, het kleinste van de Canarische Eilanden, in het nieuws omdat het als eerste landmassa ter wereld geheel afhankelijk is van hernieuwbare energie. De tienduizend inwoners van El Hierro produceren hun energie met een waterkrachtcentrale en windenergie.

Bij sterke wind wordt het productie-overschot gebruikt om water omhoog te pompen naar een vulkaankrater. In periodes van luwte levert dat water dan stroom via turbines. Zo leveren hun hernieuwbare energiebronnen de klok rond energie. Tegen 2020 wil het eiland af van zijn zesduizend auto’s die nog op diesel of benzine rijden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken