skip to Main Content
Lionel Messi en Bruce Springsteen hebben kleine aardbevingen veroorzaakt in Barcelona
Burmakin Andrey / 123RF

Lionel Messi en Bruce Springsteen hebben kleine aardbevingen veroorzaakt in Barcelona

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Burmakin Andrey / 123RF

BARCELONA – Een team van onderzoekers heeft in een onderzoek de oorsprong van de onnatuurlijke signalen vastgelegd die door een seismometer geïnstalleerd in Barcelona werden gemeten. Het apparaat heeft de afgelopen jaren de micro-aardbevingen geregistreerd die worden gegenereerd door de circulatie van de metro, het verkeer en het meest opvallende rock concerten en voetbalwedstrijden in Camp Nou.

Het artikel, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports, benadrukt de rol die seismologie kan spelen als een aanvullend instrument om bepaalde activiteiten te monitoren. Bruce Springsteen trad voor de laatste keer op 14 mei 2016 in Barcelona op. De “Boss” liet tijdens het concert van meer dan 3 uur 65.000 toeschouwers deelnemen door hen te laten dansen en springen, iets wat geregistreerd werd door de seismometer.

In het onderzoek analyseerden de auteurs ook het signaal dat voortkwam uit de reactie van het publiek op elk van de drie doelpunten die FC Barcelona tegen Bayern München scoorde in de laatste 15 minuten van de eerste reeks van de halve finale van de Champions League in mei. 2015, doelpunten van Lionel Messi in de minuten 77 en 80 en van Neymar in de 94e minuut.

De onderzoekers vinden het interessant om te observeren hoe verschillend de trillingen zijn die worden gegenereerd door degenen die in het het Camp Nou een evenement bijwonen zoals dansen en springen bij een concert of het vieren van een doelpunt tijdens een voetbalwedstrijd. De analyses kunnen daarnaast informatie opleveren die van belang kunnen zijn voor ingenieurs over het gedrag van gebouwen en constructies.

De seismometer van het Instituut voor Aardwetenschappen Jaume Almera (ICTJA-CSIC) werd op slechts 500 meter van het stadion Camp Nou in Barcelona geplaatst tussen 2015 en 2017.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken