skip to Main Content

Regen zorgt voor goed gevulde stuwmeren maar ook overvolle rivieren in Spanje

Foto: Europa Press

MADRID – Het overschot aan regen wat gedurende de maand maart en de eerste week van april gevallen is op veel plaatsen in het land heeft ertoe geleid dat de stuwmeren beter gevuld zijn dan het gemiddelde van vorig jaar. Met name het noorden en noordwesten van Spanje waar de waterstand in de belangrijke stuwmeren nijpend was stijgt het waterpeil. Naast de stuwmeren zijn de rivieren echter ook overvol en dat zorgt weer voor overstromingen en andere problemen.

Stuwmeren

Na een zeer droog 2017 waarbij er weinig neerslag was gevallen en de stuwmeren nagenoeg leeg waren, is de situatie na weken van regen nu op veel plaatsen beter geworden. Vooral in het noorden en noordwesten van het land was de situatie extreem maar de stuwmeren zitten volgens de website embalses.net in Galicië (Galicia Costa) nu voor 89,5% vol, in Asturië (Cantabrico Occidental) voor 92,1% en Cantabrië (Cantabrico Oriental) zijn deze gevuld voor 95,9% en voor zelfs 100% in het Baskenland en Navarra (País Vasco Interna).

Ook in het midden van het land is de situatie stukken beter met 70,8% in de stuwmeren van de Duero, 75,8% in de Ebro, 65,8% in de Tajo gebieden. In het binnenland van Catalonië (Cataluña Interna) zijn de stuwmeren voor 62% gevuld en in de Guadalquivir voor 61,3%, Guadalete-Barbate voor 72% en Tinto, Odiel y Piedras voor 93,5%. Het is stuk nijpender in de Segura regio, Valencia waar de stuwmeren voor slechts 26,05% vol zitten.

Rivieren

Het probleem op dit moment op veel plaatsen in Spanje zijn de rivieren die overvol zitten, buiten hun oevers raken en zorgen voor overstromingen. In Baskenland bijvoorbeeld zorgen de rivieren Urumea en Oria voor veel problemen. In de Cuenca de Ebro heeft men het noodplan (niveau 1) geactiveerd vanwege overvolle rivieren waardoor al veel landbouwvelden vol zijn gelopen en waar dorpen in de deelstaten Navarra en Aragon te maken hebben met hoog water.

Ook in Catalonië is veel regen gevallen en naast de sneeuw in de hoger gelegen delen zoals in de provincie Girona en Tarragona zorgt deze regenval ook voor veel water in de rivieren waardoor de Generalitat het noodplan Inuncat heeft geactiveerd vanwege de hoge waterstand in de comarca’s Ripolles, Osona en Garrotxa.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Goed en informatief artikel, dank daarvoor! Veel sterkte voor de inwoners van Noord Spanje. Kleine aanvulling mijnerzijds op dit artikel, in de “ Comunidad Valencia “ is wel meer regen gevallen, maar onvoldoende. De Rio Sirpis ter hoogte van Gandia staat helemaal droog. Dat geld ook voor de Rio Girona.

    1. Klopt Jan. De regenkaart deze winter is een spiegelbeeld van vorig jaar, toen wij hier de natste regio waren.

  2. In de provincie Aragón is vanaf gisteren waarschuwingsniveau 2 van kracht (op een schaal van 3). Dat is vanwege de zorgwekkende toename aan volume water in de rivieren, met name de Ebro. Er worden met regelmaat informatieve boletins en persconferenties gegeven, de “rayonhoofden” (ik weet er even geen andere naam voor, sorry) hebben overleg hoe de situatie de baas te blijven en de eenheden van UME (Unidad Militar de Emergencia) zijn in een hogere staat van paraatheid gebracht. Laten we hopen dat het allemaal meevalt en dat we geen herhaling krijgen van hetgeen een paar jaar geleden is gebeurd. Groeten uit het extreme noorden, waar heel, heel, heel veel sneeuw gaat smelten (3-4 meter!) en waar het ook nog eens heel, heel, heel erg veel geregend heeft de afgelopen dagen!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken