skip to Main Content
Saoedische prins met hoogste eer door Koning ontvangen in Spanje
EFE / Público

Saoedische prins met hoogste eer door Koning ontvangen in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

EFE / Público

MADRID – De Saoedische prins en troonopvolger Mohamed bin Salman is in Spanje op bezoek en is in de hoogste eer door onder andere het Koningshuis en de Spaanse regering waaronder minister-president Mariano Rajoy ontvangen. De prins is niet alleen in Spanje om een bezoekje te brengen aan het land maar ook om zakelijke afspraken te maken waaronder ook de controversiële verkoop van wapens door Spanje aan het regime van Riyad welke systematisch aan de kaak wordt gesteld vanwege de mensenrechten en de rol in de bloedige oorlog in Jemen.

Het Spaanse Koningshuis onder leiding van Juan Carlos heeft altijd een goede band gehad met het Saoedische Koningshuis en Koning Felipe VI van Spanje hoopt deze relatie voort te zetten met kroonprins Mohamed bin Salman die woensdag in Madrid is aangekomen met meer dan 600 mensen, luxe auto’s beveiligingspersoneel en veel bombarie waarbij alle luxehotels in Madrid volgeboekt zitten.

Na ontvangst tijdens een officieel staatsdiner was het tijd om zakelijke afspraken te maken waaronder een deal voor de bouw van diverse schepen door Navantia ter waarde van 2 miljard euro, de bouw van een marinebasis/haven in Saoedi-Arabië en de opleiding van het personeel voor de militaire schepen. Ook worden er deals gesloten voor de verkoop van wapens door Spanje waarmee dit land achter de Verenigde Staten en Groot Brittannië op de derde plaats staat als wapenverkoper aan Saoedi-Arabië.

Tussen 2015 en 2017 heeft het Arabische land voor meer dan 728 miljoen euro aan wapens, waaronder 79 miljoen voor munitite, 83 miljoen voor bommen, torpedos en raketten en 532,9 miljoen voor vliegtuigen, van Spanje gekocht. Amnesty International schat dit bedrag hoger op meer dan 1 miljard euro. Het vreemde is dat de Europese Unie elke verkoop van wapens aan een land dat actief deelneemt aan een gewapend conflict verbiedt maar Spanje is nooit gestopt met het verkopen van wapens aan het saoedische regime.

De wapenhandel met Saoedi-Arabië is echter dubieus want dit land is niet bepaald een paradijs wat betreft mensenrechten en de Verenigde Naties beschuldigt het land van marteling, discriminatie van vrouwen en minderheden naast diverse andere schendingen waaronder de doodstraf waardoor er in 2017 maar liefst 147 mensen werden omgebracht, meestal door onthoofding waaronder moordenaars, godslasteraars en homoseksuelen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. Zolang er van zulke simpele zielen als Evert zijn die het allemaal zo goed weten blijf je ,je L.. uit je broek lachen

 2. De overheid van Spanje gedraagt zich hier als een ordinaire hoer. Voor geld is alles toegestaan, ongeacht moraal, ethiek en fatsoensnormen. De overheid heeft poep aan Eu afspraken en gaat lekker zijn eigen gangetje.
  Ben benieuwd wie Spanje tot de orde roept en wanneer.

  1. Het hele westen heeft boter op haar hoofd wat betreft SA.
   Maar wie Spanje tot de orde gaat roepen? Niet Brussel. Want Spanje leeft financieel op de rand van de afgrond. Spanje is failliet en zo zijn haar banken. Herinner je vorig jaar nog toen Banco Santander (ook failliet) van de ECB toestemming kreeg om failliete Banco Popular voor 1 euro over te nemen en daarmee alle aandeelhouders (behalve de insiders natuurlijk) naar hun investering konden fluiten? Wat ik hiermee wil zeggen is dat indien Spanje niet netjes aan de leiband van de ECB, lees Draghi, blijft lopen dan valt ze financieel om en is het gedaan met de EU en de euro. Zelfde geldt voor Italie, Griekenland, Cyprus, Portugal en Frankrijk, allemaal risico landen. De ECB drukt maandelijks 60 miljard, geen miljoen maar miljard, euro bij. Uit het niets. Al 10 jaar lang. Staatsschulden lopen overal op. Zodra een van de zuidelijke landen omvalt krijg je een domino effect. Maar goed, alles wat Brussel en de ECB doen leidt tot uitstel van executie. Het is zo goed als afgelopen met de EU en de euro. Sorry voor het negatieve commentaar maar het is niet anders. De meeste mensen hebben overigens geen idee.

   1. Zelfs België heeft een grotere staatsschuld dan Spanje, en ook hier zijn diverse banken omgevallen. Hoor ik u niet over. Spanje is NIET failliet en zal dat zeker niet als eerste gaan binnen de eurozone.

   2. Ach Evert, sinds wanneer was Santander bijna bankroet?
    Deze bank, is ooit groot gemaakt door het Vaticaan.
    En nu, 3 keer raden wie de grootste aandeelhouder is van deze bank?????
    Jij weet het toch zo goed als ik je verhaal lees?
    Nou, nou….aahh, je weet het niet….meer dan 50% van deze bank is in handen van….jawel…tromgeroffel….De beste heer POETIN….
    Denk je nu echt dat die ¨zijn¨ bank naar de kloten laat gaan?
    Nee dus.

    En je ziet het verkeerd, de EU trekt niet aan de touwtjes, maar de landen doen dat.
    Geen enkele gek laat landen bankroet gaan die in de EU zitten, want daar is die EU nu eenmaal voor.

    En je kan dom lullen wat je wilt, maar van al je genoemde landen heeft Spanje nog altijd NUL geld aangenomen uit het EU fonds voor slechte banken, want ze doen dat is heel slim…er is een EU fonds die de banken sector dekt, wat doet Spanje? In plaats van wat onder andere Nederland deed met de ING, ABN en SNS, ooh daar stapte de staat in heh! Verboden Staatsteun!!!

    Nee, Spanje is net iets slimmer, Spanje gebruikt dat fonds als back-up, ff uit mijn hoofd 36 miljard…en daarmee, als garantie, gaan ze hun hele bank sector vernieuwen. Dus ze brengen de hele slechte banken en met veel rest schulden en leningen die ze nooit meer gaan terug krijgen, onder in 1 bank….de naam BANKIA!
    In Bankia zitten alle slechte banken, alle slechte leningen en wie staat daar garant voor….hahahaha….juist de EU!

    Ok, Evert, nu terug naar jou….je volgende verhaal, ik kan niet wachten man….

 3. Met alle eer ontvangen. Wapens verkopen. Realizeren we ons wel aan wie eigenlijk? Aan een land dat Yemen aan het vernietigen is en daar voor duizenden onschuldige doden zorgt. Aan het land dat ISIS steunt. Aan het land waar de overheid jaarlijks 275 onthoofdingen faciliteerd. Aan het land waar vrouwen 2e hands burgers zijn. Etc. Etc. Maar ja. Zaken zijn zaken. Toch?

  1. Mee, laten we dan eens beginnen over de moraal van die fantastische VS.
   Dan kom je forumruimte tekort. U heeft een punt maar shopt zeer selectief. Het kan veel erger en met veel meer boter op het hoofd. Moraalridder spelen lijkt populair.

  2. De naam is Jemen
   Waar men een VS schip liet opblazen met enorm veel doden.

   SA, is het land dat juist NIET IS wil…jij spreekt over ISIS dat is al weer paar jaar terug.
   Evert, je hebt mooie verhalen, maar je hebt geen besef van het heden!
   SA is zeker geen school voorbeeld voor normen en waarden, maar wat jij neer zet is toch alleen maar omdat je zelf kennelijk een extremist bent.
   En overal waar extremisten het voor het zeggen gaan krijgen, gaat de mensheid naar de kloten.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken