skip to Main Content
Vandaag is het vrijdag de 13e maar geen ongeluksdag in Spanje

Vandaag is het vrijdag de 13e maar geen ongeluksdag in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Foto: Freepik

MADRID – Vandaag vrijdag de 13e is bijna overal ter wereld een ongeluksdag behalve als je in Spanje woont. Vrijdag de 13e is voor de Spaanse cultuur namelijk dinsdag de 13e. Het is die dag dat voor de inwoners van Spanje, Griekenland en Zuid Amerikaanse landen de dinsdag als een ongeluksdag wordt gezien. Daarom is er vandaag geen enkel probleem in Spanje en zul je geen ongeluksdag hebben … hopelijk.

Waarom dan toch een vrijdag de 13e? Volgens Wikipedia komt dat doordat op die dag Jezus gekruisigd werd, iets wat samenviel op het ongeluksgetal 13 wat dus geen toeval kon zijn. De Romeinen voltrokken op de vrijdag de 13 altijd doodvonnissen, iets wat ook in Engeland werd gedaan. Daarnaast heeft dertien een negatieve klank in de christelijke wereld vanwege het laatste avondmaal waar dertien personen bij aanwezig waren. Overigens zal de volgende vrijdag de 13e plaatsvinden in juli van dit jaar en dan pas weer in september 2019 terwijl de laatste keer dat er een vrijdag de 13e was in oktober 2017.

Volgens een gezegde is dinsdag de 13e “en 13 y martes, ni te cases ni te embarques” ofwel op dinsdag de 13e trouw je niet en ga je niet op reis. Er zijn nu ook nog veel Spanjaarden die in het bijgeloof geloven en het huis niet uit komen. Waar dit bijgeloof vandaan komt is niet helemaal duidelijk maar wetenschappelijk bewezen is het niet zo, dus het gaat om een mythe. Overigens heeft Italië geen ongeluks vrijdag of dinsdag de 13e maar vrijdag de 17e.

Er zijn mensen die echter het tegenovergestelde menen en dat dinsdag de 13e hen geluk brengt. Wat deze gelovigen echter wel zullen missen zijn de stoelen rij 13 in een vliegtuig of trein, die zijn er niet.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken