SpanjeWeetje: Vrijdag de 13e is geen ongeluksdag in Spanje

SpanjeWeetje: Vrijdag de 13e is geen ongeluksdag in Spanje
Beeld: via Freepik

SpanjeWeetje: Vrijdag de 13e is geen ongeluksdag in Spanje

Dit artikel is 6 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Vrijdag de 13e is bijna overal ter wereld een ongeluksdag behalve als je in Spanje woont. Vrijdag de 13e is voor de Spaanse cultuur namelijk dinsdag de 13e. Het is die dag dat voor de inwoners van Spanje, Griekenland en Zuid-Amerikaanse landen de dinsdag als een ongeluksdag wordt gezien. Daarom is er op vrijdag de 13e geen enkel probleem in Spanje en zul je geen ongeluksdag hebben … hopelijk.

Waarom dan toch een vrijdag de 13e? Volgens Wikipedia komt dat doordat op die dag Jezus gekruisigd werd, iets wat samenviel op het ongeluksgetal 13 wat dus geen toeval kon zijn. De Romeinen voltrokken op vrijdag de 13 altijd doodvonnissen, iets wat ook in Engeland werd gedaan.

Een andere mogelijke verklaring is dat op vrijdag de dertiende oktober 1307 in Frankrijk alle Tempeliers op bevel van Philips de Schone werden gearresteerd, op grond van valse beschuldigingen. Dit was de opmaat voor de uiteindelijke vernietiging van de Orde van de Arme Ridders van Christus en de Tempel van Salomo, beter bekend als de Tempeliers. Sindsdien is men vrijdag de dertiende blijven zien als ongeluksdag.

Er wordt ook wel gesteld dat vrijdag de dertiende is afgeleid van een Noorse sage over de kwaadaardige god Loki die als niet-uitgenodigde, dertiende gast, op het feest komt en de aarde in rouw dompelt. Anderen zeggen dat vrijdag de dertiende zou afstammen van de dag dat de heksen bij elkaar komen.

Volgens een gezegde is dinsdag de 13e “en 13 y martes, ni te cases ni te embarques” ofwel op dinsdag de 13e trouw je niet en ga je niet op reis. Er zijn nu ook nog veel Spanjaarden die in het bijgeloof geloven en het huis niet uit komen. Waar dit bijgeloof vandaan komt is niet helemaal duidelijk maar wetenschappelijk bewezen is het niet zo, dus het gaat om een mythe. Overigens heeft Italië geen ongeluksvrijdag of dinsdag de 13e maar vrijdag de 17e.

Er zijn mensen die echter het tegenovergestelde menen en dat vrijdag de 13e hen geluk brengt. Wat deze gelovigen echter wel zullen missen zijn de stoelen rij 13 in een vliegtuig of trein, die zijn er in sommige gevallen (dus niet altijd) niet.

Ga naar de inhoud