skip to Main Content
De emotionele en traditionele Semana Santa processies in Spanje
123rf

De emotionele en traditionele Semana Santa processies in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

SEVILLA – Een van Spanje’s bekendste en meest gewaardeerde feesten is de Semana Santa die in 2019 plaatsvindt tussen 14 en 20 april, de week voor Pasen (zondag 21 en maandag 22 april) dus, in het Spaans Pascua genoemd. Semana Santa betekent letterlijk Heilige Week maar wordt ook wel Goede Week genoemd en bestaat uit diverse dagen waarbij er bijna in heel Spanje processies zijn met veel wierook, melancholische muziek, trommels en bellen en veel emoties waarbij huilende mensen tussen het publiek geen uitzondering zijn. Maar wat is nu eigenlijk de Semana Santa en waar bestaat deze uit.

De Semana Santa begint in 2019 op zondag 14 april en eindigt op zaterdag 20 april, precies voor Pasen wat op zondag 21 en maandag 22 april wordt gevierd dit jaar. De Heilige of Goede Week begint op zondag 14 april met Domingo de Ramos (de dag dat Jezus Jeruzalem binnen liep) gevolgd door Lunes Santo op maandag 15 april en Martes Santo op dinsdag 16 april. Daarna volgen de Miércoles Santo op 17,  Jueves Santo op 18, Viernes Santo (Goede Vrijdag) op 19 en Sábado Santo op 20 april om de week af te sluiten met de Domingo de Resurrección op zondag 21 april (eerste Paasdag).

Festiviteiten

Gedurende de hele Goede Week (Semana Santa) worden er tientallen processies gehouden in de straten van onder andere Málaga, Granada, Sevilla, Cádiz,  Valladolid, Salamanca, Palencia, Zamora, Tarragona, Valencia en vele andere Spaanse steden. De Semana Santa processies vinden overal in Spanje plaats maar die van Andalusië zijn de bekendste van het land (wat niet inhoudt dat de andere Semana Santa processies minder interessant zijn natuurlijk)

Alle processies worden georganiseerd door hermandades of cofradias. Dit zijn zogenaamde katholieke broederschappen die bij een bepaalde parochie behoren, de plaats waar de processies beginnen en eindigen. De routes die door de stad worden gelopen kunnen soms uren duren en bestaan uit verschillende paso’s, oftewel passietaferelen.

123rf

Passietaferelen

Paso’s zijn grote tafelvormige constructies waarop een Mariabeeld of een scène uit het lijden van Christus worden afgebeeld. De beelden zijn levensgroot en gemaakt uit hout waarna zij worden aangekleed met goud geborduurde kostuums. Deze loeizware beeldengroepen worden gedragen door de leden van een broederschap die costaleros worden genoemd. Voor deze tientallen dragers is het een hele eer om de beelden te dragen en vaak moeten ze daar ook voor betalen.

Broederschappen

Voor de passietaferelen lopen grote groepen anonieme boetelingen die nazarenos worden genoemd. Deze boetelingen bestaan soms uit honderden personen die zelfs vanuit de hele wereld naar een stad komen. Een goed voorbeeld is de acteur Antonio Banderas die elk jaar terugkeert naar zijn geboortestad Málaga om deel te nemen aan de processies.

Het zijn ook deze nazarenos die het meest bekend zijn als imago van de Semana Santa in Spanje aangezien zij met puntmutsen of capriotes lopen die doen denken aan de beruchte Ku Klux Klan uit de Verenigde Staten. Deze puntvormige maskers zijn bedoeld om de anonimiteit van de nazarenos te waarborgen en zijn vaak in wit, zwart of paars.

123rf

Processies

De stille processies volgen allemaal een eigen route door de stad en volgen in principe allemaal eenzelfde protocol. Als eerste stapt het Cruz de Guia op, een groot houten kruis dat aan de stoet voorafgaat. Daarna volgen de broeders en zusters in hun typische mantels en elk een kaars die bij schemering wordt aangestoken. De broeders lopen in twee lange rijen waarin in het midden de ceremoniemeesters en costaleros, de dragers van de passietaferelen, lopen.

De boetelingen of nazarenos lopen op blote voeten en dragen de capriotes, de bekende punthoofddeksels. Na deze boetelingen volgt een groepje kinderen die snoepgoed uitdelen waarna de zilveren processie kandelaars en wierookvaten worden gedragen. Hierna komt de paso met de begeleiders en soms, maar niet altijd, een muziekkapel gevolgd door nog meer boetelingen.

Emotioneel

De processies worden door het publiek met veel eerbied en rust gevolgd waarbij de emoties soms heel hoog oplopen. Het is dan ook niet ongebruikelijk om mensen te zien huilen langs de stoet. Het gaat er vooral bij de Madrugada processie (Goede Vrijdag of Viernes Santo) heftig aan toe wanneer de klaagliederen worden gezongen. Deze saetas zijn een a capella gezang waar de stoet voor stopt en meestal in flamenco stijl (hoe kan het ook anders) worden gezongen door iemand op een balkon.

Hoe het ook zij, ben je gelovig of niet, het is een waar spektakel om mee te maken en als je de kans hebt moet je zeker een van de vele processies gaan bekijken.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 12 reacties
 1. In alle landen van de wereld gebeuren er speciale feesten en herdenkingen om tradititie.s in tact te houden en om door te geven aan de volgende generatie.s ! Laten wij blij zijn dat er landen zijn die deze christelijke gewoonte.s in ere houden , ik persoonlijk,wil niet graag onder gesneeuwd worden door ramadan en suikerfeesten en ook dat wil ik toch proberen te waarderen !

 2. Speciaal voor de Semana Santa zijn wij nu in Cordoba. Voel me bevoorrecht. Genoten van het geweldige artikel over de diverse tradities bij de Semana Santa in andere steden. Ik kijk elke dag uit naar jullie bericht. ❤️

 3. Zo te lezen wind je je hierover vreselijk op Juan 74. Niet meer doen en dit is van harte gemeend. Dit soort figuren zijn onverbeterlijk en blijven komen. Het is aan de redactie, en dit heeft niks te maken met vrijheid van meningsuiting of andere zaken, om dit soort hufterigheid niet meer te plaatsen. Ik vraag mij wel eens af of de redactie hier nooit genoeg van krijgt. Een dosis zelfrespect zou de redactie enorm sieren!

  1. Ik zal me kalm houden Schnauzer hahaha.
   Kennelijk hebben sommige mensen dan echt gewoon niets beters te doen met hun leven dan negatief zijn. Dat is inderdaad hun probleem.

 4. Kunnen mensen die echt altijd alleen maar negatief zijn, ik zeg een Koos, gewoon lekker het commentaar achterwege laten? Als deze site je niet aanstaat, waarom kom je er dan? Als je alleen maar negatief over Spanje kan zijn, wat doe je hier dan?
  Ga lekker in Nederland achter de geraniums zitten commentaar leveren op je buurtgenoten en mopperen dat het vroeger allemaal beter was.
  Dit gezeik en gezever elke keer maar weer DAT komt mij pas de keel uit.
  De Semana Santa is een enorm grote traditie hier, dat hoort bij het land, logisch dat er veel berichten over komen en deze berichten zijn vooral voor mensen die wellicht nog niet zo uitgekeken zijn op Spanje zoals jij en anderen kennelijk zijn.
  Laat zeker tijdens deze week, mensen lekker met rust en ga ergens anders lopen negatief doen.

  Ga zo door redactie, prachtige artikelen die een hoop mensen blij maakt en van nuttige informatie voorziet in een land die voor velen nog vele geheimen heeft en veel tradities die best goed uitgelegd mogen worden!

 5. Nu is het hopelijk allemaal afgelopen met die Semana santa berichten, als niet Spanjaard heb je er helemaal niets mee misschien leuk om eens te zien maar dan houd het ook echt op. Liever lees ik wat meer realistish nieuws over Spanje maar dat gebeurd hier zelden helaas. Dat nieuws moet ik zelf uit de kranten of andere websites halen. Het nieuws in Spanje is al niet veel beter op TV je wordt doodgegooid met politiek en sport en het echte nieuws moet ik op buitenlandse websites lezen. Vind het daarom ook niet gek dat een Spanjaard bijna niets weet als het over de grens is en daardoor kunnen ze ook niet vergelijken en geloven ze die politieke leugens zomaar. Nogmaals leuk Semana santa maar 4 neiwus berichten achter elkaar hierover is gewoon NOT DONE.

  1. als je het niet interessant vindt lees je het toch lekker niet. Ik ben ook een niet Spanjaard en vind het wel leuk om te lezen dus spreek voor jezelf!

 6. Allez Ado, elke dag wordt wel ergens een vrouw vermoord. Maar ook mannen. Dus ik zie geen enkele relatie met de processies, die overigens nog moeten beginnen, morge.

  1. @ Ado. Wat een stompzinnige reactie! Raar volk??? Voel jij je soms meer dan een Spanjaard? Ik mag toch hopen dat je in Nederland woont en daar ook vooral blijft!

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by