De emotionele en traditionele Semana Santa processies in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Elk jaar in de week voor Pasen viert men in Spanje de Semana Santa die op veel plaatsen gepaard gaat met emotionele processies.
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

SEVILLA – Een van Spanje’s bekendste en meest gewaardeerde feesten is de Semana Santa die in 2019 plaatsvindt tussen 14 en 20 april, de week voor Pasen (zondag 21 en maandag 22 april) dus, in het Spaans Pascua genoemd. Semana Santa betekent letterlijk Heilige Week maar wordt ook wel Goede Week genoemd en bestaat uit diverse dagen waarbij er bijna in heel Spanje processies zijn met veel wierook, melancholische muziek, trommels en bellen en veel emoties waarbij huilende mensen tussen het publiek geen uitzondering zijn. Maar wat is nu eigenlijk de Semana Santa en waar bestaat deze uit.

De Semana Santa begint in 2019 op zondag 14 april en eindigt op zaterdag 20 april, precies voor Pasen wat op zondag 21 en maandag 22 april wordt gevierd dit jaar. De Heilige of Goede Week begint op zondag 14 april met Domingo de Ramos (de dag dat Jezus Jeruzalem binnen liep) gevolgd door Lunes Santo op maandag 15 april en Martes Santo op dinsdag 16 april. Daarna volgen de Miércoles Santo op 17,  Jueves Santo op 18, Viernes Santo (Goede Vrijdag) op 19 en Sábado Santo op 20 april om de week af te sluiten met de Domingo de Resurrección op zondag 21 april (eerste Paasdag).

Festiviteiten

Gedurende de hele Goede Week (Semana Santa) worden er tientallen processies gehouden in de straten van onder andere Málaga, Granada, Sevilla, Cádiz,  Valladolid, Salamanca, Palencia, Zamora, Tarragona, Valencia en vele andere Spaanse steden. De Semana Santa processies vinden overal in Spanje plaats maar die van Andalusië zijn de bekendste van het land (wat niet inhoudt dat de andere Semana Santa processies minder interessant zijn natuurlijk)

Alle processies worden georganiseerd door hermandades of cofradias. Dit zijn zogenaamde katholieke broederschappen die bij een bepaalde parochie behoren, de plaats waar de processies beginnen en eindigen. De routes die door de stad worden gelopen kunnen soms uren duren en bestaan uit verschillende paso’s, oftewel passietaferelen.

123rf

Passietaferelen

Paso’s zijn grote tafelvormige constructies waarop een Mariabeeld of een scène uit het lijden van Christus worden afgebeeld. De beelden zijn levensgroot en gemaakt uit hout waarna zij worden aangekleed met goud geborduurde kostuums. Deze loeizware beeldengroepen worden gedragen door de leden van een broederschap die costaleros worden genoemd. Voor deze tientallen dragers is het een hele eer om de beelden te dragen en vaak moeten ze daar ook voor betalen.

Broederschappen

Voor de passietaferelen lopen grote groepen anonieme boetelingen die nazarenos worden genoemd. Deze boetelingen bestaan soms uit honderden personen die zelfs vanuit de hele wereld naar een stad komen. Een goed voorbeeld is de acteur Antonio Banderas die elk jaar terugkeert naar zijn geboortestad Málaga om deel te nemen aan de processies.

Het zijn ook deze nazarenos die het meest bekend zijn als imago van de Semana Santa in Spanje aangezien zij met puntmutsen of capriotes lopen die doen denken aan de beruchte Ku Klux Klan uit de Verenigde Staten. Deze puntvormige maskers zijn bedoeld om de anonimiteit van de nazarenos te waarborgen en zijn vaak in wit, zwart of paars.

123rf

Processies

De stille processies volgen allemaal een eigen route door de stad en volgen in principe allemaal eenzelfde protocol. Als eerste stapt het Cruz de Guia op, een groot houten kruis dat aan de stoet voorafgaat. Daarna volgen de broeders en zusters in hun typische mantels en elk een kaars die bij schemering wordt aangestoken. De broeders lopen in twee lange rijen waarin in het midden de ceremoniemeesters en costaleros, de dragers van de passietaferelen, lopen.

De boetelingen of nazarenos lopen op blote voeten en dragen de capriotes, de bekende punthoofddeksels. Na deze boetelingen volgt een groepje kinderen die snoepgoed uitdelen waarna de zilveren processie kandelaars en wierookvaten worden gedragen. Hierna komt de paso met de begeleiders en soms, maar niet altijd, een muziekkapel gevolgd door nog meer boetelingen.

Emotioneel

De processies worden door het publiek met veel eerbied en rust gevolgd waarbij de emoties soms heel hoog oplopen. Het is dan ook niet ongebruikelijk om mensen te zien huilen langs de stoet. Het gaat er vooral bij de Madrugada processie (Goede Vrijdag of Viernes Santo) heftig aan toe wanneer de klaagliederen worden gezongen. Deze saetas zijn een a capella gezang waar de stoet voor stopt en meestal in flamenco stijl (hoe kan het ook anders) worden gezongen door iemand op een balkon.

Hoe het ook zij, ben je gelovig of niet, het is een waar spektakel om mee te maken en als je de kans hebt moet je zeker een van de vele processies gaan bekijken.

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de daarbij geplaatste foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden. Het artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
donker/licht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.