Politie legt noodtoestand-regels uit aan buitenlanders provincie Alicante

Politie legt noodtoestand-regels uit aan buitenlanders provincie Alicante
Beeld: Diari Información
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

ALICANTE – Naast dat de politie de handen vol heeft aan het controleren van de Spanjaarden of zij de maatregelen die genomen zijn tijdens de noodtoestand in Spanje naleven, moeten agenten ook vaak buitenlandse inwoners in de provincie Alicante wijzen op de Spaanse leefregels. De reden daarvoor is dat veel buitenlanders zoals Britten, Duitsers, Zweden, Belgen en Nederlanders alleen de pers uit eigen land volgen en dus niet op de hoogte zijn van de veel verdergaande Spaanse corona-maatregelen.

In Groot Brittannië, Duitsland, België en Nederland mag men tijdens de genomen corona-maatregelen de straat op om te fietsen of te wandelen, mag men naar veel winkels die nog gewoon open zijn, mag men strandwandelingen maken of de natuur ingaan en mogen de kinderen de straten op om te spelen. In Spanje mag dat sinds 15 maart niet.

Spanje heeft, zoals de regering dat zelf aangeeft, de meest vergaande en strenge corona-maatregelen genomen tijdens de noodtoestand (estado de alarma) die door veel mensen in Spanje nageleefd worden. Spanjaarden volgen logischerwijze de Spaanse tv-journaals, speciale tv-programma’s en lezen de Spaanse kranten maar buitenlanders die de Spaanse taal nog niet zo machtig zijn bekijken het nieuws vaak in hun eigen taal.

Het probleem daarbij is natuurlijk dat een Brits, Nederlands, Belgisch of Duits tv-journaal niet de informatie geeft over de Spaanse maatregelen. En dat is te merken aan de Costa Blanca waar duizenden buitenlanders wonen. Veel van deze buitenlanders zijn op de hoogte van de door de Spaanse regering genomen maatregelen maar niet iedereen kent de corona-maatregelen.

LEESTIP: Wat mag wel en wat mag niet tijdens de noodtoestand

Er zijn dus nog steeds veel buitenlanders die de straat op gaan, gaan zwemmen in zwembaden, naar het strand gaan of een rondje gaan fietsen. Dingen die in andere landen wel mogen maar in Spanje absoluut niet. 

Om te voorkomen dat de buitenlandse slecht geïnformeerde inwoners meteen op de bon geslingerd worden, zijn veel gemeenten met campagnes begonnen om de ‘guiris’ te informeren over de genomen maatregelen. Maar niet overal want op andere plaatsen krijgt mensen bekeuringen met boetes tussen de 300 en 1.000 euro bij een overtreding, of je nu Spaans of buitenlands bent.

Ook de politie houdt zich daar mee bezig en adviseert de buitenlandse inwoners over wat wel en wat niet mag. De algemene regel is eigenlijk niet zo heel moeilijk: als je niet naar supermarkten (dichtstbijzijnde), winkels voor voedsel, drank, essentiële goederen en producten, bakkers, farmaceutische, medische, optische en orthopedische instellingen, hygiëneproducten, pers en kantoorbehoeften, tankstations, tabakswinkels, technologische en telecommunicatieapparatuur, dierenspeciaalzaken, dierenklinieken, stomerijen en wasserijen, postkantoren en banken gaat mag men niet op straat zijn.

Je mag de straat op om met de hond te wandelen maar alleen dicht bij huis. Moet je twee honden uitlaten dan mag dat maar niet samenlopen, altijd de social distance van 1,5 tot 2 meter aanhouden. Het rijden naar de supermarkt MOET individueel gebeuren dus absoluut niet met zijn tweeën en dat dient zoveel mogelijk te zijn naar de dichtstbijzijnde supermarkt.

Wij bij SpanjeVandaag hebben veel artikelen geplaatst over de maatregelen tijdens de noodtoestand in Spanje dus aan ons zal het niet liggen als de Nederlanders/Belgen niet goed op de hoogte zijn. Het is waar dat sommige maatregelen voor verwarring zorgen en niet alles is even duidelijk maar over het algemeen is het niet zo moeilijk.

LEESTIP: Wat mag wel en wat mag niet tijdens de noodtoestand

WhatsApp informatie

TIP: Wil je vragen stellen, wil je informatie hebben ergens over, wil je weten of iets wel of iets niet mag dan kun je terecht bij WhatsApp. Het gaat om de officieel WhatsApp van de Spaanse regering en het nummer +34 600 802 802 aan je contactenlijst toe te voegen (de naam is Hispabot-Covid19) en als openingszin ‘hola’ te typen. Als eerste ontvang je dan een (lang) welkomstbericht waarna je vragen kunt stellen aan de ‘chat-robot’. Dat dient logischerwijze wel in het Spaans te gebeuren.  

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.