Spaanse regering deelt gratis mondmaskers uit bij stations

Spaanse regering deelt gratis mondmaskers uit bij stations
Beeld: Europa Press
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Sinds maandag 13 april mogen werknemers weer terugkeren naar hun werkplek in Spanje. Dat gebeurt onder bepaalde omstandigheden om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Er werd regelmatig over gesproken om beschermende mondmaskers verplicht te stellen in Spanje maar de regering heeft al vaker aangegeven dat dit alleen verplicht kan worden als iedereen aan mondmaskers kan komen. Dat is op dit moment niet het geval vanwege de schaarste. Op maandag is men echter wel begonnen met het weggeven van mondmaskers.

Eenieder die op maandag 13 april (of dinsdag 14 april in sommige delen van het land omdat maandag een feestdag is) terugkeert naar de werkplek en gebruik dient te maken van het openbaar vervoer kan bij de ingang van de bus-, metro- en treinstations politieagenten, civiele agenten of medewerkers van het Rode Kruis tegenkomen die gratis mondmaskers weggeven.

Op maandag 13 april gebeurde dit tussen 6 en 9 uur ‘s morgens voor het eerst en volgens diverse Spaanse ministers verliep dat zonder problemen. Deze mondmaskers worden op maandag 13 en dinsdag 14 april weggegeven op eerder genoemde plaatsen terwijl dit in de autonome regio’s (Catalonië, Balearen, Valencia regio, Cantabrië, Castilla-La Mancha, Navarra, la Rioja en Baskenland) waar maandag een feestdag is op dinsdag 14 en woensdag 15 april zal gebeuren.

Deze mondmaskers worden niet aan iedereen gegeven want veel mensen hebben al eigen mondmaskers terwijl anderen ervoor kiezen om geen mondmasker te dragen. Het dragen van deze ‘mascarillas’ is namelijk niet verplicht maar het wordt wel ten strengste aanbevolen.  

De regering zegt dat ze 10 miljoen mondmaskers ter beschikking heeft om te verdelen onder de bevolking. Het gaat echter om een bepaald soort mondmaskers dat bekend staan als hygiënische of barrière-maskers (mascarillas higiénicas of de barrera). 

Het gaat om mondmaskers die een aanvullende beschermingsbarrière dienen te geven maar dit type mondmaskers heeft geen deeltjesfilters. Dit type masker is dus bedoeld voor volwassenen die geen symptomen hebben of geen beter beschermende chirurgische bescherming maskers bezitten.

Het gaat om hygiënische mondmaskers die over het algemeen slechts eenmalig gebruikt kunnen worden en door één persoon. Deze mondmaskers kunnen worden hergebruikt als dit tijdens zeer korte periodes gebeurt. Wassen kan met water en zeep of door te wrijven met een hydroalcoholische oplossing.

Aanbevelingen bij het gebruik van dit type hygiënische mondmasker zijn: was je handen voordat je het vastpakt, plaats het masker zo dat het de neus, mond en kin bedekt, was je handen telkens wanneer je het weer aanraakt. Als je het masker verwijdert dien je eigenlijk beschermende handschoenen te dragen. Het wordt over het algemeen aanraden dit type mondmaskers niet langer dan 4 uur te gebruiken.

Apotheken

De regering geeft aan dat tegen het einde van deze week alle apotheken in Spanje voorzien moeten zijn van mondmaskers. Dat is een hele onderneming want de aanschaf van mondmaskers en ander medisch materiaal dat nodig is tijdens de corona-crisis is op de internationale markt niet makkelijk. 

Elke dag komen er in Spanje vliegtuigen aan met duizenden ton aan materiaal terwijl steeds meer producten in Spanje zelf gemaakt worden om te voldoen aan de vraag naar mondmaskers en minder afhankelijk te zijn van de internationale markt.

De Spaanse regering heeft tevens maatregelen genomen zodat de prijzen voor mondmaskers niet de spuigaten uitlopen om misbruik tegen te gaan.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.