menu: rubrieken, zoeken & meer

Spanje verlengt na 9 mei de noodtoestand niet en regio’s nemen eigen beslissingen

Spanje verlengt na 9 mei de noodtoestand niet en regio’s nemen eigen beslissingen
Beeld: 123rf

Spanje verlengt na 9 mei de noodtoestand niet en regio’s nemen eigen beslissingen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Zoals bekend werd op 25 oktober 2020 de tweede noodtoestand tijdens de corona-pandemie afgekondigd die ook meteen het langste is en moet eindigen op 9 mei aanstaande. Dankzij de noodtoestand (estado de alarma) is er een juridische paraplu waardoor corona-maatregelen zoals de avondklok en lockdowns ingevoerd kunnen worden. Maar volgens premier Pedro Sánchez wordt de noodtoestand na 9 mei niet verlengd.

De afgelopen 13 maanden heeft Spanje met twee noodtoestanden te maken gehad. De eerste ‘estado de alarma’ ofwel de staat van alarm of noodtoestand zoals wij dit hebben genoemd (wat geen lockdown is) tijdens de corona-pandemie ging in op 14 maart 2020. 

Na die datum werd die noodtoestand zes keer verlengd, te weten op 30 maart, 12 april, 26 april, 10 mei, 25 mei en uiteindelijk op 7 juni tot 21 juni 2020. Tussen 22 juni 2020 en 24 oktober 2020 was er geen noodtoestand.

De tweede noodtoestand werd op 25 oktober 2020 afgekondigd en eindigt 9 mei 2021. Nu is dus bekend geworden dat de Spaanse regering deze zes maanden durende noodtoestand na 9 mei niet gaat verlengen.

Regio’s en rechters

Maar wat gaat er gebeuren na 9 mei? Als de noodtoestand stopt valt de juridische paraplu weg en wordt het moeilijker om vergaande corona-maatregelen te nemen. 

Volgens premier Sánchez zal de wekelijkse bijeenkomst tijdens de ‘Consejo Interterritorial de Sanidad’, ofwel de bijeenkomst tussen het Ministerie van Volksgezondheid en vertegenwoordigers van de regionale overheden van de autonome regio’s, gewoon door blijven gaan. 

Het zijn deze bijeenkomsten waar de belangrijkste beslissingen in samenspraak tussen alle partijen afhankelijk van de epidemiologische situatie landelijk en per regio worden genomen.

Verder hebben de regionale overheden, net zoals nu, de keuze om eigen beslissingen te nemen waardoor er dus een scenario ontstaat van 17 verschillende beslissingen met enkele landelijke maatregelen. In feite net zoals de huidige situatie in een scenario van ‘cogobernanza’ tussen regionale overheden en regering van Spanje.

Als laatste zullen de rechters belangrijk zijn om bepaalde te nemen regionale maatregelen goed of af te keuren, iets wat met een noodtoestand vermeden kan worden.

Terwijl de premier van Spanje deze aankondiging doet zijn er veel regionale premiers van de autonome regio’s zoals Andalusië, Murcia en Baskenland die liever hebben dat de noodtoestand verlengd wordt om de juridisch paraplu te hebben.

Maar er zijn ook bepaalde politieke partijen die zo snel mogelijk een einde willen aan de noodtoestand in Spanje.