Search
menu
Search

Bars en restaurants in Spanje moeten vanaf nu gratis kraanwater geven

Bars en restaurants in Spanje moeten vanaf nu gratis kraanwater geven
Beeld: Canva

Bars en restaurants in Spanje moeten vanaf nu gratis kraanwater geven

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds zondag 10 april (2022) is de nieuwe Wet Afvalstoffen en Verontreinigde Bodem voor een Circulaire Economie in werking getreden in Spanje waarin onder andere staat dat bars en restaurants verplicht zijn gratis kraanwater te geven als de klant daar om vraagt. Maar veel mensen, zowel de klanten als de horeca uitbaters, weten helemaal niet dat die wet van kracht is in Spanje.

Als je vanaf nu een bar of restaurant binnenloopt en vraagt om een glaasje water dan mag men dat niet weigeren, zo staat dat in de ‘Ley de Residuos y Suelos Contaminados para una Economía Circular’ vermeld. Het gratis geven van een glaasje water is een manier om het plastic verbruik te verminderen omdat er geen plastic flesjes water meer gegeven worden. Het vreemde is echter dat veel mensen maar ook uitbaters van bars en restaurants niet op de hoogte zijn van deze nieuwe wet.

Over het gratis aanbieden van water in de horeca wordt al jaren gediscussieerd en er zijn voor- maar ook tegenstanders. De voorstanders, zoals de Vereniging van Consumenten OCU en milieuorganisaties zeggen dat een glas water uit de kraan nog geen 0,002 euro kort en zorgt voor veel minder milieuvervuiling. Greenpeace zegt dat water uit de kraan, hetzij in een glas of hetzij in een karaf, jaarlijks 50 miljoen plastic flesjes water scheelt. Een groot deel van dat plastic komt in de zee terecht. 

Water is een eerste levensbehoefte en zonder water kan een mens (en dier) niet leven. Daarom zou water overal gratis te verkrijgen moeten zijn, ook in horecagelegenheden. Maar tot nu waren er alleen regionale wetten zoals in diverse autonome regio’s die het gratis geven van water al regionaal geregeld hebben maar landelijk was er nog geen wet. Tot nu toe.

Gratis kraanwater aan consumenten wordt ook als een bedreiging gezien, met name natuurlijk bij de bedrijven die mineraalwater in plastic of glazen flessen aanbieden. Zij zijn uiteraard niet blij met deze maatregel waarmee hun miljardenbusiness bedreigd wordt. Spanje is het vierde EU-land wat betreft de productie van flessenwater. Elke dag worden er in Spanje 50 miljoen dranken verpakt in plastic op de markt gebracht waarvan 30 miljoen in het afval terecht komt en de overige 20 miljoen wie weet waar. Een vermindering van gebottelde dranken is dus veel beter voor het milieu.

Is kraanwater wel te drinken in Spanje?

Veel buitenlanders die in Spanje op vakantie zijn zullen niet zo snel een glaasje kraanwater vragen maar als je in Spanje woont is de kans veel groter dat je dat wel doet. Maar is het kraanwater in Spanje geschikt als drinkwater? Het antwoord daarop is ja, in 99,3% van heel Spanje is het water uit de kraan gewoon “agua potable” ofwel drinkwater. Het probleem is echter dat het water in de meeste gevallen een smaak en geur heeft van chloor, een bestanddeel dat gebruikt wordt om ervoor te zorgen dat het kraanwater bacterievrij is en gedronken kan worden.

Mede vanwege het chloor maken ook veel inwoners van Spanje toch gebruik van water uit flessen, een big business in Spanje. Dat geldt ook voor bars waar men een “spa blauw” (agua sin gas) of “spa rood” (agua con gas) besteld en automatisch een flesje, hetzij in plastic hetzij in glas, voorgeschoteld krijgt.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?