Spaanse politieagent die uitbaatster van een bar arresteerde vanwege slechte koffie is vrijgesproken

Spaanse politieagent die uitbaatster van een bar arresteerde vanwege slechte koffie is vrijgesproken
Beeld: Canva

Spaanse politieagent die uitbaatster van een bar arresteerde vanwege slechte koffie is vrijgesproken

PAMPLONA – Het zou je maar gebeuren als uitbaatster van een bar. Heb je een agent van de Guardia Civil tegenover je zitten, serveer je hem koffie en vindt hij dat niet lekker. Daarop vraagt de agent om een klachtenformulier wat de uitbaatster van de bar weigert te geven. Daarop volgt een woordenwisseling en wordt de uitbaatster gearresteerd door de agent. En dat allemaal vanwege een kopje koffie.

Dit gebeurde in 2019 in het dorp Legarde in de provincie Pamplona in de autonome regio Navarra. Een patrouille van de Guardia Civil besloot een lekker bakje koffie te gaan drinken in de bar. Een van de agenten was echter niet blij met zijn koffie (café solo, largo con hielo) en vond de kwaliteit slecht. Hij wilde een klachtenformulier om formeel zijn klacht in te dienen, iets wat de uitbaatster van de bar weigerde te geven.

Naast het klachtenformulier vroeg de agent ook om het identiteitsbewijs van de uitbaatster die dat weigerde te geven. Daarop volgde een discussie en werd de vrouw uiteindelijk door de Guardia Civil agent in de boeien geslagen en gearresteerd. Dat gebeurde volgens het politierapport vanwege ordeverstoring en ongehoorzaamheid (alteración del orden público y desobediencia). 

De vrouw verbleef slechts enkele uren in de cel waarna ze vrijkwam. Maar de vrouw nam daar geen genoegen mee en diende een klacht in bij de Guardia Civil die de zaak onderzocht. Uiteindelijk kwam alles in 2021 voor de rechter en werd de agent voor zes maanden geschorst. Maar de agent in kwestie is nu door de ‘Sala de lo Civil y Penal del Tribunal Superior de Justicia de Navarra’ vrijgesproken.

Weliswaar is de rechtbank van mening dat de arrestatie van de uitbaatster van de bar illegaal was, op dat moment wist de agent in kwestie dat ogenschijnlijk niet en was hij van mening dat de vrouw door haar gedrag de orde verstoorde en ongehoorzaam was, aldus de regionale rechtbank in Navarra.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.