Search
menu
Search

Spaanse chef Ferrán Adrià gaat historische restaurant ‘El Bulli’ aan de Costa Brava heropenen

Spaanse chef Ferrán Adrià gaat historische restaurant ‘El Bulli’ aan de Costa Brava heropenen
Beeld: Screenshot video

Spaanse chef Ferrán Adrià gaat historische restaurant ‘El Bulli’ aan de Costa Brava heropenen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GIRONA – Het historische restaurant ‘El Bulli’ waar klanten maanden en soms jaren voor op de wachtlijst stonden werd in 2011 gesloten. Maar de eigenaar en topchef Ferrán Adrià heeft nu aangekondigd het mythische restaurant in 2023 te heropenen met de nieuwe naam ‘El Bulli 1846’, gelegen in het natuurpark Cap de Creus aan de Costa Brava. 

Meer dan tien jaar na sluiting in 2011 wordt ‘El Bulli’ heropend. Topchef Ferrán Adrià werd tot vijf keer toe tot beste kok ter wereld gekozen en maakte van het restaurant de meest glamoureuze en moeilijkste plaats om een tafeltje te bemachtigen. ‘El Bulli’ werd ook beschouwd als een van de beste restaurants ter wereld, mede vanwege de innovatieve keuken van Adrià zelf.

Recent heeft Ferrán Adrià zelf het goede nieuws aangekondigd. ‘El Bulli 1846’ wordt de nieuwe naam en is het nieuwste project van de chef, een eerbetoon aan de moleculaire keuken. Het restaurant zal echter niet geopend worden in het oude gebouw aan de Cala Montjoi baai aan de Costa Brava maar middenin het natuurpark Cap de Creus.

Het nieuwe ‘El Bulli 1846’ zal maar liefst 4.000 vierkante meter groot zijn waar de sfeer van de oorspronkelijke ‘El Bulli’ wordt gecreëerd, van het interieur tot aan het bestek en borden. De nieuwe naam is niet zomaar uit de lucht gegrepen maar is een versmelting van de naam van het oorspronkelijke mythische restaurant ‘El Bulli’ en het aantal gecatalogiseerde recepten dat het El Bulli-team heeft gemaakt, ‘1846’ om precies te zijn. Het zal echter geen normaal restaurant worden want het moet een culinaire belevenis worden met kleine groepen die tussen de 2 en 3 uur zal duren. Er komt een wachtlijst die ongetwijfeld weer erg lang zal worden.

De opening staat gepland voor juni 2023 maar meer informatie is nu nog niet bekend gemaakt. Ferrán Adrià deed de aankondiging van zijn nieuwe restaurant tijdens de Barcelona Food Fair en meteen werd het goede nieuws, met name voor de culinaire liefhebbers, verspreid over de hele wereld. Eigenlijk werd de creatie van ‘El Bulli 1846’ al in 2021 aangekondigd maar pas nu is het definitief bekend geworden dat ‘El Bulli’ heropend wordt.

Geschiedenis El Bulli

El Bulli was een Spaans restaurant dat werd beschouwd als een van de beste restaurants in de wereld. Het restaurant werd oorspronkelijk gestart als een minigolfbaan in 1961 door Hans Schilling, een Duitse homeopathische arts, en zijn vrouw Marketta. Het werd ‘El Bulli’ genoemd naar de bulldogs die het paar bezat. In 1963 werd het etablissement uitgebouwd met een strandbar, waarna in 1964 een eenvoudig restaurant werd begonnen. Vanaf 1970 werd de kwaliteit van het restaurant continu verhoogd; de eerste Michelinster werd verkregen in de periode dat de Fransman Jean-Louis Neichel de kookscepter in het restaurant zwaaide van 1975 tot 1980.

Sinds 1984 werd de keuken van het restaurant sterk beïnvloed door Ferrán Adrià, die het restaurant heeft gekocht in 1990. In 1990 kreeg het restaurant ook de tweede Michelinster. In 1995 volgde de 19 punten-waardering van Gault Millau, als eerste restaurant in Spanje. In 1997 volgde de derde Michelinster en werd het bedrijf een van de drie restaurants met drie Michelinsterren in Spanje in dat jaar.

Op 31 juli 2011 was ‘El Bulli’ voor het laatst open als restaurant. In 2012 en 2013 was het helemaal gesloten maar in 2014 heropende de locatie als een “culinair onderzoekscentrum” van de elBullifoundation. De aankondiging van deze omvorming viel tijdens de gastronomische beurs in Madrid in 2010 door chef-kok Ferrán Adrià. Op 26 april 2013 werd de wijnkelder van het voormalige restaurant verkocht bij Sotheby’s (New York) ten bate van de elBullifoundation. (bron: WikiPedia)

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?