skip to Main Content

AARDBEVING: 6.000 Lorca inwoners slapen tweede nacht op straat

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MURCIA – (Redactie) Vanwege het instortingsgevaar van vele woningen in de door een aardbeving getroffen Lorca, moesten zo’n 6.000 mensen voor een tweede nacht op straat slapen. Het gaat hierbij voornamelijk om immigranten die geen familie hebben waar ze naartoe kunnen gaan en geen tweede woning hebben waar ze voorlopig kunnen gaan wonen. Velen van hen konden slapen in diverse tentenkampen waar meer dan 5.000 bedden staan opgesteld maar enkelen moesten voor de tweede keer op banken slapen in parken of gewoon op straat.

De aardbevingen van afgelopen woensdag hebben ervoor gezorgd dat er tenminste 56% van alle woningen in Lorca beschadigd zijn door de hevige bevingen van 4,4 en 5,1 op de schaal van Richter. De specialisten, gemeentewerkers en brandweer zijn nu druk bezig de huizen te controleren op veiligheid. Hierbij spuiten ze kleuren op de muren wat aangeeft of het veilig is of niet: groen betekend geen gevaar, geel betekent dat de inwoners weliswaar hun spullen kunnen halen maar niet kunnen verblijven in hun huis en zwart of rood geeft aan dat men absoluut niet naar binnen mag vanwege instortingsgevaar.

Ook medewerkers van de verzekeringsmaatschappijen zijn druk bezig om de schade op te meten en schatten nu al in dat de kosten zullen oplopen tot meer dan 36 miljoen euro, een bedrag dat ongetwijfeld later hoger zal worden. De door de aardbeving getroffen verzekerden dienen binnen 7 dagen hun aanvraag bij hun verzekeringsmaatschappij te doen waarna deze binnen drie maanden zal uitbetalen. Ook de regering heeft alle hulp, zowel materieel alsook financieel toegezegd. Premier Zapatero zal vrijdagmorgen een bezoek brengen aan Lorca, een bezoek wat volgt op die van vice premier Rubalcaba en defensieminister Chacon maar ook op die van oppositieleider Mariano Rajoy die snel ter plaatse was. Zapatero zal samen met het Spaanse Prinsenpaar de begrafenissen bijwonen van de eerste drie dodelijke slachtoffers.

BEKIJK HIER OF HIER MEER FOTO’S VAN HET RAMPGEBIED LORCA.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend