skip to Main Content
Ben je een expat, immigrant of emigrant als je gaat wonen in Spanje

Ben je een expat, immigrant of emigrant als je gaat wonen in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Immigrant, expat of "guiri" in Spanje

123RF

MADRID – Vele duizenden Nederlanders en Belgen hebben de keuze gemaakt en zijn gaan wonen in het land van de zon en het (vaak maar lang niet altijd) relaxte leven, Spanje. Veel van hen doen dat permanent en hebben hun nieuwe leven opgebouwd en Nederland of België definitief verlaten terwijl anderen een leven in Spanje combineren met een leven in het geboorteland of land van herkomst. De vraag bij velen van hen is dan ook, wat ben ik nu eigenlijk? Een expat, immigrant of emigrant en waarom noemt men mij ook wel eens “guiri”?

Immigrant

Je hebt de keuze gemaakt, je bent gaan wonen in Spanje. Velen hebben dat geluk en hebben een nieuw leven opgebouwd in hun nieuwe vaderland. Weliswaar blijft men gewoon de Nederlandse of Belgische nationaliteit behouden maar het leven wordt compleet opgebouwd in Spanje. Dat wil zeggen, je koopt een huis, werkt in Spanje, je kinderen gaan naar de Spaanse school en de groep Spaanse vrienden om je heen wordt steeds groter en belangrijker. Als dat het geval is ben je een immigrant in Spanje maar in de ogen van Nederland en België een emigrant.

Als immigrant in Spanje ben je compleet geïntegreerd in het land en leef je vaak (maar lang niet altijd) meer op de Spaanse wijze dan op zijn Nederlands of Belgisch. Uiteraard ben je trots op je geboorteland Nederland of België maar dat bezoek je als je “op vakantie” gaat of “op familiebezoek”. Dat houdt dus in dat Spanje je nieuwe thuisland is geworden en je geboorteland een vakantiebestemming. Op dat moment kun je jezelf met recht een immigrant in Spanje en een emigrant uit Nederland/België noemen.

Immigratie is het zich vestigen in een ander land of gebied. Een immigrant is een inkomend landverhuizer. In tegenstelling tot een toevallige bezoeker of reiziger wenst een immigrant zich voor langere tijd in het land te vestigen. De immigratie betekent “in-migratie” in een land, en is het omgekeerde van emigratie, hetgeen “weg-migratie” betekent, aldus Wikipedia.

Expat

Maar waarom wordt er dan ook wel eens de term “expat” gebruikt om een buitenlander in Spanje aan te merken? Terwijl een immigrant iemand is die definitief is gaan wonen in Spanje is een expat iemand die als een tijdelijke ingezetene gezien wordt. Het wonen in Spanje gebeurt dan bij wijze van spreken niet het hele jaar door maar slechts een deel daarvan. Die situatie kan ontstaan als je voor werkzaamheden regelmatig of de meeste tijd van een jaar in Spanje verblijft of als je gepensioneerd bent en er voor kiest om gedurende de winterdagen in Spanje te verblijven en gedurende de extreem warme zomerdagen naar je thuisland verhuist.

Terwijl immigranten bij wijze van spreke alle relaties (woning, werk, auto etc.) in hun thuisland hebben opgegeven, heeft een expat dat nog wel. Het woord “expat” is eigenlijk een afkorting van “expatriate” en is iemand die tijdelijk in een land verblijft met een andere cultuur dan die waarmee hij is opgegroeid. Het woord “expatriate” is een Engels leenwoord. De Engelsen hebben de term echter samengesteld uit de Latijnse woorden “ex” (uit, buiten) en “patria” (vaderland). Een “expatriate” is dus iemand die buiten het vaderland verblijft, aldus Wikipedia.

Guiri

Of je nu een immigrant, emigrant of expat bent, in Spanje wordt je ook vaak omschreven als een “guiri”. Het woord “guiri” (uitgesproken als giri) wordt door de Spanjaarden vaak gebruikt voor buitenlandse toeristen, met name uit welvarende landen in Noord-Europa of de Angelsaksische landen zoals Groot Brittannië. De “guiris” zijn sterk geassocieerd met het strand toerisme en algemeen gestereotypeerd als blonde persoon met een bleke huid. Uiteraard is dat iets te algemeen tegenwoordig en in principe wordt “guiri” dus gebruikt voor de vakantiegangers maar als je in Spanje woont en werkt willen ze je ook nog wel eens “guiri” noemen.

Het woord “guiri” wordt zowel voor mannen alsook vrouwen gebruikt. Het maakt daarbij voor een Spanjaard niet uit hoelang je al in Spanje op vakantie komt of hoe lang je er al woont, je zult altijd een “guiri” blijven, ook al beheers je de taal goed en ben je volledig geïntegreerd in de Spaanse maatschappij.

Dus hoe zie jij jezelf als je in Spanje woont? Voel je jezelf een emigrant ten opzichte van je geboorteland, een immigrant in de ogen van de Spanjaarden of een expat die naar Spanje komt om daar te werken of gedurende lange periode te genieten van al het moois wat Spanje te bieden heeft. Ben je wel eens Guiri genoemd?

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. ken nog andere nationaliteiten die zelfs hun restaurants en supermarkten meezeulen naar hier en na 20 jaar geen Spaans spreken zie maar coveta fuma

 2. ¨Inmigrante¨ heeft niet zo´n goede naam in Spanje. Daar worden veelal migranten uit Zuid Amerika mee bedoeld die uit zijn op de Spaanse sociale zekerheden en/of werk, ze worden als ¨concurrenten¨ van de gewone man gezien.
  Extranjeros zijn buitenlanders meestal uit het westen, zoals wij, die zichzelf kunnen bedruipen inclusief medische zorg.

 3. Persoonlijk haat ik het woord Expad net als zzper mengebruik deze woorden om jou meer kosten te latenbetalen weg er mee resident oke

 4. Redactie, je kunt ook permanent in Spanje wonen als EU-onderdaan.
  Jullie zouden daar ook eens een artikel over kunnen schrijven, met de voor- en nadelen, zoals belastingplicht, ziekteverzekering enz.
  Naar mijn weten kun je ook Spanjaard worden als je meer dan 10 jaar in Spanje woont.
  Een dubbele nationaliteit werd mij door de ambassades geweigerd, zou niet meer mogelijk zijn.
  Dus hutspot of tortilla….

 5. Als je de taal goed beheerst, wordt je normaal gesproken niet meer voor guiri uitgemaakt, maar voor extranjero. Ze bedoelen dan dat je ondanks alles altijd een vreemdeling zal blijven. Als je dan alsnog guiri wordt genoemd, gaat het meestal om een pesterijtje van een bekende.
  Want guiri is hiet eigenlijk een scheldwoord, dat men vooral gebruikt voor de toeristen, als ze geen woord buiten de deur spreken en dan denken dat hun kromtaal wel begrepen wordt! Ook Engelstaligen zijn vaak guiris, omdat zij denken dat de hele wereld Engels spreekt en stomverbaasd reageren als dit niet zo blijkt te zijn.
  En dan tenslotte nog de echte kl***za***n die denken zich alles te kunnen veroorloven onder het mom van ” Wie betaalt, die bepaalt” en zich vervolgens vaak gruwelijk misdragen!

  1. In wat je over Engelstaligen zegt en ook wat je aanhaalt in je laatste paragraaf kan ik maar bevestigen ( er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar daar heb je maar 1 handje voor nodig om ze te tellen ). Zie het ook in de streek waar mijn appartement gelegen is.
   Er wordt ook niet de minste moeite gedaan om spaans te leren en ze wonen daar dan al meer dan 10 jaar. Foei, foei, foei !

   1. ken nog andere nationaliteiten die zelfs hun restaurants en supermarkten meezeulen naar hier en na 20 jaar geen Spaans spreken zie maar coveta fuma

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken