skip to Main Content
Oude auto’s en motoren mogen niet meer rijden in Madrid op bepaalde dagen
123RF

Oude auto’s en motoren mogen niet meer rijden in Madrid op bepaalde dagen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Geen oude auto's en motoren meer in Madrid

123RF

MADRID – De hoofdstad van Spanje is Madrid en deze heeft al jaren problemen met de luchtvervuiling. Keer op keer worden er nieuwe regels bedacht om de lucht te verbeteren en dit keer gaat men oude auto’s en motoren uit het centrum van de stad verbannen als er veel luchtverontreiniging wordt geconstateerd.

Met deze nieuwe maatregel zullen auto’s die op benzine rijden en voor het jaar 2000 zijn gebouwd en auto’s die op diesel rijden en voor het jaar 2006 zijn gebouwd niet in de stad mogen rijden op dagen dat er teveel stikstofdioxide (NO2) wordt gemeten.

Nieuw is dat dit verbod ook zal gaan gelden voor motoren en motorfietsen die gebouwd zijn voor het jaar 2003 en dus ouder zijn dan 15 jaar. Daarnaast geldt het verbod dan niet meer alleen voor de M30 snelweg maar voor de hele stad.

Er worden door de gemeente vijf scenario’s bedacht waarbij diverse verboden gelden. Bij scenario 4 mogen voertuigen met een B sticker (van de DGT) geen gebruik maken van de M30 snelweg. Dit zijn benzineauto’s van voor 2006 en dieselmodellen voor 2014.

Deze nieuwe strengere regels komen bovenop die er al waren zoals het inrijden van de stad op op bepaalde dagen van voertuigen met een nummerbord met een even getal en op andere dagen met een oneven getal.

Daarnaast blijft de regel gehandhaafd dat men op bepaalde dagen niet mag parkeren in de stad, iets wat dan geldt voor die auto’s die niet toebehoren aan inwoners van de stad zelf.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 13 reacties
 1. Luchtkwaliteit gaat samen met onze economie en transportmiddelen.
  De Europese emissienorm wordt steeds verlaagd maar op sommige plaatsen, vooral in dicht bewoonde plaatsen waaronder steden, wordt de vervuiling te groot met schadelijke gevolgen voor de inwoners en bezoekers. Dat er dan maatregelen worden getroffen is niet meer dan normaal.
  Meerdere steden in de wereld leggen reeds verbod en voorwaarden op om met voertuigen in de stad te rijden. Deze lijst zal met de tijd enkel maar groter worden.
  Om er enkele te vermelden : Antwerpen, Athene, Barcelona, Florence, Grenoble, Londen, Lyon, Milaan, Oslo, Pavia, Parijs, Stuttgart en nog veel meer …
  Luchtvervuiling kost ons gemiddeld negen maanden van ons leven.
  Sta hier eens even bij stil : Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat 92 procent van de globale populatie in een gebied woont dat die norm overschrijdt.

  Spanje doet het eigenlijk nog niet zo slecht in de EU met een uitstoot van fijn stof <10µg/m³ terwijl de maximum uitstoot te vinden is in Polen met 25.80µg/m³
  China 61.80 µg/m³, India 73.40µg/m³ , Egypte 101.80µg/m³ , Saudia Arabië 131 µg/m³

  1. Mensen roken bewust en halen zo 10 jaar van hun leven af, daarnaast doen veel mensen nog andere dingen die er nog een aantal jaar vanaf halen, dan ga je niet die zelfde mensen betuttelen met de grootste partij onzin die er bestaat. Nee het zijn geen normale beslissingen vooral niet omdat de gewone burger maar 1% vervuilde uitstoot produceerd. Fijn als 1% weghalen de andere 99% ook zouden laten verdwijnen zou ik gelijk mijn mond houden maar helaas gaat dit enorme fabeltje helemaal niet op. Men wil gewoon zien dat de burger aankopen blijft doen van vooral de duurdere produkten zoals een auto of een huis ook al is dat geld er helemaal niet. Wat is Spanje toch hard achteruit aan het gaan 🙁

 2. Zoals met de (gepoogde) zon-belasting om de energie giganten als Endesa te ondersteunen, moeten nu ook de autofabrikanten geholpen worden. Eerst rond Madrid totdat iedereen er aan gewend is en dan weer een stapje verder.
  Op het platteland en bergstreken rijdt bijna iedereen in een vaak oude diesel terrein wagen.
  Die zullen dan wel niet meer door de ITV keuring komen.
  Eens was Spanje echt een prettig land. Een beetje rommelig maar gezellig en de prijzen laag. Belastingen waren soepel en regels waren er wel maar niemand die er naar taalde. En weet je wat? Het liep uiteindelijk allemaal prima.
  Nu wordt van Spanje een soort Holland gemaakt waar iedereen het over vrijheid heeft maar waar je nog geen hondenhok in je tuin mag plaatsen en 3 km te hard rijden wordt bestraft met 75 euro.
  De gehele EU wordt een eenheidsworst. Erg jammer.

 3. De echte vervuilers ( vrachtwagens ) hoor je niets. Wij hebben een diesel die verbruikt amper 5 liters op 100 km en een vrachtwagen verbruikt een liter brandstof per 5 km? Goed men wil oudere wagens weg ( goed voor de belasting inkomsten “ nieuwe kopen” maak dan parkeren duurder namaten de wagen ouder is met slimme parkeermeters in de steden. Moet ik een keertje in de stad zijn en heb een oudere wagen dan weet je dat het een keertje duurder is. Zou ik dagelijks in de stad moeten zijn dan zou ik mijn wagen verkopen?

 4. Lekker makkelijk ook voor degenen die voor een paspoort naar Madrid moeten.
  Een afspraak is dan niet meer te maken door alle regeltjes.

 5. Lekker handig. Dadelijk heeft elke stad 5 of 6 scenario’s om de luchtvervuiling tegen te gaan. Hoe moet je dit in vredesnaam allemaal bij kunnen houden als automobilist?

  1. Belachelijk, laat er maar heel wat minder vliegtuigen opstijgen 1 is al goed genoeg voor duizenden auto´s. Met alle dingen is de gewone burger “weer” de klos.

   1. Kan u geruststellen, nieuwe toestellen zijn al veel zuiniger dan 10 jaar en langer geleden. Er zijn ook veel gewone mensen van afhankelijk voor hun inkomen van het vliegverkeer maar gelukkig staat de techniek niet stil ( moet wel ) er komen steeds meer mensen.

     1. Er staat :
      een vliegtuig gebruikt PER PERSOON per km minder dan een auto
      en niet
      een vliegtuig per km minder verbruik dan een auto per km

    1. Een vliegtuig stoot rotzooi uit gelijk aan duizenden auto´s ook al zijn ze nu zuiniger, er gaan ook duizenden vluchten per maand waardoor de grootste vervuilbron een vliegtuig is. Dan krijg je fabrieken met een enorme uitstoot die veel hoger is dan auto´s and dan krijg je bussen, vrachtwagens en ja in Spanje ook treinen. Al dit stoot meer uit dan de gewone auto en wie wordt de dupe juist die gewone auto die maar 1% uitstoot in vergelijking tot de rest. Het slaat werkelijk nergens op maarja het grote geld gaat boven alles zolang de gewone burger het gewoon blijft pikken.

     1. De uitstoot van een vliegtuig per km en per persoon is iets hoger dan die van een auto. Dus jou bewering dat de vervuiling van het vliegtuig gelijk is aan 1.000 auto’s gaat helemaal niet op. Graag juiste info aub.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken