skip to Main Content
Steeds meer krakers zoeken in Spanje naar vakantiewoningen om te bezetten

Steeds meer krakers zoeken in Spanje naar vakantiewoningen om te bezetten

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Krakers in vakantiewoningen Spanje

Archieffoto

MADRID – Het zou je maar overkomen … kom je weer in Spanje om te verblijven in je vakantieappartement of vakantiewoning, zitten er andere mensen in die je huisje hebben overgenomen ofwel gekraakt. Het is iets wat steeds vaker voorkomt en in de ergste gevallen krijg je ze via de wet er niet eens uit. Dan zijn er ook nog die gevallen van krakers die op zoek zijn naar winst en een “losgeld” vragen voor je eigen vakantiewoning. Dit zijn praktijken die steeds vaker voorkomen langs de Spaanse Costa’s.

Daar waar de krakers in Spanje in eerste instantie bestonden uit families die met kinderen een slaapplaats zochten omdat ze het huis uit waren gezet, is het kraken van woningen nu op sommige plaatsen een winstgevende bezigheid geworden. Uiteraard bestaan er nog steeds krakers die uit pure noodzaak en om te kunnen overleven een leegstaande woning kraken maar steeds vaker zijn er krakers te zien die normale huizen bezetten en daar geld mee willen verdienen.

Banken

De meest gewilde woonobjecten zijn die appartementen en/of huizen die eigendom zijn van een bank. De reden daarvoor is omdat een bank veel moeilijker iemand uit een huis mag zetten, al helemaal als er kinderen bij betrokken zijn. Private eigenaren hebben het volgens de wet iets makkelijker maar het is nog steeds lastig om krakers uit je woning te krijgen.

Wintermaanden

Langs de Spaanse Costa’s staan op veel plaatsen tijdens de wintermaanden complete woonwijken leeg waarbij er duizenden vakantiewoningen wachten op een bezetting gedurende de vakantieperiodes en zomermaanden. Buiten die momenten wonen er bijna geen mensen in die wijken die dan ook makkelijk bezet kunnen worden door de “krakers maffia” om ze maar zo te noemen. Het gaat in dit geval niet om normale krakers maar mensen die een vakantiewoning in beslag nemen en een losgeld willen zien van de eigenaren zodat deze hun woning terug kunnen krijgen.

In sommige gevallen worden woningen compleet uitgeleefd en worden bezittingen verkocht om geld te verdienen waarna men weer verder trekt naar een andere woning indien dat noodzakelijk is omdat de oude gekraakte woning is uitgeleefd.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 16 reacties
 1. De simpelste oplossing

  Even een paar Polen of Roemenen inhuren en ze er uit laten trappen
  Gaan ze moeilijk doen en met de wet dreigen dan achter in een busje pleuren en 300 km verder in het binnenland er uit smijten liefst in een onherbergzaam gebied
  Dan flikken ze het nooit meer

 2. Wat betreft de OKUPAS of het KRAKERS probleem in Spanje kan ik het volgende melden.
  Omdat ik lid ben van de Spaanse politieke partij “Ciudadanos”in Madrid, volg ik een beetje de politiek en wetgeving. Het Spaanse Congres of de tweede kamer, heeft op 25 april 2018, met meerderheid van stemmen door de PDcat, met steun van de PP, Ciudadanos en de PNV, een wetsvoorstel aangenomen, voor een “express wet” om snel de – krakers maffia – uit de appartementen, flats en woningen van eigenaren te krijgen. Het tegengaan van lucratieve doelstellingen en geldafpersing aan woningen van eigenaren door Krakers of Okupas. Deze wet of “Ley de desahucios” zal het artikel 2501, van 1/2000, 7 januari., wijzigen.

 3. hier mijn reactie op H. Kas
  U ziet blijkbaar maar de helft van de periode 36 – 39
  Ik wil maar eens laten weten weten dat de reactie van de Nationalisten op de zogezegde democraten een noodzaak was om een groter bloed te vergieten te vermijden, ook dat er in de periode vòòr de burgeroorlog meer onschuldig bloed werd vergoten en meer onnodige vernielingen werden aan gericht dan in verhouding met de 3 daarop volgende jaren .
  Ten slotte was het de onkunde en onwil van de diverse “Demokratie regeringen” die de interventie van de Nationalisten teweeg bracht ( Of weet u niet hoeveel regeringen er voor die periode waren ) Weet u soms ook niet waar al die zo genaamde democratie regeringsleiders van toen naar toe zijn gevlucht ( met koffers vol geld) terwijl hun onderdanen werden gevangen genomen en gefolterd, want BEIDE KANTEN MOESTEN VOOR ELKAAR NIET ONDERDOEN OP HET GEBIED VAN GRUWELIJKHEID , al hadden de “rooien ” duidelijk het voorbeeld gegeven .
  Ik zou dus willen zeggen, Franco was misschien een dictator, misschien goed ook, anders was u hier zeker NU niet, en moet u toch eens andere boeken lezen over de geschiednis van Spanje .

 4. Een tip , bekend voor anderen die er goede ervaringen mee hebben.

  Een watchman / beveiliging van onbesproken gedrag , natuurlijk deskundig aantoonbaar en netjes omgaat met andermans eigendommen.. Ook diverse beveiligings-werkzaamheden verricht in en om grote objecten bij gerenomeerde Nederlandse en buitenlandse bedrijven. Particuliere prive villa,s , bungalows , apartementen. Noem maar op .

  Betrouwbaar met een grote dosis verantwoordelijkheid in het vaandel. U zou haast zeggen , waar kan men die dan nog vinden. Inderdaad de spoeling is dun tegenwoordig . Gelukkig zijn er nog mensen die zich in willen zetten voor private werkzaamheden. Alleen het is zoeken naar betrouwbare kontakten.

  Wat zijn de kosten die er gemaakt moeten worden richting object / bestemming en o.a. vervoer / mobiliteit ter plaatse. Retour kosten na gedane werkzaamheden . Slaap-gelegenheid met bepaalde voorzieningen.

  Professioneel / gediplomeerd . Met een technisch deskundig inzicht op vele fronten . Snel weten te reageren bij onraad en verdachte situaties. U begrijpt wel dat , Shell , Bos&Kalis , Dupont / Chemours niet zomaar met iedereen in zee gaat. Verder politici o.a. , personal security . enz.

  Meer Curriculum Vitae is dan echt niet meer nodig.

  Dit is geen sollicitatie en ook geen biedt zich aan advertentie. Maar ik ben wel benieuwd wie er positief op reageert. Ik ben geen werkzoekende. Het blijft een leuke uitdaging met een avontuurlijk tintje.

 5. Is dit punt nog niet aangekomen bij de spaanse overheid? Dit heeft zeker invloed op het spaanse toerisme in de directe toekomst en al helemaal op niet-spanjaarden die willen overwegen om er een 2e woning te kopen. Volgens mij drijft de spaanse economy voor een groot gedeelte op het buitenlandse toerisme. Toch?

  1. Dag Tom,
   Een absurde vergelijking op de eerste plaats was er in de tijd amper toerisme in Spanje en ten tweede praat je recht wat krom is van een dictator als Franco.
   Misschien bedoel je met “toeristen” de Republikijnen die tussen 1936-1939 tegen de dictator Franco vochten, zij verloren 387,000 mensen die voor de democratie van Spanje vochten.
   De wet historische herinneringen van 31 october 2007 van de regering Zapatero stelt bij wet dat alle symbolen van Franco in het straatbeeld en in het openbare leven verwijderd dienen te worden. Dus ook jouw absurde stukje, hetgeen eigenlijk beledigend is voor nabestaanden van de slachtoffers van de dictatuur.

 6. Zo onrechtvaardig! Te vergelijken met die hufters in A.dam.
  Hoewel verboden, zou ik zelf actie ondernemen om zulke lui
  er uit te gooien. Goedschiks of kwaadschiks.

 7. Inderdaad een absurd fenomeen dat de Spaanse wetgeving daar niet op ingesteld is, gaat eerst gebeuren wanneer het vakantiehuis van een rechter aan de beurt is.
  Ze vernielen alles in je huis en nemen je flat-screen en verdere waardevolle apparatuur mee en smijten je zwembad vol met afval.
  Je mag blij zijn als je je auto niet in de garage had laten staan….
  Ik raad iedereen aan om een goede alarminstallatie te laten monteren, met automatische melding-verbindingen naar het beveiligingsbedrijf én de politie.

 8. Wij hebben hiermee te maken gehad toen we in februari jl aankwamen. Ik wil het niemand toewensen! Wij hebben nog geluk gehad dat ze vrijwillig met de gardia civil meegegaan zijn. Maar op 1 dag was er al veel vernield en gestolen. Ik hoop dat ze hier snel harder tegen gaan optreden.

 9. Ik dacht dat de Spaanse wetgeving hierover verder stond dan bvb België? Eender hoe, eigenlijk zou het heel eenvoudig mietenbzijn: je blijft met je handen af van iemand zijn bezittingen!!! Indien men niet kan aantonen dat men er officieel is ingeschreven gecombineerd met voorleggen van eennhuurfontract f eigendomsakte: onmiddellijk er uit en pv voor diefstal/schade…ook als er kinderen bij betrokken zijn want die worden hiervoor toch maar (mis)gebruikt

  1. Groot gelijk, moet niet altijd moeilijk zijn. Maar de Spaanse wetgeving kent soms wel eigenaardige kronkels die wij als normale mensen niet echt begrijpen.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken