Search
menu
Search

Steeds meer krakers zoeken in Spanje naar vakantiewoningen om te bezetten

Oeps ... foto ontbreekt!

Steeds meer krakers zoeken in Spanje naar vakantiewoningen om te bezetten

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het zou je maar overkomen … kom je weer in Spanje om te verblijven in je vakantieappartement of vakantiewoning, zitten er andere mensen in die je huisje hebben overgenomen ofwel gekraakt. Het is iets wat steeds vaker voorkomt en in de ergste gevallen krijg je ze via de wet er niet eens uit. Dan zijn er ook nog die gevallen van krakers die op zoek zijn naar winst en een “losgeld” vragen voor je eigen vakantiewoning. Dit zijn praktijken die steeds vaker voorkomen langs de Spaanse Costa’s.

Daar waar de krakers in Spanje in eerste instantie bestonden uit families die met kinderen een slaapplaats zochten omdat ze het huis uit waren gezet, is het kraken van woningen nu op sommige plaatsen een winstgevende bezigheid geworden. Uiteraard bestaan er nog steeds krakers die uit pure noodzaak en om te kunnen overleven een leegstaande woning kraken maar steeds vaker zijn er krakers te zien die normale huizen bezetten en daar geld mee willen verdienen.

Banken

De meest gewilde woonobjecten zijn die appartementen en/of huizen die eigendom zijn van een bank. De reden daarvoor is omdat een bank veel moeilijker iemand uit een huis mag zetten, al helemaal als er kinderen bij betrokken zijn. Private eigenaren hebben het volgens de wet iets makkelijker maar het is nog steeds lastig om krakers uit je woning te krijgen.

Wintermaanden

Langs de Spaanse Costa’s staan op veel plaatsen tijdens de wintermaanden complete woonwijken leeg waarbij er duizenden vakantiewoningen wachten op een bezetting gedurende de vakantieperiodes en zomermaanden. Buiten die momenten wonen er bijna geen mensen in die wijken die dan ook makkelijk bezet kunnen worden door de “krakers maffia” om ze maar zo te noemen. Het gaat in dit geval niet om normale krakers maar mensen die een vakantiewoning in beslag nemen en een losgeld willen zien van de eigenaren zodat deze hun woning terug kunnen krijgen.

In sommige gevallen worden woningen compleet uitgeleefd en worden bezittingen verkocht om geld te verdienen waarna men weer verder trekt naar een andere woning indien dat noodzakelijk is omdat de oude gekraakte woning is uitgeleefd.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?