De tijdvakken voor wandelen en sporten in Fase 1 blijven gehandhaafd

De tijdsloten voor wandelen en sporten in Fase 1 blijven gehandhaafd
Beeld: Freepik
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Het vier fase-plan tijdens de de-escalatie naar het nieuwe normaal in Spanje is sinds maandag weer iets verwarrender geworden. Zoals bekend bevindt 51% van de inwoners in Spanje zich sinds maandag 11 mei in Fase 1 van het de-escalatieplan van de Spaanse regering. 49% van de inwoners van Spanje moet het voorlopig nog doen met de maatregelen die gelden tijdens de Fase 0. Weliswaar zijn er in Fase 1 meer versoepelingen waaronder het naar een terras kunnen gaan en met de auto rijden maar in principe zijn de tijdvakken die op 2 mei werden ingesteld gehandhaafd.

En dat heeft natuurlijk voor veel vragen gezorgd, niet alleen bij de Spanjaarden maar ook bij onze lezers die er nu helemaal niets meer van begrijpen. En dat is ook zeer begrijpelijk want ook wij van de redactie zien soms de logica ook niet meer maar regels zijn regels en die proberen wij zo goed mogelijk uit te leggen.

Tijdvakken

Nog even een opfrissing van de tijdvakken (franjas horarias) die nu en sinds 2 mei gelden in Spanje:

  • 6-10 en 20-23 uur = wandelen, fietsen en sporten voor personen van 14 tot 70 jaar
  • 10-12 en 19-20 uur = wandelen, fietsen en sporten voor 70-plussers en personen met een beperkte mobiliteit of personen die hulp nodig hebben. 70-plussers mogen met een begeleider met een leeftijd tussen 14-70 jaar naar buiten
  • 12-19 uur = kinderen tot 14 jaar onder begeleiding van één volwassene

Deze tijdvakken gelden voor gemeenten van meer dan 5.000 inwoners. Bij de andere gemeenten gelden geen tijdvakken en mag men, ongeacht de leeftijdsgroep, tussen 6 en 23 uur naar buiten, wel met inachtname van de social distance als men iemand tegenkomt.

Wijzigingen

Het afgelopen weekend maakte de minister van Volksgezondheid al bekend dat de autonome regio’s de tijdvakken eventueel zouden mogen aanpassen. Dat geldt dan met name voor de tijden voor de kinderen (tussen 12 en 19 uur) omdat op dat moment van de dag het in sommige delen van het land steeds warmer wordt. De tijdvakken mogen dan tot twee uur eerder beginnen en tot twee uur eerder eindigen maar ze moeten altijd binnen 6 en 23 uur te vallen.

LEESTIP: Wat mag wel en wat mag niet in de-escalatiefase 1 (V&A)

Fase 1

Het probleem begint in Fase 1 want het is in die de-escalatiefase wel toegestaan om naar een terras te gaan, naar een winkel te gaan zonder de verplichte afspraak en met de auto of motor in de provincie, gezondheidsdistrict of op het eiland te rijden. Men mag ook naar de vakantiewoning en de natuur in als deze in dezelfde regio liggen die naar Fase 1 is overgegaan.

Maar op welke tijdstippen mag men naar een terras gaan? Dat vragen veel lezers zich namelijk af. Zoals wij kunnen achterhalen gelden voor het terrasbezoek geen bepaalde tijden en mag men dus de hele dag een terras gaan bezoeken. De meeste terrassen moeten wel om 23 uur sluiten.

Het is daarnaast in Fase 1 toegestaan om met maximaal 10 personen samen te komen op een terras. Als dat de directie familie is of personen waarmee men in dezelfde woning woont hoeft men niet de verplichte social distance aan te houden maar als de personen in de groep niet in dezelfde woning wonen dan moet men de veiligheidsafstand aanhouden.

Op welke tijdstippen mag ik een winkel bezoeken? Ook daarvoor gelden in Fase 1 geen speciale tijden en winkels mogen de hele dag tijdens de openingstijden bezocht worden.

Sinds het begin van de noodtoestand (15 maart) en Fase 0 (4 mei) was het al toegestaan op willekeurige tijden de supermarkten, bakkers, groente- en fruitwinkels, slagers, apotheken, kiosken, banken en pinautomaten te bezoeken en ook in Fase 1 is dat nog steeds toegestaan zonder bepaalde tijden. 

LET OP: Supermarkten en eerder genoemden zaken mogen nog steeds maar door één persoon tegelijk worden bezocht. Men mag dus wel met de auto samen naar de supermarkt of winkel rijden maar er mag maar één persoon naar binnen.

Datzelfde geldt voor het uitlaten van een hond. Dat mag op elk gewenst moment van de dag waarbij als men dit binnen de tijdvakken doet men dat met twee personen mag doen.

Wat betreft het rijden met de auto, motor of scooter binnen de eigen provincie, gezondheidsdistrict of eiland mag dat ook op elk willekeurig moment van de dag en is dat niet gebonden aan de tijdvakken.

LEESTIP: Het hoe en wat over autorijden vanaf 11 mei en in Fase 1 in Spanje

Over waar men naartoe mag rijden in Fase 1 is ook nog veel te doen. Het is toegestaan om binnen de provincie, gezondheidsdistrict en eiland te rijden maar niet zomaar overal naartoe. Men mag rijden naar winkels, ITV (keuringsstations), autobedrijven, garages, hotels en andere toeristische accommodatieverschaffers, weekmarkten, terrassen, kerken, begrafenissen en de vakantiewoning. 

Als je gaat sporten, fietsen of wandelen dan dient dat nog steeds te gebeuren tijdens de daarvoor bestemde tijdvakken, hoe vreemd dit ook klinkt. Dat mag nog steeds maar een keer per dag en moet in het geval van sporten en fietsen individueel te gebeuren. Wandelen mag met twee personen.

Zoals altijd hebben we ons best gedaan om alle juiste informatie te verzamelen, informatie van verschillende bronnen zoals de officiële BOE staats bulletins, de websites van de verschillende ministeries maar ook de websites van de Spaanse kranten.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.