Spaanse regering wil een verlenging van 30 dagen van de noodtoestand

Spaanse regering wil een verlenging van 30 dagen van de noodtoestand
Beeld: Europa Press
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Als het aan de Spaanse regering ligt moet er na de huidige noodtoestand die op 24 mei eindigt een verlenging komen. Deze zal echter niet zoals tot nu toe bij de vier eerdere verlengingen 15 dagen lang zijn maar 30 dagen, dus tot het einde van de de-escalatiefase 3, eind juni. Of deze nieuwe extra verlenging met veel meer versoepelingen voor de inwoners van Spanje er zal komen is nog maar de vraag want veel steun heeft de regering op dit moment nog niet voor dit plan.

De Spaanse noodtoestand of staat van alarm (estado de alarma) is ingegaan op 15 maart en daarna verlengd op 30 maart, 12 april, 26 april en 10 mei. De huidige verlenging tot 24 mei is alweer de vierde verlenging. Terwijl tijdens de eerste twee maanden er een strenge noodtoestand was, zijn de regels sinds 26 april voor de kinderen en sinds 2 mei voor de volwassenen versoepeld.

Op 4 mei is men daarnaast met het vier fasen-plan met Fase 0 begonnen dat op 11 mei is gevolgd voor 51% van de bevolking door Fase 1 op 11 mei, Fase 2 op 25 mei en Fase 3 op 8 juni. Het vier fasen-plan moet in principe eindigen eind juni waarna Spanje in het, zoals de Spaanse premier het noemt, ‘nieuwe normaal’ is gekomen, zoals Rutte zegt de anderhalvemeter maatschappij.

Deze woensdag heeft premier Pedro Sánchez in het parlement aangegeven dat de regering nog een nieuwe verlenging van de noodtoestand wil hebben en de huidige wil verlengen tot ongeveer 24 juni, 30 dagen extra dus. Deze laatste verlenging van de noodtoestand moet dan wel anders worden met meer flexibiliteit, meer ‘macht’ voor de autonome regio regeringen en andere maatregelen.

Voor de regering is de noodtoestand essentieel voor de controle van de corona-crisis omdat dit volgens de regering het enige constitutionele instrument is om op gecontroleerde wijze het de-escalatieproces af te maken. Dat proces moet in principe eind juni eindigen, net zoals deze eventuele verlenging van de noodtoestand. Vanaf juli zou Spanje zich dan in het ‘nieuwe normaal’ moeten bevinden.

De ‘estado de alarma’ ofwel de staat van alarm of noodtoestand geeft de Spaanse centrale regering de controle over het hele land en alle autonome regio’s waarmee de regering samenwerkt in de strijd tegen het coronavirus tijdens deze gezondheidscrisis.

Maar niet alle politieke partijen zijn het daarmee eens en veel van hen menen dat de regering ook andere instrumenten heeft om de corona-crisis onder controle te krijgen zonder dat de economie verder te lijden heeft. 

De Partido Popular (PP) heeft reeds aangekondigd niet mee te gaan in een nieuwe noodtoestand. In feite was dat ook het antwoord bij de vorige verlenging maar uiteindelijk koos de PP ervoor om geen stem uit te brengen.

De extreemrechtse partij VOX wil helemaal niets weten van de noodtoestand en wil dat de hele regering opstapt en er een andere manier gevonden wordt om deze crisis te bedwingen.

De partij Ciudadanos heeft nog niet gezegd of ze een nieuwe verlenging wel of niet gaan steunen. Wel is gebleken dat Pedro Sánchez van de PSOE en Inés Arrimadas van Ciudadanos meer contact hebben en steeds meer overleg voeren.

Dan zijn er nog de andere politieke partijen zoals o.a. de Catalaanse partijen die in principe tegen zullen stemmen en de Baskische partijen die weliswaar voor willen stemmen maar dan wel met diverse eisen.

Ondertussen is de regering op zoek naar steun voor de vijfde en laatste verlenging van de noodtoestand maar makkelijk zal dat niet worden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.