De langste achternaam van Spanje heeft 24 letters en komt uit het buitenland

De langste achternaam van Spanje heeft 24 letters en komt uit het buitenland
Beeld: AI-beeld / redactie

De langste achternaam van Spanje heeft 24 letters en komt uit het buitenland

Als je op zoek bent naar de langste achternaam in Spanje, dan hoef je niet verder te zoeken dan Mallorca. De officieel geregistreerde langste achternaam in Spanje is volgens de website mapadeapellidos ‘Ottovordemgentschenfelde’, met maar liefst 24 letters. Deze unieke familienaam is te vinden in het rustige dorp Sa Coma, aan de oostkust van het eiland.

Het is een achternaam die ongetwijfeld opvalt, zowel door zijn lengte als door zijn bijzondere origine. Hoewel de meeste langste achternamen in Spanje te vinden zijn in het Baskenland, wordt deze titel nu overgenomen door een familie met wortels in Centraal-Europa, waarschijnlijk uit Duitsland of Oostenrijk.

Spanje staat bekend om zijn diverse en kleurrijke familienamen, waarbij sommige bijzonder lang en uniek zijn. Onder deze uitzonderlijke achternamen bevindt zich de titel van ‘langste achternaam in Spanje’, die wordt gehouden door de familie ‘Ottovordemgentschenfelde’.

De precieze datum waarop de familie zich op Mallorca vestigde, is niet helemaal duidelijk. Sommige bronnen wijzen op een migratie in de 19e eeuw, terwijl anderen een eerdere aankomst in de 18e eeuw suggereren. Wat wel vaststaat, is dat de familie zich uiteindelijk heeft gevestigd in de regio Sa Coma, aan de oostkust van het eiland.

De familieleden zouden voornamelijk actief zijn geweest in de bouw- en constructiesector, wat ook wordt bevestigd door de lokale bewoners. Hoewel de huidige generatie wellicht andere beroepen uitoefent, blijft de link met de bouwwereld duidelijk aanwezig in de herinnering van de buurtbewoners.

Baskische achternamen

Volgens de website mapadeapellidos is de bovenstaande buitenlandse achternaam dus de langste van Spanje, maar volgens het Spaanse Statistiekbureau INE zijn de langste achternamen in het Baskenland te vinden.

Baskische achternamen staan bekend om hun lengte in Spanje. Het record voor de langste achternaam in het land is “Garroguerricaechevarria” met 23 letters, afkomstig uit Baskenland. Er zijn 13 mensen in heel Spanje die deze achternaam dragen. Een andere versie van deze achternaam is “Garrogerrikaetxebarria”, maar deze is ingekort tot 22 tekens.

Euskaltzaindia, de Koninklijke Academie voor de Baskische Taal, heeft een lijst met Baskische achternamen die de bekendheid ervan bevestigen. Sommige achternamen hebben maximaal 25 letters, zoals ‘Pagatzaurtunduagoienengoa’ en ‘Etxebarrietaaltaleorraga’. Deze zijn geregistreerd bij Euskaltzaindia, maar verschijnen niet in de INE-achternaamzoekmachine vanwege hun lage frequentie. Om daar te verschijnen, moeten minstens vijf mensen dezelfde achternaam hebben.

Ga naar de inhoud