skip to Main Content
Spaanse regering denkt na over inzetten politie-spyware

Spaanse regering denkt na over inzetten politie-spyware

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het Ministerie van Justitie in Spanje heeft een wetsvoorstel gemaakt welke de Spaanse politie de bevoegdheid moet geven om straks spyware op de computers van verdachten te installeren. Op deze manier zou de politie bijvoorbeeld terroristische aanslagen kunnen voorkomen end e verdachten kunnen afluisteren.

De vergaande maatregel zou alleen bij misdrijven waar een gevangenisstraf van drie of meer jaar op staat mogen worden toegepast en in gevallen van terrorisme en georganiseerde misdaad. Het wetsvoorstel komt net op een moment waarbij grote Amerikaanse bedrijven als Google, Microsoft en Facebook schijnbaar hun gegevens aan het Amerikaanse CIA hebben verstrekt, iets wat de bedrijven stellig ontkennen.

Beslissing

Ondanks de inhoud van het wetsvoorstel is er nog geen beslissing over het op afstand doorzoeken van computers gemaakt. “We zullen luisteren naar wat de experts over het onderwerp te zeggen hebben, maar we zullen nog geen beslissing maken tot alle conclusies van de verschillende groepen zijn bekeken”, aldus een bron van het ministerie tegenover de Spaanse krant El Pais.

Recht

“We hebben het over een procedure die vanuit de politie gezien erg handig is, maar vanuit basisrechten gezien erg ingrijpend is”, zegt rechtenprofessor Alberto Saiz. Hij stelt dat de politie-spyware het recht op persoonlijk privacy en het recht op persoonlijke gesprekken van de verdachte aantast, aangezien de spyware ook toegang tot Skype, Twitter, Facebook en andere diensten geeft.

“Daarnaast kan een computer, in tegenstelling tot een telefoon, door meerdere mensen worden gebruikt, waarvan de rechten zullen worden geschonden, ondanks dat ze geen doelwit van het onderzoek zijn”, gaat Saiz verder. Hij vindt dat ook de lijst met misdrijven waarvoor de spyware kan worden ingezet buitensporig groot is.

Anders

Dit artikel is aangeleverd en aangepast door de redactie in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele of delen van deze tekst is zonder toestemming niet toegestaan.

Back To Top
×Close search
Zoeken