skip to Main Content
30 euro per hond is te duur om deze in te schrijven bij de gemeente Alicante

30 euro per hond is te duur om deze in te schrijven bij de gemeente Alicante

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

ALICANTE – Op dit moment is het zo dat het verplicht is om als hondeneigenaar je hond in te schrijven in het gemeenteregister wat 30,05 euro kost. Helaas is gebleken dat dit te duur is voor de meeste hondeneigenaren aangezien er nu in de hele stad slechts 5.000 honden staan ingeschreven terwijl men er vanuit gaat dat er minstens 35.000 honden wonen in Alicante stad. Er zijn nu plannen om dit eenmalige bedrag voor de “censo” te verlagen en het proces makkelijker te maken.

Er komen in Spanje steeds meer gemeenten bij die het verplicht stellen om de hond in te schrijven bij de gemeente. Deze wil daarmee niet alleen een goed overzicht hebben van hoeveel honden er wonen in de gemeente maar kan daar ook eventueel de voorzieningen op aanpassen zoals speciale hondenparken of speciale afvalbakken met poepzakjes en eventueel een eigen hondenstrand.

Bij veel gemeenten is dat inschrijven gratis maar er zijn er ook die het verplicht stellen en daarnaast tot wel 30 euro vragen voor die registratie, zoals dus ook in Alicante. Met dat geld zegt men kan de gemeente extra schoonmaken en eventueel de hondenpoep opruimen die de eigenaren van de huisdieren zelf niet opruimen. Men kan politieagenten beter later surveilleren om te controleren op de schoonmaak en er kunnen speciale honden uitlaat- en speelplaatsen komen, de zogenaamde pipican.

Mocht iemand een hond hebben die geadopteerd is bij een van de vele asiels of opvangcentra dan kunnen de eigenaren 50% korting krijgen op de inschrijving en dus 15 euro betalen in plaats van 30 euro. Voor dat geld krijgen zij dan, net zoals alle andere hondeneigenaren die hun hond inschrijven, een hondenpenning met daarop de naam van de hond en het identificatienummer en de eerste poepzakjes om het goede voorbeeld te geven.

Datzelfde gebeurt ook al in veel andere gemeenten in de Comunidad Valenciana en andere autonome deelstaten waarbij het tevens opvalt dat er veel hondeneigenaren zijn die hun huisdier niet inschrijven terwijl dat toch verplicht is. Mede daarom zijn er ook al veel gemeenten begonnen met het controleren op straat van alle honden om te kijken of deze al ingeschreven staan. Is dat niet het geval dan kan de eigenaar een boete krijgen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 17 reacties
 1. Wat een vreselijk wezen die Fran Carlos. Inderdaad het klopt heel vaak dat
  mensen die niet van dieren houden vaak alleen nog van ZICHZELF houden.
  Vreselijk. Maar zeker er moet van de mensen verwacht worden dat ze de poep
  opruimen. Overigens moet men voor de grap op camping toiletten kijken waar de
  MENSEN poep op de muur zit…. doen ze zeker thuis ook. Zal het ooit verbeteren?????

 2. Inderdaad sommige honden blaffen poepen en plassen maar het zijn de baasjes die dit onder kontrole moeten houden de meesten maken daar geen probleem van als de rest daar op beboet wordt vindt ik dit niet meer dan rechtvaardig !!! Zouden beter eens een soort van Dieren Politie oprichten en eens gaan kijken bij de mensen thuis hoe sommige beesten behandeld worden in veel te kleine kooien en veel te zware kettingen in de zon zonder bescherming enzovoort daar zitten de echte bandieten !!!! Dank u voor luisteren !!!

 3. Kan het ook zijn dat er te veel honden zijn? Een hondenbelasting zou er voor kunnen zorgen dat meer mensen gaan nadenken of ze een hond nemen. M.i. zijn er veel mensen die onnadenkend overgaan tot het nemen van een hond en als ze er genoeg van hebben het beest dumpen! Ik woon in Calpe en daar is iedere hoek, verkeerspaal etc. aangetast door de urine. Een groot probleem dus. Daarbij stinkt het werkelijk als je door de straten loopt. Het regent hier niet vaak dus de stank is erg vervelend. Wie weet kan hondenbelasting mensen ertoe aanzetten geen hond te nemen. En als je er dan toch een neemt, weet dan dat jij verantwoordelijk bent voor waar de hond plast of poept…….de hond weet niet beter!

  1. Inderdaad Meneer weet de hond niet beter. Het zijn de baasjes die alles om zeep hebben en daar kan iedereen zowel de goede als de slechte mee voor opdraaien. Wij kuisen al op van lang voor het verplicht was , maar ja iedereen denkt daar zo niet over.

 4. Merkwaardig. Op de meest politiek beladen onderwerpen hier reageert vrijwel geen hond. Maar zeg iets steekhoudends over een hond, over dat vreselijkste dier ter wereld, en daar kruipt het gespuis uit hun hok om met dood en verdoemenis te zwaaien. Wat een domme mensen zonder hersens zijn ook hier in de meerderheid.

  1. Ga jij dan lekker blinden geleiden, of gehandicapten helpen of epilesie patiënten waarschuwen dat een aanval aanstaande is. Maar types zoals jij zijn meestal niet van de helpende hand , maar meer van de bijdehand. Het is voor jou niet te hopen dat je ooit afhankelijk zult zijn van een hond, want dat wil je dan natuurlijk ook niet!?

   1. Fran Carlos, er is er hier maar één dom! Kijk maar in de spiegel! Hopenlijk breekt die dan niet!

  2. U zou beter eens na denken want zoals ik hier boven al gereageerd heb zijn het niet die vreselijkste dieren ter wereld maar de vreselijkste mensen die te lam zijn om de vuiligheid van hun dieren op te kuisen.Dat DIER weet niet beter zene. !!!!!

 5. Ik vind 30 Euro voor het laten inslapen van de grootste mislukking van Gods schepping een heel redelijk bedrag. Verlost van kakken en geblaf, wat een heerlijk vooruitzicht!

  1. Er is zelfs een nog grotere mislukking geschapen, alleen niet door God, en dat ben jij!????

  2. Mensen die niet houden van dieren houden ook niet van mensen. Ze zouden u beter laten inslapen !

 6. 30 Euro voor een zakje poepzakjes vind ik toch ik toch vrij veel geld, zelfs in Spanje.

 7. Ok, maybe alleen in Catalonie maar ik geloof dat mijn dierenarts vertelde dat met het chippen van je hond de registratie en de ‘belasting’ geregeld is?

  Theo

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken