skip to Main Content
Nu al het dubbele van zee-migranten in Spanje met een totaal van 8.100 personen
Público

Nu al het dubbele van zee-migranten in Spanje met een totaal van 8.100 personen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Afrikaanse migranten in Spanje nu al het dubbele van 2017

Público

MADRID – Vluchtelingen, migranten, gelukszoekers, economische vluchtelingen … het thema “migranten” is weer helemaal actueel nu de “vluchtelingen” die op de “Aquarius” boot waren opgehangen bij Italië op weg zijn naar Valencia. Maar de 629 opvarenden is slechts een klein aantal als we kijken naar de hoeveelheid migranten die de eerste vijf maanden van dit jaar naar Spanje zijn gekomen.

Tussen 1 januari en 31 mei heeft Spanje alweer 8.162 migranten die via de zee de kust van Spanje hebben bereikt opgevangen. Dat is een enorm aantal en nu al het dubbele van vorig jaar toen dat aantal in dezelfde periode 4.206 migranten was die in 196 boten aankwamen in Spanje.

De meeste migranten kwamen aan in Andalusië maar ook in de Comunidad Valenciana en Murcia en de Balearen eilanden met in totaal 7.507 personen in 314 boten. Er kwamen ook migranten aan op de Canarische Eilanden (121 personen) en de Spaanse enclaves in Afrika, Ceuta (265) en Melilla (269). In totaal gaat het in vijf maanden tijd om 8.162 migranten die in 366 boten aankwamen.

Stijging

Vergeleken met 2017 is het aantal migranten in 2018 tot nu toe met 3.956 personen gestegen, een 94,1% meer dan de 4.206 migranten vorig jaar. Wat betreft boten zijn er 160 meer aangekomen, een stijging van 81,6% vergeleken met de 196 boten in 2017.

Via land

Er zijn ook migranten die proberen de hekken in Ceuta en Melilla te beklimmen en Spanje te bereiken. In Ceuta liep dat aantal tussen 1 januari en 31 mei op naar 411 personen maar in Melilla was dat alweer 2.066 personen.

Totaal Spanje

Als we de migranten over zee én land bij elkaar optellen zijn er gedurende de eerste vijf maanden van dit jaar 10.639 migranten Spanje binnengekomen, 3.787 personen meer dan in 2017, +55,3%.

Waarom een stijging

Terwijl Spanje dit jaar alweer een stijging heeft meegemaakt van 94,1% is het aantal vluchtelingen of migranten die aankomen in Italië de eerste vijf maanden dit jaar met 80% gedaald. Spanje heeft tot aan 6 juni 8.309 zee-migranten ontvangen maar Italië ontving nog steeds meer met 13.808 migranten tot 6 juni. In 2017 was dat aantal in Italië echter nog 61.201 migranten.

In heel 2017 ontving Spanje 22.108 migranten terwijl dat aantal in Italië 119.369 personen was en in Griekenland 29.595 migranten en vluchtelingen. In 2016 was het voor Italië met 181.436 en Griekenland met 173.614 migranten vele malen erger dan in Spanje waar toen slechts 8.162 migranten aankwamen.

Het totaal van heel 2016 is nu in 2018 de eerste vijf maanden dus al overschreden en zal alleen maar hoger gaan worden wanneer het warmer wordt en de zee tussen Afrika en Spanje kalmer wordt.

De daling in Italië is onder andere het resultaat van een contract tussen Italië en Libië waarbij de vluchtelingen/migranten al in Libië aan wal tegen worden gehouden. daarnaast speelde het thema migratie en vluchtelingen bij de Italiaanse verkiezingen een belangrijke rol wat uiteindelijk ook zorgde voor een overwinning van een coalitie van nationalistische en populistische eurosceptici. Dit zirgt ervoor dat de migranten nieuwe wegen zoeken zoals naar Spanje en ook naar Griekenland.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. En dit wordt alleen maar erger met die nieuwe klootzak als president van Spanje, deze kerel zal het voor elkaar krijgen om Spanje binnen 6 maanden te verkloten!

 2. Wat ook altijd getoond wordt op TV is hoe ze over de hekken klimmen met speciale haken, maar “vergeten” wordt om te laten zien hoe ze aan deze kant de Guardia Civil aanvallen met dezelfde haken! Je kunt er niet genoeg van binnen halen…… Ik zie dagelijks tig berichten van prachtige resultaten die al deze migranten geven…….. 🙁 Wegkijken helpt niet!

 3. Oplossing,…. Pak al de huidige mensen smokkelaars op, neem alles van ze af zodat ze zelfs geen advocaat meer kunnen betalen en hang dit aan de “grote klok” als voorbeeld zodat er geen niemand anders op de zelfde ideeën komt!!

 4. Ik heb toch echt geen medelijden met die West Europeanen. Jarenlang andere continenten uitgebuit en nu wordt de rekening gepresenteerd.

  1. Fernando, je lijkt mij een lief maar weinig succesvol trolletje. Des al niet te min, lees dit een even en zie hoeveel miljarden de West Europeanen de Afrikanen hebben toegespeeld.
   https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/als-afrika-zelf-niets-doet-is-hulp-zinloos~b2809a2b/
   O.a. “Veel Afrikaanse regimes voerden de door Europa verlangde economische en democratische aanpassingen echter niet door en lieten chaos, corruptie, repressie, geweld en mensenrechtenschendingen voortduren”.
   Zou er misschien een oorzaak van de armoede daarin Afrika zelf gevonden kunnen worden?

 5. Dus als partijen lekker willen scoren bij de volgende verkiezingen, dan moeten ze dit thema hoog op de agenda zetten. Dat er dan na de verkiezingen geen zak anders wordt, hebben we dan maar voor lief te nemen.

  De EU trekt domweg niet samen op hierin.
  De Italianen houden nu de poot stijf, net als Hongarije en nog wat van de voormalig Oostblok staten, maar een land als Nederland steekt nog altijd de kop in het zand en denkt dat het allemaal wel een beetje meevalt.

  Man man wat stond men allemaal te juichen tijdens de ´Arabische lente¨ overal vielen de dictators bij bosjes en het volk was vrij….ja, iets te vrij, want nu ze niet meer worden tegengehouden door de angst voor de dictator, komen ze allemaal naar Europa.

  Zo zie je maar, als je je teveel met de politiek in andere landen en continenten gaat bemoeien, loopt het fout af. En nee, nogmaals, ik geen geen racist en echte vluchtelingen blijven welkom, maar de tijd is gekomen om aan stevige grensbewaking te gaan doen en daarmee bedoel ik, dus in de Noord Afrikaanse landen alvast zorgen dat geen hond meer een boot op kan. Pak de smokkelaars daaraan en je lost een groot deel van het probleem op. De hekken zijn blijkbaar niet hoog of sterk genoeg om mensen tegen te houden, daar moet toch ook wat op te verzinnen zijn lijkt me? Leg er een gracht met krokodillen voorlangs ofzo hahaha, nee gekheid, maar de tijd van toezien en toestaan ligt al lang achter ons. Als dit zo doorgaat bestaat er inderdaad geen EU meer over een X-aantal jaren, domweg omdat we dan overspoeld zijn met migranten die vervolgens ook nog eens ons hun wetten en gewoonten denken te mogen gaan opleggen.

  Men is veel te laat wakker geworden, de deal met Turkije loste geen probleem op, het verschoof het probleem naar andere landen, maar dat is nu politiek heh, de zittende macht schuift de ellende door naar de opvolgers en de volgende generatie

  1. Dit is toch de bedoeling het moeten we 60 miljoen worden van Brussel. Wij zorgen hier voor te weinig kinderen zeggen ze.

  2. Kadafi had in zijn gloriejaren al verkondigd dat het veroveren van Europa zonder oorlog zal gebeuren. Gewoon door van iedere migrant (vrijwilliger/vluchteling) naar Europa te eisen tenminste 3 kinderen op de wereld te zetten. In Europa is het geboortecijfer al jaren minder dan factor 2,0. In Nederland staat het op 1,8. Ooit heeft Lubbers verkondigd dat immigratie alleen gunstig is voor de AOW en dat gaat in de toekomst ook gebeuren. Het sterftecijfer zakt!!!

  3. holala, dat wisten we nog niet, dat is allemaal nieuw.
   best dat er toch iemand is die er ons attent op maakt.
   BEDANKT!!!!!!!!!
   mvg Chris

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken