Search
menu
Search

Wat is het warmste moment van de dag in Spanje?

Oeps ... foto ontbreekt!

Wat is het warmste moment van de dag in Spanje?

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De zomer zal binnenkort (21 juni) beginnen en dus gaan de temperaturen in Spanje ook omhoog en worden de mensen weer gewaarschuwd voor de hitte en de warme zon. Men wordt aangeraden om op het warmste moment van de dag uit de zon te blijven maar wat is dat tijdstip dan in Spanje? Wanneer kun je beter niet op het strand liggen maar verkoeling zoeken in de schaduw onder een palmboom of, beter nog, op een terrasje 😉

Meteorologisch gezien begint de zomer elk jaar op 21 juni omdat dit de langste dag is. 21 juni is dus zeker niet de warmste dag want die dagen worden gemeten in de maanden juli en/of augustus. De zon staat het hoogst om 12.00 uur maar dat is vaak niet het warmste moment van de dag aangezien de atmosfeer nog een paar uur na 12.00 uur blijft opwarmen.

Zenit

Tijdens de zomermaanden is de zon verder van ons vandaan maar toch is het warmer. Dit komt door de inclinatie-as van de aarde en de meer loodrechte inval van de zonnestralen. Tijdens de zomer wijst de as van de hellende aardrotatie naar de zon, waardoor de zonnestralen directer en langer op ons oppervlak inwerken.

Wanneer er maximale temperaturen geregistreerd worden komt dat omdat de zon het aardoppervlak intensief verwarmt en dit gebeurt een paar uur nadat hij op het hoogste punt in de lucht staat, de zenit. Op dat tijdstip staat de zon loodrecht boven een persoon.

Over het algemeen wordt aangenomen dat dit ’s middags om 12.00 uur gebeurt maar de waarheid is dat dit alleen gebeurt in de intertropische zone en eenmaal in elke tropic (tijdens de zomerzonnestilstand). In Spanje gebeurt dit nooit om 12.00 uur vandaar dat de hoge temperaturen altijd na deze tijd worden bereikt, zelfs in de namiddag tijdens de zomer.

Tijden

Over het algemeen gaat men in Spanje uit verschillende tijden voor de zenit zoals op de kaart hieronder te zien is. Deze tijden liggen om en nabij de 14.00 uur overdag. Op de Balearen is dat om 13.52 uur, in Barcelona om 13.53 uur, op Lanzarote 13.56 uur, op Gran Canaria, Valencia en in Huesca om 14.04 uur, in Zaragoza om 14.06 uur, op Tenerife en in Murcia om 14.07 uur. In Andalusië is dat tussen de 14.17 uur in Granada en 14.27 uur in Cádiz. De Zenit vindt het laatst plaats in Galicië, in de provincie Vigo om 14.37 uur en in A Coruña om 14.36 uur.

Wat is het warmste moment van de dag in Spanje
eltiempo.es

Maar worden de maximale temperaturen ook gemeten op het moment van de Zenit, dus het moment dat de zon loodrecht boven de waarnemer staat? Het antwoord is nee aangezien de aarde enige tijd nodig heeft om de temperatuur te verwerken waardoor de thermometers pas later op de dag de maximale temperaturen aangeven, afhankelijk van waar dat is in Spanje.

Als voorbeeld kan men de maximum temperaturen van afgelopen maanden aanhalen. Deze hoge temperaturen worden pas tussen 16 en 17 uur gemeten.

De hoogste temperatuur ooit gemeten in Spanje was op 13 juli 2017 bij het vliegveld van Granada met een temperatuur van 45,5 graden die werd gemeten om 17.00 uur.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?