skip to Main Content
Wat is het warmste moment van de dag in Spanje?
123rf

Wat is het warmste moment van de dag in Spanje?

MADRID – De zomer zal binnenkort (21 juni) beginnen en dus gaan de temperaturen in Spanje ook omhoog en worden de mensen weer gewaarschuwd voor de hitte en de warme zon. Men wordt aangeraden om op het warmste moment van de dag uit de zon te blijven maar wat is dat tijdstip dan in Spanje? Wanneer kun je beter niet op het strand liggen maar verkoeling zoeken in de schaduw onder een palmboom of, beter nog, op een terrasje 😉

Meteorologisch gezien begint de zomer elk jaar op 21 juni omdat dit de langste dag is. 21 juni is dus zeker niet de warmste dag want die dagen worden gemeten in de maanden juli en/of augustus. De zon staat het hoogst om 12.00 uur maar dat is vaak niet het warmste moment van de dag aangezien de atmosfeer nog een paar uur na 12.00 uur blijft opwarmen.

Zenit

Tijdens de zomermaanden is de zon verder van ons vandaan maar toch is het warmer. Dit komt door de inclinatie-as van de aarde en de meer loodrechte inval van de zonnestralen. Tijdens de zomer wijst de as van de hellende aardrotatie naar de zon, waardoor de zonnestralen directer en langer op ons oppervlak inwerken.

Wanneer er maximale temperaturen geregistreerd worden komt dat omdat de zon het aardoppervlak intensief verwarmt en dit gebeurt een paar uur nadat hij op het hoogste punt in de lucht staat, de zenit. Op dat tijdstip staat de zon loodrecht boven een persoon.

Over het algemeen wordt aangenomen dat dit ‘s middags om 12.00 uur gebeurt maar de waarheid is dat dit alleen gebeurt in de intertropische zone en eenmaal in elke tropic (tijdens de zomerzonnestilstand). In Spanje gebeurt dit nooit om 12.00 uur vandaar dat de hoge temperaturen altijd na deze tijd worden bereikt, zelfs in de namiddag tijdens de zomer.

Tijden

Over het algemeen gaat men in Spanje uit verschillende tijden voor de zenit zoals op de kaart hieronder te zien is. Deze tijden liggen om en nabij de 14.00 uur overdag. Op de Balearen is dat om 13.52 uur, in Barcelona om 13.53 uur, op Lanzarote 13.56 uur, op Gran Canaria, Valencia en in Huesca om 14.04 uur, in Zaragoza om 14.06 uur, op Tenerife en in Murcia om 14.07 uur. In Andalusië is dat tussen de 14.17 uur in Granada en 14.27 uur in Cádiz. De Zenit vindt het laatst plaats in Galicië, in de provincie Vigo om 14.37 uur en in A Coruña om 14.36 uur.

Wat is het warmste moment van de dag in Spanje

eltiempo.es

Maar worden de maximale temperaturen ook gemeten op het moment van de Zenit, dus het moment dat de zon loodrecht boven de waarnemer staat? Het antwoord is nee aangezien de aarde enige tijd nodig heeft om de temperatuur te verwerken waardoor de thermometers pas later op de dag de maximale temperaturen aangeven, afhankelijk van waar dat is in Spanje.

Als voorbeeld kan men de maximum temperaturen van afgelopen maanden aanhalen. Deze hoge temperaturen worden pas tussen 16 en 17 uur gemeten.

De hoogste temperatuur ooit gemeten in Spanje was op 13 juli 2017 bij het vliegveld van Granada met een temperatuur van 45,5 graden die werd gemeten om 17.00 uur.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
  1. Als het mij te warm wordt ben ik weg ha ha.
    Lui jullie krijgen van een bakkie koffie.wel verdiend. En bedankt voor jullie inzet!

  2. wij gaan elk jaar naar Madrid daar woont onze zoon s,middags om twee uur hoef je echt niet naar buiten te gaan , want dan is het snoeiheet dan houden we siesta met zoveel mogelijke verkoeling bij de hand

  3. Wat een azijnplassers… iemand neemt de moeite om een wetenswaardigheid uit te leggen, geheel gratis en voor niets, en weer van die mensen die alleen maar kritiek leveren. Hebben ze al een cortado gedoneerd?

  4. Wat een onzin altijd over dat Spanje zou voorlopen in de tijd. Een groot land als Polen hanteert dezelfde tijd als Nederland en ligt al een stuk oostelijker en niemand hoor je daar er over. Bovendien lopen de Spanjaarden zo wie zo achter op de rest in Europa, weleens opgevallen dat de ochtendspits rond 9 uur is

  5. Als je nu van die 14uur een uur aftrekt voor de zomertijd en dan nog eens een uur omdat hier aan de costa costa blanca de 0 meridiaan doorkomt (greenwich) en spanje eigenlijk een uur voorloopt op de tijd om in Europese harmonie te blijven dat zit je ongeveer om 12 uur middag met je warmste moment…

    1. CHRISTIAN Wat tijd aan gaat ken ik met je mee gaan. Wat warmste uur van de dag is niet . Dus lees het stukje nog eens.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by