Search
menu
Search

Rechts en extreemrechts bij protest in Madrid om gratie Catalaanse politici te stoppen

Rechts en extreemrechts bij protest in Madrid om gratie Catalaanse politici te stoppen
Beeld: Europa Press

Rechts en extreemrechts bij protest in Madrid om gratie Catalaanse politici te stoppen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er wordt al weken in de politiek in Spanje over niets anders geschreven en gesproken dan over de mogelijke gratie (indulto) van de gevangen gezette politieke leiders van het Catalaanse separatistische proces in 2017. De Spaanse regering heeft de mogelijkheid voor gratie geopperd om een normale situatie te creëren maar de rechtse PP en Ciudadanos en extreemrechtse VOX-partij zijn absoluut tegen. 

En dus heeft deze zondag 13 juni een grote demonstratie met volgens de politie 25.000 deelnemers plaatsgevonden op de Plaza de Colón in Madrid waar twee jaar geleden (met meer dan 50.000 deelnemers) de beroemde en ongemakkelijke zogenaamde ‘foto de colón’ werd gemaakt met daarop drie politieke leiders die liever niet samen gefotografeerd wilden worden, te weten Santiago Abascal, Pablo Casado en Albert Rivera. 

Extreemrechts stond samen met rechts op het Plaza de Colón plein in Madrid om een grote NEE te schreeuwen tegen de mogelijke plannen van de Spaanse PSOE-regering om de Catalaanse separatisten leiders die in de gevangenis zitten voor het proces van 2017 gratie te verlenen. 

Er waren naast tientallen politici van de drie verschillende kleuren – groen (VOX), blauw (PP) en oranje (C’s) – duizenden personen naar de demonstratie gekomen, grotendeels opgeroepen door hun eigen politieke partij.

De PP, Ciudadanos en VOX partijen zijn fel tegen deze gratie wat deze partijen zien als een verraad tegen Spanje om de politici die ‘Spanje stuk willen maken’  zomaar gratie te verlenen. De socialistische PSOE-partij daarentegen denkt na over gratie om een redelijkerwijs normale situatie te creëren om zo de spanning tussen Catalonië en de rest van Spanje te verminderen.

De demonstratie deze zondag in Madrid werd niet georganiseerd door een van de drie rechtse partijen maar ze waren wel aanwezig. Maar het probleem was dat de PP en Ciudadanos politici wilden voorkomen op een foto te staan met de extreemrechtse VOX politici om een ongemakkelijke foto zoals bij de demonstratie in 2019 te voorkomen.

De conservatieve PP-partij is bezig met een proces om de rechts-liberale Ciudadanos partij op te lossen terwijl geen van deze twee partijen iets met VOX te maken wil hebben terwijl de PP steeds meer loodrecht op het denken van VOX staat. Daarom werd vermeden dat Pablo Casado (PP), Inés Arrimadas (Ciudadanos) en Santiago Abascal (VOX) samen op een foto te zien waren.

Van de Partido Popular (PP) zijn diverse belangrijke regionale politici zoals Alberto Núñez Feijóo, Juanma Moreno en Alfonso Fernández Mañueco niet komen opdagen terwijl de partijleider Pablo Casado, de regionale premier van Madrid Isabel Díaz Ayuso en de burgemeester van madrid José Luis Almeida wel aanwezig waren.

Van Ciudadanos is de grote afwezige de voormalige partijleider Albert Rivera (die de politieke prijs al heeft betaald voor de foto van 2019) terwijl de huidige partijleider Inez Arrimadas wel aanwezig was, samen met haar nummer twee Edmundo Bal en de loco-burgemeester van Madrid Begoña Villacis.

Van de VOX-partij waren alle belangrijke politici aanwezig waaronder de partijleider Santiago Abascal waar dus geen andere politici mee op de foto wou.

De vraag is natuurlijk of deze demonstratie van rechts en extreemrechts een effect zal hebben op de plannen van de Spaanse regering om de Catalaanse separatisten leiders gratie te verlenen. Het is en blijft echter een onderwerp waar de Spaanse politici en ook de inwoners van Spanje over verdeeld zijn en iets wat nog wekenlang in de Spaanse kranten te lezen zal zijn.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?