skip to Main Content
Flinke toename van arbeidscontracten voor slechts één dag in Spanje

Flinke toename van arbeidscontracten voor slechts één dag in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

contract2aMADRID – Terwijl de Spaanse regering in functie heel trots is op het feit dat de werkloosheid aan het dalen is moet men ook naar de andere kant van de medaille kijken. Daar is op te merken dat er sinds het begin van de crisis in 2008 maar liefst 102% meer contracten bij zijn gekomen met een duur van slechts één dag. Daarnaast is op dit moment 26,5% van alle nieuwe contracten slechts voor een duur van 7 dagen of minder.

Daar waar men in het eerste trimester van 2008 nog 17.700 contracten registreerde met een duur van slechts één dag, is dat aantal nu in 2016 opgelopen naar 35.800 contracten, dus een 102% meer aldus de gegevens van het Spaanse bureau voor de statistiek (INE).

Bij het Servicio Público de Empleo in Spanje is verder op te merken dat 26,5% van alle nieuwe contracten slechts voor een duur is van 7 dagen of minder. De gemiddelde duur van de contracten die getekend worden voor de zomermaanden is volgens de gegevens van SEPE 51,93 dagen, minder dan twee maanden dus.

Volgens de vakbond CCOO is de arbeidswet hervorming die de conservatieve regering van de PP in 2012 invoerde de grote boosdoener. Het is namelijk nu goedkoper dan ooit om werknemers zonder pardon op straat te zetten. Daarnaast werd er een nieuw soort contract bedacht waarbij de werkgever een nieuwe werknemer voor 12 maanden een proefcontract mag geven waarna het dus extra makkelijk en zonder tussenkomst van andere partijen mogelijk is om iemand op straat te zetten. Volgens de CCOO maken veel werkgevers misbruik van de situatie en van deze nieuwe contracten – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken