skip to Main Content
Gemeente Barcelona wil dagjesmensen ook toeristenbelasting laten betalen

Gemeente Barcelona wil dagjesmensen ook toeristenbelasting laten betalen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Barcelona wordt vooral tijdens de zomermaanden maar ook steeds meer gedurende de wintermaanden overspoeld door duizenden dagjesmensen en toeristen die slechts enkele uren in de stad verblijven en daarna de stad weer verlaten. Dat kunnen toeristen zijn die o.a. aan de Costa Brava of Costa Dorada verblijven en een dagexcursie boeken maar ook bijvoorbeeld cruiseschip passagiers die slechts enkele uren in de stad zijn maar wel voor veel overlast en onkosten zorgen.

De gemeente Barcelona is op zoek naar financiële middelen om de hoge kosten van de miljoenen toeristen te kunnen betalen. Aan de ene kant is daar de toeristenbelasting die men dient te betalen als men in de stad overnacht (net zoals in de rest van Catalonië). Dat is echter slechts een deel van de vele duizenden toeristen die dagelijks op de straten lopen, pleinen bezetten en ook zorgen voor veel afval en overlast.

Dagjesmensen

Naast de toeristen die slapen in de stad zijn er ook de dagjesmensen die of van een van de nabijgelegen populaire costa’s (Brava of Dorada) naar de stad komen voor een dagexcursie van enkele uren of passagiers die met duizenden tegelijk vanaf de cruiseschepen Barcelona inlopen of inrijden voor enkele uren stadsbezoek. De dagjesmensen en cruiseschip passagiers betalen echter niets voor een bezoek aan de stad maar zorgen wel voor veel afval en overlast. Immers, toeristenbelasting betaalt men alleen als men langer dan 12 uur in de stad verblijft.

Kort verblijf

Daar wil de gemeente nu verandering in gaan brengen door ook de dagjesmensen en excursiegangers te laten betalen voor hun korte verblijf in de stad. De gemeente is op zoek naar de correcte en makkelijkste manier om dat te doen. Dat kan door de busmaatschappijen extra te laten betalen waardoor automatisch de excursie organisaties en bedrijven die dagtrips organiseren belast zullen worden. Het is immers onmogelijk om alle dagjesmensen stuk voor stuk een belasting te laten betalen. Deze speciale belasting zal dan wel uiteindelijk door de toeristen betaald gaan worden in de eindprijs van de excursie.

Cruises

De toeristenbelasting voor mensen die verblijven in de stad wordt al enkele jaren succesvol en zonder problemen geheven. Daarbij is enkele maanden geleden ook de speciale belasting gekomen voor de cruiseschepen die de haven van Barcelona bezoeken en daar minder dan 12 uur verblijven. De toeristenbelasting voor de overnachtingen geldt immers alleen vanaf een verblijf van 12 uur waarbij maximaal 7 dagen worden afgerekend.

Cruiseschepen komen echter vaak ‘s-morgens aan in de haven en vertrekken diezelfde namiddag nog waardoor ze minder dan 12 uur aanwezig zijn. Er worden echter wel duizenden passagiers “losgelaten” in de stad die uiteraard te zien zijn in het centrum van de stad. Speciaal voor deze groep werd een speciale dagbelasting ingelast van 0,65 euro per persoon. De cruiseschip bedrijven klaagden echter erover dat zij de enige dag-leveranciers zijn die extra belasting moeten betalen. Daar gaat dus nu verandering inkomen.

Miljoenen

Spanje zal dit jaar hoogstwaarschijnlijk 10 of meer miljoen toeristen gaan ontvangen die overnachten in de stad maar de preciese cijfers voor het totale aantal toeristen die de stad bezoekt is niet helemaal bekend. Men spreekt over aantallen van 30 miljoen waarbij zo’n 13 miljoen toeristen via groepen en excursies naar Barcelona komen en dus ook in de toekomst een extra bijdrage zouden moeten betalen. Daar bovenop komen dan nog de dagjesmensen die slechts met enkele personen, zoals een familie of vrienden naar Barcelona komen. Zij zullen niets hoeven te betalen aangezien dit niet te controleren is, aldus de gemeente.

Hoeveel en hoe

Dat deze “dagjesmensen belasting” er zal gaan komen is bijna al zeker aangezien alle politieke partijen in de gemeente het met elkaar eens zijn hierover. Het bedrag van deze speciale excursie-belasting en de wijze waarop dit geheven kan worden zijn echter nog niet bekend. Waarschijnlijk zal het bedrag hetzelfde zijn als wat men nu aan de cruiseschip passagiers vraagt: 0,65 euro per persoon. De wijze waarop dit geheven worden, kan gebeuren door de busmaatschappijen te laten betalen voor het aantal passagiers waarna deze dat weer afrekenen met de excursie organisaties en deze dat weer doorberekenen (of niet) aan de toeristen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 12 reacties
 1. Wij wonen al meer dan tien dicht bij Barcelona, moet ik nu ook nog betalen om even bij mijn dokter in clinica Dexeus langs te gaan?
  Dit is belachelijk, wij combineren mijn driemaandelijks bezoek steeds aan een etentje op de Barceloneta en een drankje op het strand, spenderen wij niet genoeg? De prijzen zijn toch ‘toeristenlast ‘inbegrepen me dunkt!

  1. nee … lees het artikel. Het zal niet gelden voor individuele bezoekers maar meer voor georganiseerde excusries en trips die met bussen naar de stad komen, vooral in de zomermaanden. En nee, de prijzen hebben geen toeristenlast inclusief … heb je dat wel eens ergens gezien dan? Wel de IVA (btw) maar dat geldt voor iedereen, ook niet toeristen.

 2. Vins ik een beetje normaal Men weet op voorhand dat je moet betalen Dus..!!!
  Indien men naar Turkyë reist moet men ook betalen voor een visum en dat is ook maar tijdelijk
  er zijn genoeg landen die toeristen belastingen vragen Waarom kabaal maken hier over

  1. Een ding is toeristenbelasting aan diegene die een of meerdere nachten verblijven in Barcelona. Een ander ding is die toeristen belasten die slechts enkele uren in de stad zijn. Aan de ene kant logisch vanwege de onkosten die al dit toerisme met zich meebrengt maar aan de andere kant lijkt het met een belasting wel of men entree betaalt voor een pretpark. Toch zou het verstandig zijn iets van belasting te vragen en als dit 0,65€ is valt daar best nog mee te leven 😜

 3. Toeristen brengen toch genoeg geld in het laatje? De handelaars leven van de toeristen, heel Spanje leeft van het Toerisme !! Gewoon weer een extra ongegronde reden om geld te innen….Schandalig !

  1. Toch is het niet zo ongegrond als je denkt. We hebben het hier over miljoenen toeristen die een stad vullen en wat logischerwijze voor problemen zorgt en onkosten met zich meebrengt. Daar kunnen de toeristen best wel 0,65€ voor betalen. Daarnaast leeft niet “heel spanje” van het toerisme, het is belangrijk voor de economie maar Spanje is veeeeel meer dan alleen maar de toeristische kustplaatsen

 4. Maybe the tourist should decide not to visit Barcelona and the Local Businesses will be hurting and not the stupid Barcelona leaders who still will be overpaid paid.

  1. Wat een ophef over 0,65€ aan belasting om een steentje bij te dragen zodat de stad de moeite blijft om te bezoeken

 5. Beetje lastig om dat te gaan innen….moet je als ‘giri’ met je groene extranjero formulier op zak om te bewijzen dat je geen buitenlander bent die even de stad bezoekt?
  Denk dat de bezoekers genoeg spenderen in winkels, restaurants, daar IVA over betalen.
  Links stadsbestuur daar denk?

 6. Ja, na een fiësta is het heel vuil maar ja gewoontes he, daar hebben we het al over gehad.
  Ik vraag me soms wel af waarom we dan alle soorten belastingen betalen?
  Wegen-waterbelastingen enz…enfin de hele meute om dan nog een keer voor de toeristen die inderdaad wel geld spenderen nog een keer een toeristenbelasting in te voeren.
  Er is natuurlijk afval die de toeristen achterlaten maar om daarvoor nog eens extra te belasten?
  Ach, als je Barcelona eens een keertje wil bezoeken zal je toch moeten bijbetalen, veel kunnen we er ook niet aan veranderen.
  En andere steden zullen volgen, dat is een zekerheid.
  Dit is van horen zeggen : in Antwerpen, België, moet je ook al betalen om de stad binnen te rijden maar hoe dit in elkaar steekt, daar weet ik het fijne niet van, iets met de auto´s te maken denk ik.

 7. Miljoenen mensen komen geld brengen en dan moet er door zo´n belasting nog meer bij. Heb je wel eens gezien wat de Spanjaarden voor rotzooi achter laten na een fiesta? Een varken is een stuk netter kan ik melden.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken