skip to Main Content
Spaanse rijbewijs met puntensysteem wordt aangepast vanwege smartphones
Stock

Spaanse rijbewijs met puntensysteem wordt aangepast vanwege smartphones

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Aanpassing rijbewijs met puntensysteem in Spanje

Stock

MADRID – De nieuwe (oude) directeur van de Dirección General de Tráfico (DGT) ofwel Spaanse verkeersdienst heeft bij zijn presentatie aangekondigd dat hij het rijbewijs met puntensysteem wil aanpassen vanwege het gebruik van mobiele telefoons tijdens het rijden. Op dit moment kan men drie punten minder krijgen als men betrapt wordt op het bellen, texten of whatsappen tijdens het autorijden maar dat moet omhoog naar minstens zes strafpunten, aldus Pere Navarro.

De DGT heeft een nieuwe directeur maar hij is geen onbekende aangezien Pere Navarro reeds tussen 2004 en 2012 ten tijde van de regering-Zapatero (PSOE) de Spaanse verkeersdienst runde. Het was onder zijn leiding dat op 1 juli 2006 het rijbewijs met puntensysteem werd ingevoerd in Spanje.

Nu de PSOE weer aan de macht is in Spanje werd Perre Navarro opnieuw gevraagd om de leiding van de DGT te nemen en werd hij deze woensdag gepresenteerd als de nieuwe directeur van de Dirección General de Tráfico. Navarro zei tijdens de persconferentie dat voor hem een van de maatregelen waar hij aan wil werken is het reviseren van het rijbewijs met punten en deze wil aanpassen.

Daarbij richt hij met name zijn pijlen op de autorijders die achter het stuur naast het rijden ook druk bezig zijn met de mobiele telefoons en er vrolijk op los bellen, texten en whatsappen of zelfs videobellen. Er gebeuren steeds vaker ongelukken waar de autorijder niet goed oplette omdat hij te druk was met de smartphone.

Toen het rijbewijs met puntensysteem werd ingevoerd in 2006 bestond Whatsapp nog niet en was het gebruik van de smartphone veel minder dan nu in 2018. Daarom vindt Navarro dat de strafpunten die van het rijbewijs gehaald kunnen worden moeten verhoogd worden van de huidige drie punten naar bijvoorbeeld zes punten, hetzelfde aantal als men met alcohol op achter het stuur zit.

Tussen 2006 en 2016 worden er 7,5 miljoen verkeersboetes uitgedeeld waarbij autorijders ook punten kwijtraakten. Het goede nieuws is dat 75% van de autorijders nog alle punten heeft waarbij 16% (4,8 miljoen) slechts een keer een of meer punten kwijtraakten.

Puntensysteem

Het rijbewijs met punten werd in Spanje ingevoerd op 1 juli 2006. Iedere eigenaar van een rijbewijs krijgt 12 punten maar diegene die minder dan een jaar hun rijbewijs hebben krijgen 8 punten.

Bij eventuele sancties kunnen er op het rijbewijs punten worden ingehouden waarbij dat van een punt tot zes punten kan gaan. Mocht je alle punten kwijtraken dan verlies je het rijbewijs voor zes maanden waarna men opnieuw een examen moet doen.

Rij je echter gedurende drie jaar zonder puntenverlies dan krijg je er 3 punten bij tot een maximum van 15 punten. Als je wilt weten hoeveel punten je nog op je rijbewijs hebt kun je hier terecht.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 33 reacties
 1. Het hangt volgens mij ook heel fel af welke guardia je tegenhoudt.
  Zo heb ik als resident een boete van €200 gekregen omdat ik na 5 jaar nog steeds met mijn Belgisch rijbewijs rond reed ?. Ik heb het toen toch maar laten omzetten naar een Spaans.
  Spanje heeft vooral problemen met de onbeperkte duur van het Belgisch rijbewijs.

 2. Vriend van me is politieagent (België) en heeft nog steeds de papieren versie. Hij zit om de haverklap in Duitsland, Frankrijk en Nederland. Onlangs zat hij 3 maanden in de VS. Steeds zonder problemen.
  Spanje: ben je net resident en stel dat je Belgisch rijbewijs nog 10j geldig is mag je het behouden (Spanje is wel bezig om dit in een wet te gieten dat je onmiddellijk zal moeten inruilen voor de Spaanse versie). MAAR: ga je ondertussen in de fout – bvb dronken rijden – dan worden de strafpunten gekoppeld aan je NIE. Dat is tevens de reden waarom de politie steeds naar je (eventuele) NIE vraagt. Als je nadien de Spaanse versie ontvangt dan worden de opgelopen strafpunten eraf getrokken.
  Ikzelf heb een NIE nr maar nog geen resident. Ik werd onlangs aan de kant gezet wegens overschrijden vd volle lijn (tja) en moest een boete betalen van ong 35€. Ik heb gezegd dat ik geen NIE heb (reed met Belgische nummerplaat). Veel vrienden van mij zijn reeds lang resident en rijden nog steeds met hun Belgisch rijbewijs mét Spaanse nummerplaat. Dus reacties zoals bvb van Georges D kloppen niet.
  Stel dat je téveel strafpunten hebt opgelopen die gekoppeld staan aan je NIE dan zal/mag men je Belgisch rijbewijs niet afnemen maar je zal geen meter verder rijden (immobilisatie of in beslagname)

  1. Wat ik probeerde duidelijk te maken heeft niets met strafpunten te maken, enkel met het feit dat je als Belg, wanneer je met een voertuig binnen de EU (en buiten België) aan het rijden bent, je wel degelijk het nieuw type rijbewijs (formaat iD-kaart) moet hebben.
   Dat vele mensen (vrienden van Anoniem o.a.) dit niet doen (in principe uit onwetendheid) wil niet zeggen dat ze het gelijk aan hun kant hebben.
   Me niet geloven staat iedereen vrij, maar je zult wel even aan mij denken als je een boete krijgt…

   1. Ik niet. Ik was bij de eersten met het “nieuwe” rijbewijs. Maar politieagenten houden zich meestal wel aan de wet, deze dan toch. Bij navraag bevestigde hij de papieren versie en dat hij er zelfs 3 mnd in de VS mee heeft rond gereden. Maar hij wist er niets van dat je beboet kon worden en ging het opzoeken

   2. Beste Georges D ik heb het zelf even opgezocht.
    Het papieren rijbewijs blijft geldig in de EU tot uiterlijk 2033.
    Er zijn echter landen waar de politiediensten minder goed op de hoogte zijn en daarvoor een boete zouden opleggen. De boete kan men betwisten met een verklaring van echtheid vh rijbewijs dat door België is uitgereikt waarna deze wordt geseponeerd.
    Bij deze volhard ik dan ook in mijn bewering dat uw uitleg incorrect is. Ook u kan het het gelijk niet aan uw kant hebben maar toch bedankt om dit onder de aandacht te brengen. Best is dat iedereen toch even checkt vooraleer te vertrekken naar een ander land

    1. Uw uitleg klopt, Anoniem, (na ook opnieuw opzoekwerk mijnentwege, na een onvolledig artikel in een krant) maar wat een rompslomp om een boete terug recht te zetten… Dit alles is eenvoudig, en toch wel aan een niet zo hoge kostprijs, te vermijden door een (handig) nieuw rijbewijs aan te schaffen. Trouwens, hoeveel mensen rijden nog steeds rond met een rijbewijs met een foto die enkele decennia oud is of nog slechts een “vodje” is? Heel wat me dunkt. Dat is wél strafbaar.
     De aanleiding tot deze reeks berichten hier is trouwens de inzending van iemand die tegengehouden werd met een rijbewijs van meer dan 50 jaar geleden. Die foto zal zeker wel niet meer kloppen hé.
     Ik sluit me aan bij uw laatste zin en voeg er voor iedereen aan toe om veiligheidshalve toch maar een “nieuwtje” aan te schaffen.

     1. Inderdaad Georges D , ik heb dezelfde uitleg gegeven aan die vriend van me en hij bevestigde ook: inderdaad een rompslomp om een boete recht te zetten. Ik denk wel dat hij nu er over zal gaan nadenken. Zijn probleem, niet het mijne he. Prettige avond verder

 3. Nee, Bert en ik zijn niet dezelfde persoon. Ik moet altijd erg lachen om zijn humor, verder kennen we elkaar totaal niet 🙂

 4. Je kunt je NL rijbewijs houden tot de datum wanneer het verloopt, dus max 10 jaar als je net een nieuw NL rijbewijs hebt. Dat is voor residenten. Dat je MOET omwisselen is flauwekul, ga maar navragen bij trafico.
  Het kan wel handig zijn om je rijbewijs om te wisselen omdat een Spaans rijbewijs als legitimatie geldt en een NL rijbewijs niet. Ook bij verlies of diefstal is het makkelijker om je rijbewijs opnieuw te krijgen als je een Spaanse hebt (voor residenten).

 5. Ondanks de zwaardere sancties gaat het mekkeren en WhatsAppen over de telefoon tijdens het rijden gewoon door. Ik heb een keer bij een stoplicht een telefoonconversatie van een Spaanse dame aan het stuur gevolgd. Het gesprek had 0,0 inhoud, het ging nergens om…..geen concrete vragen of beduidende mededelingen kon ik horen……….

  1. En Nee anoniem ik ben niet dezelfde als Luci. Ik ben gewoon Bert en bij de administratie hebben ze mijn e-mail

 6. Waar kan ik het navragen hoeveel punten ik nog heb????

 7. Beste redactie,

  Waar kun je terecht als je wilt zien hoeveel punten je nog hebt? Er staat geen link of zo, mogelijk weggevallen.

 8. Iedere RESIDENT dient toch op een spaans rijbewijs te rijden.Spanje aanvaard nog steeds niet een Belgisch/Nederlands of Europees rijbewijs.Volgens onze advocaat kan dit problemen opleveren met de verzekering bij een ongeval.Als vaste inwoner dien je het oude rijbewijs te laten overzetten naar een Spaans met punten. OF NIET ??

  1. Geldt alleen voor rijbewijzen met een geldigheidsduur van 15 jaar of meer (oneindig, zoals vroeger in BE)!
   NL (EU) rijbewijs is net als een Spaans rijbewijs 10 jaar geldig en blijft dat ook tot aan de vervaldatum.

 9. volgens de spaanse politie is mijn Belgisch rijbewijs van 1967 niet meer geldig.Kan dat ???

  1. Ben je resident in Spanje ? Zo ja, dan moet je een Spaans rijbewijs hebben. Je dient hiervoor naar de DGT te gaan en een kleine test afleggen.

   1. we zijn onlangs resident geworden en op aangeven van de gestor ook het nodige gedaan om het Spaanse rijbewijs aan te vragen. Onze Belgische (“Europese”) rijbewijzen dateren van 1989 en zijn “onbeperkt” geldig. Het enige wat we dienden te doen: in een (privé-)kliniek een aanvraag invullen, 40,- € betalen, een oogtest doen en wat medische vragen omtrent geneesmiddelen beantwoorden, een foto laten nemen… We kregen een A4-tje dat dienst doet als “voorlopig” rijbewijs, het origineel zou over een drietal weken in de bus vallen…. Trouwens, ons oude Belgische rijbewijs mochten we behouden, want het zou niet geldig meer zijn…

  2. Inderdaad, als je rijbewijs geen vervaldatum vermeld is dit in Spanje, als je wagen in Spanje ingeschreven is en jezelf resident ben, niet meer geldig. Ook ik heb mijn Belgisch moeten inruilen voor een Spaans. Er staat vermoedelijk geen datum op tegen wanneer je het moet vervangen.

  3. Normaal blijft je rijbewijs geldig maar het is altijd veiliger een Europees aan te vragen, de Franssen kunnen er moeilijk over doen en je verbieden verder te rijden. Dan sta je daar mooi. De foto moet ook niet langer gelijkend zijn, indien wel moet je mij het adres geven van je dokter, ik wil het ook.

  4. Dit klopt.
   Je oud rijbewijs (papieren versie), al is het een zogenaamd “Europees”, is buiten België niet meer geactepteerd. D.w.z. dat je bij een ongeval of een routinecontrole een boete kunt oplopen. Dit kan bv. gewoonweg voorvallen door net eventjes over de grens te rijden voor mensen die kort bij de grens wonen.
   Je moet dus een nieuw “Europees” rijbewijs aanvragen bij je Belgische gemeente (kaart zoals je ID-kaart). Deze heeft een geldigheid van 10 jaar. Daar staat ook de vermelding op van bv. rijbewijzen van hogere categoriën die ondertussen vervallen zijn omdat je het noodzakelijke tussentijds gezondheidsonderzoek niet gedaan hebt.
   Maar… ik denk dat het daarnaast zéér logisch is dat je rijbewijs van 1967 (!?) niet meer geldig is. Net als bij een ID-kaart moet de foto representatief zijn. Zelfs in het liedje van Alphaville – “Forever young” – zou het m.i. al heel optimistisch zijn mocht u er na 51 jaar nog gelijkaardig uitzien (grapje).

  5. Er moet hier even een duidelijk onderscheid gemaakt worden.

   Indien een rijbewijs 15 of langer(onbeperkt) geldig is in je land van herkomst, moet je na 2 jaar residentie in Spanje dit rijbewijs inruilen voor een Spaan rijbewijs! Dit omdat in Spanje de geldigheidsduur van 10 jaar wordt aangehouden en men dus rijbewijzen die langer geldig zijn, na deze 2 jaar niet meer erkent.

   Overigens, dit is een binnen de EU gemaakte afspraak die is ingegaan per 19 januari 2015.
   https://www.viw-costablanca.com/link03.shtml

   Voor Nederlanders geldt deze regel dus niet en hun NL (EU) rijbewijs blijft geldig tot aan de verloopdatum.
   https://www.nederlandwereldwijd.nl/actueel/nieuws/2017/06/28/gebruik-nederlands-rijbewijs-in-spanje

   Of het verstandig is om met een niet-Spaans rijbewijs te blijven rijden kun je je afvragen. Want bij verlies of diefstal heb je een enorm probleem. Als Spaans resident kun je geen Nederlands rijbewijs aanvragen en in Spanje kun je geen vervanging aanvragen, omdat je nog geen Spaans rijbewijs had.
   Een omslachtige procedure is het gevolg en je zult dan moeten beginnen met een echtheidsverklaring op te vragen bij de RDW in Nederland en vervolgens het circuit in te gaan bij de DGT in Spanje.

   Nog een laatste tip. Als je je rijbewijs wilt omruilen krijg je een tijdelijk rijbewijs mee voor in Spanje. Daarmee mag je echter niet in andere EU landen rondrijden en ook kun je daar in andere landen geen auto mee huren! Neem dus de tijd voor deze procedure zonder in die periode naar het buitenland te moeten. Ook is een (gelamineerde!) kopie van het in te leveren rijbewijs een goed idee.

 10. Wat veel residenten die nog met hun oude Nederlandse of Belgische rijden niet weten, is dat ook zij punten kunnen verliezen. Ze worden namelijk gekoppeld aan je NIE nummer.

  1. Zul je wel een puntenrijbewijs moeten hebben. Ik heb dat niet,dus hoe halen ze punten eraf?

   1. Idd Rob, ik ga er toch vanuit dat dat enkel voor een Spaans rijbewijs is.

  2. Dat is onzin Alfredo! Dat klopt niet.
   Diegene die in Spanje woont (resident is) heeft twee jaar tijd om zijn Belgisch voor een Spaans rijbewijs in te wisselen. Doe je dat niet wordt je beschouwd als zijn geen rijbewijs bezitten.
   Vanaf dan gaat uiteraard ook het puntensysteem in werking.

  3. Alfredo heeft in zoverre gelijk dat de puntenaftrek wel degelijk geregistreerd wordt onder je NIE nummer. Dat heeft geen invloed op je BE of NL rijbewijs, …………. tot de dag dat je je rijbewijs moet omruilen voor een Spaans rijbewijs. Zodra je dit doet wordt er gekeken of je aftrek had opgebouwd en dan gaan deze punten er alsnog van af!
   Gek genoeg kun je tot het omruilen geen punten “verdienen”!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken