menu: rubrieken, zoeken & meer

ATTENTIE: wijziging verplichte PCR- en antigeentest eis om Spanje binnen te komen

ATTENTIE: wijziging verplichte PCR- en antigeentest eis om Spanje binnen te komen
Beeld: 123rf

ATTENTIE: wijziging verplichte PCR- en antigeentest eis om Spanje binnen te komen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid heeft op dinsdag 13 juli via de publicatie in de officiële staatscourant BOE een kleine maar belangrijke versoepeling wat betreft de negatieve PCR-testuitslag gepubliceerd. In de publicatie BOE-A-2021-11615 is te lezen dat er vanaf nu een 72 uur periode geldt voor de PCR-test en een periode van 48 uur voor de antigeentest. Dit geldt vanaf woensdag 14 juli.

Het is een kleine maar voor veel reizigers belangrijke versoepeling om Spanje binnen te kunnen komen. Sinds 7 juni geldt in Spanje dat als je niet volledig gevaccineerd bent 14 dagen of daarvoor voor aankomst in Spanje of als je nog niet gevaccineerd bent je een negatieve PCR- of een antigeentest moet laten zien bij aankomst in Spanje.

Voor beide corona-testen gold een periode van 48 uur voor aankomst in Spanje, ongeacht het vervoermiddel (dus ook eigen vervoer reizigers). Maar daar komt vanaf woensdag 14 juli een verandering in. Vanaf dan geldt dat als je met een negatieve PCR-test reist deze niet ouder mag zijn dan 72 uur bij aankomst in Spanje (gewijzigd). Als je met een negatieve antigeentest reist mag deze niet ouder zijn dan 48 uur bij aankomst in Spanje (ongewijzigd).

LET OP: deze aanpassing is op het moment van schrijven nog niet veranderd op de websites van de Nederlandse en Belgische autoriteiten, iet wat ongetwijfeld in de loop van dinsdag 13 juli zal gebeuren. Zie Nederlandwereldwijd.nl en/of Diplomatie.belgium.be

Aangepaste inreisbeperkingen (kort)

Je kunt met elk vervoermiddel naar Spanje reizen met je EU-Digital COVID-certificaat als:

  • Je 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent, of;
  • Je kunt laten zien dat je hersteld bent van COVID-19. Je herstelbewijs moet minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen na de eerste positieve NAAT-test afgegeven zijn. Of;
  • Je negatieve PCR-test niet ouder is dan 72 uur (NIEUW) bij aankomst in Spanje, of; 
  • Je negatieve antigeentest niet ouder is dan 48 uur bij aankomst in Spanje.
  • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Spanje reizen.
  • Reis je per vliegtuig of boot? Vul dan een ‘Health Control Form ’ (informatie in het Engels) in.

Aangepaste inreisbeperkingen (lang)

Het laten zien van één van de volgende 3 documenten is verplicht voor reizigers uit Nederland en België (met elk vervoermiddel, dus ook eigen vervoer reizigers) vanaf 12 jaar:

1. Een COVID-19 vaccinatiecertificaat/bewijs van volledige vaccinatie. Dit document moet zijn opgesteld in de Spaanse, Engelse, Franse of Duitse taal of voorzien zijn van een officiële vertaling. De vaccinatie moet minimaal 14 dagen voor aankomst zijn afgenomen. Op het certificaat of bewijs moet in ieder geval staan: naam, data vaccinaties, type vaccin, het LOTnummer, land waar vaccinatie is gezet, contactgegevens van de vaccinerende instantie en contactgegeven van de uitgevende instantie van dit certificaat of bewijs.

2. Een bewijs van herstel van COVID-19. Als u hersteld bent van COVID-19 dan kunt u Spanje inreizen met een herstelbewijs. Dit document moet minimaal 11 dagen na de eerste positieve NAAT-test zijn afgegeven en maximaal 180 dagen. Het document moet door een autoriteit of medische instantie zijn opgesteld. Er moet in staan: naam, datum van de eerste positieve NAAT-test, type NAAT-test en land van afgifte.

3. Een negatieve PCR-test (NAAT) afgenomen binnen 72 uur voor aankomst of Rapid Antigen Test die moet zijn afgenomen binnen 48 uur voor aankomst. Op het mee te nemen certificaat van de negatieve test moeten in ieder geval staan: naam, nummer reisdocument, contactgegevens testinstituut, type test, tijdstip en datum test en negatief resultaat. Testresultaten moeten in het Spaans, Engels, Frans of Duits zijn.

Reizigers die met het vliegtuig of de boot komen, moeten bij binnenkomst ook (de QR-code van) een ingevuld “Health Control Form” kunnen laten zien. Dit is in te vullen via een speciale website van de Spaanse regering of met de App SpTH (SpainTravelHealth).