Search
menu
Search

10x Spaanse verkeersregels die afwijken van de Nederlands regels

10x Spaanse verkeersregels die afwijken van de Nederlands regels
Beeld: Europa Press

10x Spaanse verkeersregels die afwijken van de Nederlands regels

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Ga je deze zomer met eigen vervoer naar Spanje of huur je een auto en heb je geen zin om aangehouden te worden door de strenge Guardia Civil politie, dan kun je maar beter de volgende tips lezen die het glossy Spanje magazine ESPANJE! voor jou op een rijtje heeft gezet. Er zijn namelijk verkeersregels in Spanje die anders zijn dan de Nederlandse (en Belgische) verkeersregels. ESPANJE! legt uit.

Als je geen zin hebt om aangehouden te worden door de Guardia Civil, kun je maar beter op de hoogte zijn van de belangrijkste verkeersregels in Spanje. Anders wordt je wellicht op de bon geslingerd. Interessant om te weten: mocht het toch nog zover komen, je krijgt 50% korting als je je Spaanse boete binnen 20 dagen betaalt! Dit zijn 10x regels in het Spaanse verkeer, die je misschien nog niet zelf had bedacht.

¡LEUK! Neem nu een abonnement op ESPANJE! dat vier keer per jaar een 100 pagina’s tellend glossy magazine uitbrengt. Voor slechts € 26,95 krijg je met € 13 of 30% korting (normaal € 39,75) de huidige editie en de vier komende edities. KLIK HIER en meld je aan om meteen ESPANJE! te lezen (ook leuk als cadeau natuurlijk).

1. Voor alle bestuurders (dus ook fietsers), is het verboden om een headset, koptelefoon of oortjes te gebruiken om mobiel te bellen of om muziek te luisteren. De boete die je hiervoor kunt krijgen is maar liefst 200 euro. In Nederland en België is dit momenteel nog niet verboden.

2. Net als in Nederland mag je als bestuurder geen mobiele telefoon vasthouden tijdens het rijden. In Spanje is dit ook verboden tijdens het stilstaan in een file of voor een rood licht. De prijs voor deze overtreding begint bij 200 euro.

3. Autorijden met blote voeten of met slippers aan is in Spanje officieel niet ‘prohibido’, maar als je een ongeluk veroorzaakt door je blote voeten of slippers, dan ben je de pineut. Vaak wordt je schade dan niet vergoed en je kunt een boete krijgen van 200 euro.

4. Net als in Nederland mag je als ervaren bestuurder 0,5 promille alcohol in je bloed hebben, maar voor bestuurders die niet langer dan 2 jaar hun rijbewijs hebben, wijkt de Spaanse norm (0,3 promille) af van de Nederlandse (0,2 promille). In Spanje zijn de boetes hoog, namelijk vanaf 500 euro. Afhankelijk van de hoogte van je inkomen, kan dit verhoogd worden.

5. Waar je in Nederland haaientanden ziet staan, verleen je voorrang. In Spanje worden geen haaientanden, maar een dikke onderbroken streep gebruikt en heeft rechts in de praktijk bijna nooit voorrang.

6. Als je naar Madrid gaat met de auto let dan op dat je je motor niet onnodig laat draaien (bijvoorbeeld als je staat te wachten op je vrouw/man bij een winkel, bij een spoorwegovergang, open brug etc.). De Madrileense politie kan je hiervoor op de bon slingeren; 100 euro.

7. Fietsen op een fietsendrager achterop de auto moeten voorzien zijn van een wit aluminium of plastic bord van 50×50 cm met 3 rode diagonale strepen. Deze koop je voor zo’n 25 euro bij de ANWB. Dat is een stuk goedkoper dan de boete die hiervoor staat, die varieert namelijk tussen de 80 en 200 euro.

8. Boetes voor overtreding maximum snelheid zijn afhankelijk van je snelheid en je inkomen. Maak je het echt te bont dan kan je rijbewijs worden ingenomen of kun je een gevangenisstraf krijgen. Maximum snelheid voor personenauto’s:

  • binnen de bebouwde kom: 30 of 50 km/u
  • buiten de bebouwde kom: 80 of 90 km/u
  • op autowegen: 90 of100 km/u
  • op autosnelwegen: 120 km/u

9. Twee handen aan het stuur! Dit is in Spanje verplicht. Houd je je er niet aan, dan kost je dat zomaar 80 euro van je vakantiegeld.

10. In Spanje is het ook verplicht om een veiligheidsvestje te dragen als je pech hebt. Zorg er dus altijd voor dat je er een bij je hebt, of eigenlijk voor elke inzittende een vestje.

aanbieding

ESPANJE! Reis- en cultuurmagazine is dé Nederlandstalige glossy over Spanje en de Spaanstalige wereld dat vier keer per jaar in Nederland en België verschijnt. ESPANJE! is een hoogwaardig journalistiek magazine met inspirerende reisreportages, mooie interviews, boeiende columns, heerlijke recepten en honderden tips voor liefhebbers van Spanje. Meer informatie lees je op de website espanje.nl

Ga naar de inhoud