Search
menu
Search

Hittegolf zorgt opnieuw voor een ‘Iberische oven’ met 45 graden in Spanje

Hittegolf zorgt opnieuw voor een ‘Iberische oven’ met 45 graden in Spanje
Beeld: 123rf

Hittegolf zorgt opnieuw voor een ‘Iberische oven’ met 45 graden in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is zweten geblazen op veel plaatsen in Spanje waar het kwik tot ver boven de 40 graden is gestegen. Volgens de weerexperts is het hoogtepunt van deze tweede hittegolf dit jaar op woensdag bereikt maar dat wil niet zeggen dat het de komende dagen niet minder warm of heet zal worden. Op woensdag was de hoogst gemeten temperatuur 45,5 graden in de provincie Huelva in Andalusië.

De tweede hittegolf van Spanje zorgt in Spanje voor veel zweet-momenten en de airco’s zullen op veel plaatsen overuren draaien met de enorm hoge temperaturen. Bijna het hele land heeft te maken met rode, oranje of gele weeralarmen vanwege de extreme hitte. Wordt het warmterecord van 47,4 graden verbroken deze dagen of moeten we daarvoor tot augustus wachten?

Zoals we HIER schrijven krijgen Nederland en België te maken met de zogenaamde ‘Spaanse pluim’ met eerst warm en daarna noodweer. Volgens de Europese Sentinel-3A en Sentinel-3B satellieten van het Europese Copernicus-programma is in Spanje een grondtemperatuur (dus niet luchttemperatuur) gemeten van 50 tot 60 graden zoals we HIER beschrijven. 

Op woensdag 13 juli is volgens de weerexperts het hoogtepunt van de huidige hittegolf bereikt in Spanje maar dat betekent niet dat het de komende dagen niet meer extreem warm zal zijn. Op woensdag werd volgens de officiële informatie van de Spaanse weerdienst Aemet de hoogste temperatuur geregistreerd in Almonte in de provincie Huelva (Andalusië) met 45,5 graden wat net iets meer was dan de 45,4 graden in Olivenza (Badajoz) en de 44,8 graden bij Morón de la Frontera (Sevilla).

kaart 1
Europese Sentinel satellieten registreren tot 60 graden op de grond in Spanje
De Europese Sentinel satellieten hebben op 9 juli een snapshot gemaakt van Spanje waarop het hele land rood gekleurd is en sommige plaatsen tussen de 50 en 60 graden grondtemperatuur laten zien.
icoon2022www.spanjevandaag.com

Temperaturen per regio

Als we naar de autonome regio’s kijken dan zijn de hoogste temperaturen in Extremadura 44,8 graden in Olivenza (Badajoz), 43,9 graden in Don Benito (Badajoz), 43,7 graden in Barcarrota (Badajoz) en 43,7 graden in Mérida (Badajoz).

Ook Andalusië heeft te maken met extreem hoge temperaturen van 45,5 graden in Almonte (Huelva), 44,8 graden in Morón de la Frontera (Sevilla), 44,6 graden bij het vliegveld van Sevilla en 43,7 graden in Sevilla. Aan de kust was het koeler met 28m7 graden in Marbella, 29,9 graden in Málaga, 29,6 graden in Salobreña (Granada) en 28,2 graden in Roquetas de Mar (Almería).

In Murcia werd een maximale temperatuur geregistreerd van 35,3 graden in Murcia stad en 34,6 graden in Molina de Segura. In de Valencia regio was het weer warmer dan in Murcia met de hoogst geregistreerde temperatuur in Xátiva (Valencia) met 42,6 graden, 39,9 graden in Bicorp (Valencia) en 39,2 graden in Carcaixent (Valencia). In Orihuela (Alicante) werd het 34,8 garden, bij het vliegveld Alicante-Elche 35,7 graden, Benidorm 34,4 graden en Javea 35,4 graden.

In Catalonië werd de hoogste temperatuur geregistreerd in de provincie Lleida met 38,8 graden. Aan de Costa Dorada in de provincie Tarragona werd het 37,7 graden in Tortosa, 32,2 graden bij het vliegveld Reus-Costa Dorada terwijl in de provincie Barcelona het 31,3 graden werd in Sitges en 30,4 graden in Barcelona. In de provincie Girona en de Costa Brava werd het 35,9 graden bij het vliegveld Girona-Costa Brava, 31,5 garden in Blanes en 29,6 garden in Platja d’Aro.  

Op de Balearen eilanden werd het 37,1 graden op Mallorca, steeg de temperatuur naar 34,3 graden op Menorca, werd het 32,5 graden op Ibiza en steeg het kwik naar 33,3 graden op Formentera. 

In de regio Aragón werd het ook extreem warm met 40,8 graden in de provincie Zaragoza, 38 graden in de provincie Huesca en 37,8 graden in de provincie Teruel. In de Madrid regio werd het 38,7 graden bij het vliegveld en 37,9 graden in het centrum van de Spaanse hoofdstad Madrid.

In Castilla-La Mancha werd de hoogste temperatuur 44,4 graden in de provincie Ciudad Real geregistreerd en werd het 43,3 graden in de provincie Toledo. In Castilië en León steeg het kwik tot maximaal 41,3 graden in de provincie Salamanca en werd het 38,9 graden in de provincie Zamora.

In Galicië is het uitzonderlijk warm met 39,6 graden in de provincie Ourense en 38,2 graden in de provincie Pontevedra. Ook het normaal gesproken koele/koude Asturië heeft te maken met 36,5 graden terwijl het maximaal 37,9 garden werd in Cantabrië. In het Baskenland werd het maximaal 37,7 graden en 37 graden bij het vliegveld van Bilbao. Ook in Navarra werd het erg warm met 37 graden in Pamplona en in La Rioja steeg het kwik naar 38,9 graden.

Op de Canarische Eilanden is het nu een stuk koeler met maximaal 30,1 graden bij het vliegveld van Lanzarote, 28,1 graden op Tenerife, 27,1 graden op Gran Canaria en 27,2 garden op Fuerteventura. Op La Gomera werd het 25,2 graden, op El Hierro 24,6 graden en op La Palma 28,5 graden.

Meetstations AEMET
De meteorologische stations van de Agencia Estatal de Meteorología (AEMET) zijn de enige die de officiële temperaturen mogen meten in Spanje. Bij de meer dan 800 meteorologische stations in Spanje wordt de temperatuur van de lucht volgens internationale afspraak gemeten. Dit gebeurt in graden Celsius op een hoogte van anderhalve meter boven een open (gras)vlakte. De thermometer of de sensor staat in een wit kastje (in het Spaans garitas meteorológicas) met wanden die de vorm hebben van een open jaloezie. Daardoor heeft de wind vrij spel, maar zon en neerslag kunnen niet tot de instrumenten doordringen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?