skip to Main Content
Dit zijn de slechtste stranden van Spanje

Dit zijn de slechtste stranden van Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Regelmatig verschijnen er lijstjes met de beste, mooiste, geweldigste en fantastische stranden maar Ecologistas en Acción wilde nu eens de slechtste stranden laten zien. Deze stranden verdienen geen internationaal bekende blauwe vlag maar meer een zwarte vlag omdat ze vies, verlaten en vervuild zijn. Spanje heeft meer dan 7.000 kilometer aan kustlijn en het is dan ook meer dan logisch dat er enkele stranden en delen langs de kust zijn die niet zo pluis zijn.

Spanje mag dan wel het land zijn met de meeste blauwe vlaggen ter wereld, het zou ook rustig het land kunnen worden met de meeste zwarte vlaggen van Europa. Naast de geweldige stranden waar elk jaar weer miljoenen toeristen op vakantie gaan zijn er ook plaatsen langs de kust waar je maar beter niet kunt gaan zwemmen en op het strand moet liggen. Elk jaar doet Ecologistas en Acción een onderzoek naar de kwaliteit van de Spaanse stranden waaruit ze niet alleen lijstjess kunne maken van mooie stranden maar ook lijsten met de slechtste stranden. HIeronder een overzicht van stranden die een zwarte vlag ofwel “bandera negra” hebben gekregen.

Playa de Flix (Catalonië)

In het geval van een van de meest vervuilde stranden van Spanje gaat het om een strand gelegen aan de Ebro rivier in de gemeente Flix, provincie Tarragona. Dit strand is een uitzondering op het lijstje want het ligt niet aan zee maar aan de Ebro rivier in het binnenland. Dankzij de chemische fabriek van de gemeente is het water bij dit strand zo vervuild dat het ten strengste wordt afgeraden om het water in te gaan.

Playa de Pozuelo (Andalusië)

Het Pozuelo strand is gelegen in de gemeente/wijk Velilla, niet ver van de populaire badplaats Almuñecar in de provincie Granada en is een van die stranden waar bijna meer afval ligt dan zand. Dat komt door het gebrek van schoonmaken door de autoriteiten maar ook omdat de mensen er van alles en nog wat dumpen en het strand gebruiken als illegale vuilstortplaats. Daarnaast is het water bij dit strand van slechte kwaliteit omdat het afvalwater zonder schoon te maken rechtstreeks de zee in stroomt.

Playa de Carballo (Galicië)

Volgens de Ecologistas en Acción is het Playa de Carballo in de gelijknamige gemeente in Galicië een van de slechtste van het hele land. De nabijgelegen industrie pompt dagelijks het vuile water de zee in waardoor de kwaliteit van het zeewater flink te wensen overlaat. Het wordt dan ook absoluut niet aangeraden om daar het water in te gaan.

Playa Ciudad Jardín (Balearen)

De Balearen eilanden staan bekend om de geweldige stranden en baaien en ook op Mallorca zijn er tientallen te vinden. Helaas heeft Mallorca ook een strand waar je beter niet naar toe kunt gaan, het Playa Ciudad Jardín ten zuiden van de hoofdstad Palma. Dit strand wordt bijna nooit schoongemaakt waardoor de zee zonder pardon alle afval kan dumpen op het strand waar het zand zich mengt met plastic, bomen en autobanden. Geen leuke plaats om te gaan zwemmen en snorkelen dus.

Playa de Milla Negra (Andalusië)

De Milla Negra (zwarte mijl) is gelegen in de gemeente Carboneras in de provincie Almería en ligt pal naast een cementfabriek waardoor het water en strand niet echt aan te raden zijn voor een leuk dagje strand met de familie. Het staat bekend als een van de slechtste van heel de regio Andalusië.

Bahía de Portmán (Murcia)

Het gaat hier om de baai van de gemeente Portmán in de regio Murcia. Dankzij een mijn is het water in deze baai niet echt een geweldige plaats om te zwemmen aangezien tests hebben aangetoond dat het zeewater veel zink, lood en cadmium bevat wat niet echt gezond is.

Heb jij nog tips over slechte stranden, plaatsen waar geen schoonmaak is, geen onderhoud en waar het zand en water te vies is om van te kunnen genieten? Laat het ons dan weten door middel van een reactie onder dit artikel 😉

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 12 reacties
 1. Zijn er slechte stranden in Spanje? Zo te zien en te lezen zijn er nog veel, hier bij ons ook niet, wijzelf maken er geen gebruik van wegens te vies……
  Dacht dat de regering alles onder controle had om alles netjes te houden.
  Blijkbaar niet dus, maar geen probleem, WIJ de pp zullen alles oplossen…morgen.
  tis te hopen!

 2. Bahía de Portmán (Murcia)
  Hier deed zich de grootste milieuramp van Spanje voor ; gedurende jaren werd hier de door de nabijgelegen (Franse) onderneming giftig afval gestort. Het storten is inmiddels gestopt maar de vervuiling blijft omdat door de getijdewerking de giftige stoffen telkens weer geactiveerd worden.

  Het strand oogt mooi van ver maar er wegblijven is de boodschap.

  1. Sinds dit jaar wordt de baai van Portman helemaal af gegraven en schoongemaakt. De werkzaamheden zullen drie jaar duren en de baai zal terug worden gebracht in oude staat. Nog steeds staan de oude mijn gebouwen in het dorp wat het n beetje vervallen indruk geeft maar de omgeving is prachtig. De eerste hotels zijn nu al in aanbouw.

 3. Playa de Carballo (Galicië) Ja daar sta ik van te kijken het enige strand wat niet aan de middellandse zee ligt . En waar hoog en laag water heel duidelijk is en ook de stroming van de Oceaan.
  Dat is in de middellandse zee anders met bijna stilstaand water waar je als je de zee in loopt gewoon weer in de urine van je zelf en andere gaat zwemmen van de vorige dag. Goed het water is er iets warmer maar dat hebt altijd in bijna stilstaand water waar het eventueel bij verwarmt wordt door door mensen die nodig moeten of juist het water inlopen als ze nodig moeten.

 4. Ik sta er van te kyken dat er in spanje zo omgesprongen wordt met het mileu schandalig ik dacht dat er binnen europa toch zeer zeker regels waten ten aanzien van mileu en dat er zeer zeker op gecontroleerd werdt schandalig

 5. Ik weet niet hoe oud die foto van playa de pozuelo is of dat hij wel van dat strandje is, maar zo ziet het er echt niet uit.

  1. Yvonne, je hebt volkomen gelijk. Wij wonen daar, maar deze foto komt niet overeen met de werkelijkheid. Dag en nacht verschil !!!!

  2. U hebt volkomen gelijk, mevrouw van Buul: deze foto dateert van net na de ramp jàren geleden. Ik woon reeds méér dan 30 jaar geregeld daar niet ver vandaan, meerdere maanden per jaar, dichtbij de calle Vélasquez, dus kan het wel weten. En trouwens: Velilia is géén wijk van Almunécar, maar één der twee grote stranden van deze stad.Hierbij rechtgezet, Remco?

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken