skip to Main Content

Spaanse Supercup Clásico tussen FC Barcelona en Real Madrid

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

VOETBAL – Deze zondag wordt de eerste van de twee Spaanse Supercup wedstrijden gespeeld terwijl de return zal plaatsvinden op woensdag 16 augustus. Het gaat om een strijd in Spanje tussen de winnaar van de Primera División en de winnaar van de Copa del Rey competitie, in dit geval dus respectievelijk Real Madrid en FC Barcelona. De Supercup of Supercopa wordt in Spanje ook wel gezien als de officiële opening van het Spaanse voetbalseizoen welke dit jaar op 18 augustus van start gaat. Het toeval wil dat het alweer om een Klassieker gaat tussen FC Barcelona en Real Madrid.

Wanneer een club zowel landskampioen als bekerwinnaar was, kreeg deze club de Supercopa in het verleden automatisch (Athletic Bilbao in 1984, Real Madrid in 1989). De laatste jaren speelt de verliezend bekerfinalist in een dergelijk geval in de Supercopa. Drie keer won een dergelijke club ook de Supercopa: in 1996 versloeg FC Barcelona landskampioen en bekerwinnaar Atlético Madrid, in 1998 was Real Mallorca te sterk voor landskampioen en bekerwinnaar FC Barcelona en in 2015 nam Atlético Madrid revanche voor 1966 door FC Barcelona te verslaan.

In het verleden werd in Spanje ook om een drietal andere prijzen gespeeld tussen de landskampioen en de bekerwinnaar. Deze prijzen waren de Copa de Campeones (1940), de Copa de Oro Argentina (1945) en de Copa Eva Duarte (1947-1953). De Copa de Oro Argentina en de Copa Eva Duarte werden gehouden op voorstelling van de Argentijnse ambassadeur in Spanje. Na de dood van Eva Perón, waarna de prijs genoemd was, in 1952 werd de Copa Eva Duarte opgeheven.

Statistieken

In de Spaanse Supercup hebben de Madrilenen en Barcelonezen 7 keer tegenover elkaar gestaan waarbij Barcelona 3 wist te winnen en Madrid 4 keer. In totaal heeft FC Barcelona sinds het jaar dat deze finale begon in 1982 alweer 12 keer deze Supercup weten te winnen terwijl Real Madrid met 9 keer op de tweede positie staat op de ranglijst. Lionel Messi van FC Barcelona is overigens de all time topscoorder in de Supercup met 12 doelpunten gevolgd door Raul Gonzalez (ex Real Madrid) met 7 doelpunten.

De “thuis” wedstrijd wordt gespeeld op zondag 13 augustus om 22.00 uur en de”return” wedstrijd op woensdag 16 augustus om maar liefst 23.00 uur. In Spanje worden deze wedstrijden gratis uitgezonden op het televisiekanaal Antena3.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
  1. Dag Noel,

   Een 2-0 zou prachtig zijn, niet? Pas op er volgt nog een terugwedstrijd komende woensdag!!!Duimen alvast.Si,Correcto BARCA va ganar!!!

   1. ja, maar da is niet gelukt, zeg het niet graag maar madrid was eigenlijk wel voor een deel de betere ploeg maar nog een return, je weet nooit he, WE geven nooit op!!!!!!!!!
    !VIVA BARÇA!!!!

     1. Dat is dan de enige die wandelend miljonair geworden is…..
      ons Leotje gaat al wandelend zijn 6é gouden bal afhalen op het einde van het seizoen…na het winnen van zijn 5é Champions league natuurlijk!
      leuker kan ik het niet bedenken….
      kon ik maar zo goed wandelen…..

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken