skip to Main Content
Let op: Dinsdag de 13e is een ongeluksdag in Spanje
123rf

Let op: Dinsdag de 13e is een ongeluksdag in Spanje

MADRID – Ben je in Spanje en een beetje bijgelovig? Pas dan op want dinsdag de 13e is een ongeluksdag in Spanje. Deze dag is te vergelijken met vrijdag de 13e in Nederland en België, maar dan op een dinsdag. Vooral voor diegene die een bijgeloof hebben kan een dag zoals vandaag slecht uitpakken maar waar komt dinsdag de 13e dan toch vandaan?

Dinsdag de 13e is in Spanje een ongeluksdag alleen weet men niet zo goed waar dat vandaan komt. Zijn het de legendes, de cultuur of heeft het met religie te maken. Een veelgebruikte term op de ongeluksdag is “trezdidavomartiofobia”, een hele mond vol. Daarnaast is er een gezegde welke zegt “En martes, ni te cases, ni te embarques, ni de tu casa te apartes” wat zoveel betekent als “Op dinsdag trouw je niet, ga je niet op reis en verlaat je het huis niet”.

Dinsdag de 13e heeft waarschijnlijk haar oorsprong in juni 1276 toen de stad Xàtiva in Valencia ingenomen werd door de Moren. Maar het kan ook zijn dat het getal 13 verwijst naar de bijbel waarbij het laatste avondmaal 13 personen aanwezig waren, de 13e was Judas, of naar de “apocalipsis” in hoofdstuk 13. Ook kan de oorsprong van dinsdag de 13e te maken hebben met de val van de stad Constantinopel op 29 mei 1453.

Ongeluksdag dinsdag de 13e is niet alleen weggelegd voor Spanje want ook in andere landen zoals Griekenland, Chili, Argentinië en Venezuela is dinsdag de 13e een ongeluksdag. In Italië echter is vrijdag de 17e een ongeluksdag terwijl inwoners op de rest van de planeet op vrijdag de 13e een ongeluksdag hebben, althans volgens het bijgeloof. Hoe gaat jouw dag worden in Spanje of hoe is deze ongeluksdag verlopen?

De laatste ongeluksdag waren op 13 maart en 13 februari dit jaar en de volgende ogeluksdag is pas op dinsdag 13 oktober 2020. Mocht je in de ongeluksvrijdagen geloven, vrijdag 13 september 2019 is de volgende 🙂

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Ik geloof hier ook absoluut niet in! Maar… vandaag heel speciale dag geweest. Eerst de aankondiging van een overlijden bij een goede vriend, vervolgens rechtstreeks getuigen van een overlijden door verdrinking (in Torrevieja) en ten slotte verloor mijn vrouw haar bril (ik specificeer een waarde van 700 euro). Wat een dag!

 2. Aan de redactie: waarom ontvang ik (en ook mijn echtgenote op haar inbox) deze drie reacties rechtstreeks in mijn inbox???

  1. Ben niet van de redactie, maar wil toch even zeggen dat je de keuze hebt als je een reactie plaatst om aan te vinken of je wel of niet mails erover wil ontvangen.
   “Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.” staat onderaan het veld waarin u uw reactie schrijft. Aan u de vrije keuze.

   1. Beste Christine,
    als je even naar de namen kijkt wie reageerde, zul je zien dat mijn naam daar nergens op voorkomt, noch deze van mijn echtgenote! Wel van Ger, Ted en Leendert. Toen pas reageerde ik met de vraag waarom ik die persoonlijk ontving, terwijl ik niets met dit onderwerp te zien heb, laat staan om een vervolgreactie te ontvangen.
    Vandaar mijn reactie. Ook uw bericht kreeg ik nu als een persoonlijk bericht binnen.
    Van de redactie mocht ik trouwens nog geen enkel antwoord of uitleg ontvangen! Ik betaalde hen nochtans af en toe een koffie (via storting)…

 3. Wat te doen aan bijgeloof?.
  Besef dat jij de schepper bent van jouw eigen gedachten, dus als je denkt dat een paar schoenen op tafel zetten je ongeluk zal brengen, dan zal de kans groter kunnen zijn dat een ongeluk(je) je overkomt omdat je het onbewust over jezelf afroept. Je bent wat je 24 uur per dag denkt, denk dus het goede en het goede zal je terzijde staan.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken