menu: rubrieken, zoeken & meer

Corona update Spanje: totaal 837 actieve brandhaarden en 2.935 positieven in 24 uur tijd

Corona update Spanje: 837 actieve brandhaarden en 2.935 positieven in 24 uur tijd
Beeld: 123rf

Corona update Spanje: totaal 837 actieve brandhaarden en 2.935 positieven in 24 uur tijd

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op donderdag zijn er volgens de gegevens van het Ministerie van Volksgezondheid 837 corona-brandhaarden of uitbraken actief met 9.200 positief geteste personen. Als gekeken wordt naar het einde van de noodtoestand op 21 juni stijgt het aantal geregistreerde brandhaarden naar 1.181 met meer dan 13.200 positief geteste personen.

ATTENTIE: Dit artikel is niet om paniek te zaaien of angst te verspreiden maar het is korte informatie in het Nederlands van de officiële Spaanse informatie over de positieven, corona-doden en brandhaarden, iets waar veel van onze lezers om vragen. De informatie die hier te lezen is wordt gehaald van diverse websites zoals Spaanse kranten (El Pais, El Diario en RTVE) maar vooral de officiële website van het Ministerie van Volksgezondheid. KLIK HIER om die website te bezoeken.

Volgens de definitie van het ‘Ministerio de Sanidad’ wordt er over een corona-brandhaard of corona-uitbraak gesproken als er sprake is van 3 of meer positief geteste personen en er sprake is van een epidemiologische link tussen deze personen. Als gesproken wordt over positief getest geldt altijd een PCR-test en niet de zogenaamde sneltests.

In 75% van de gevallen bestaan de corona-brandhaarden op dit moment in Spanje uit minder dan 10 personen die positief getest zijn. In 35,6% van de gevallen vindt de uitbraak plaats in een sociale omgeving zoals familie bijeenkomsten, feestjes, barbecues en het uitgaansleven. 

Cijfers donderdag 13 augustus

Op donderdag heeft het Ministerie van Volksgezondheid de nieuwe dagcijfers bekend gemaakt. In 24 uur tijd zijn er in Spanje 2.935 nieuwe positief geteste personen bijgekomen wat meer is dan op woensdag toen dit aantal nog 1.690 personen was.

Net zoals ten tijde van de pieken tijdens de noodtoestand werden de meeste nieuwe positieven geregistreerd in de Madrid regio met 842 personen waarmee Madrid de regio’s Aragón (418), Catalonië (164) en Baskenland (545) in slechts enkele dagen voorbij is gestreefd wat betreft positieven.

De cijfers die HIER (PDF) te downloaden zijn laten zien dat er de afgelopen 14 dagen 49.249 nieuwe corona besmettingen of positieven bij zijn gekomen terwijl dat aantal de afgelopen 7 dagen 26.530 was.

Op dit moment is het totaal aantal positief geteste personen sinds het begin van de corona-crisis in Spanje gestegen naar 337.334 personen. De afgelopen zeven dagen zijn er volgens de gegevens ook 70 overleden met of als gevolg van het coronavirus waardoor het totaal volgens het Ministerie is gestegen naar 28.605 corona-doden.

Het aantal sterfgevallen is niet het echte aantal corona-doden omdat veel mensen overleden zijn zonder dat getest werd of zij besmet waren of niet. Er zijn ook andere cijfers in omloop die spreken over meer dan 40.000 doden.

De afgelopen 7 dagen moesten er in Spanje 953 personen opgenomen worden in ziekenhuizen waardoor het totale aantal sinds het begin van de corona-crisis steeg naar 129.009 patiënten. Daarvan werden er de afgelopen 7 dagen 51 opgenomen op de intensive care waardoor dat aantal steeg naar 11.926 ic-patiënten sinds de aanvang van de corona-crisis.

KLIK HIER voor de evolutie van het coronavirus per autonome regio en KLIK HIER voor deze cijfers per Spaanse provincie. Let op, deze cijfers zijn tot 26 juli bijgehouden en zullen binnenkort wel geactualiseerd worden door het Ministerie van Volksgezondheid en het Centro Nacional de Epidemiología.