Kun je een bekeuring krijgen als je zonder benzine/diesel staat in Spanje?

Oeps ... foto ontbreekt!

Kun je een bekeuring krijgen als je zonder benzine/diesel staat in Spanje?

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op de website Motor van de krant El Pais wordt de vraag gesteld of iemand die zonder benzine of diesel stil komt te staan op een Spaanse weg een bekeuring daarvoor kan krijgen. Het antwoord daarop is ja en zelfs een hele hoge van 200 euro. Het niet goed in de gaten houden van de tankinhoud kan dus een duur grapje zijn.

Zoals vaak met omstandigheden en de daarbij horende bekeuringen in de Spaanse verkeerswet, staat er niet letterlijk in het Reglamento General de Circulación dat je een bekeuring kunt krijgen voor het zonder brandstof staan. Maar er wordt wel omschreven dat de politie een bekeuring kan geven als men fout geparkeerd of fout stilstaat als dat een gevaar kan zijn.

Kom je dus zonder benzine/diesel te staan op een weg en moet de auto geparkeerd worden op de vluchtstrook of langs de zijkant van de weg dan kan dat gevaarlijke situatie opleveren en kan dat een sanctie opleveren.

Het in gevaar brengen van jezelf, andere inzittenden van de auto en andere weggebruikers kan bekeurd worden. Stilstaan langs de kant van de weg (vaak onvermijdelijk als men zonder brandstof stil staat) kan gezien worden als een gevaarlijke situatie en kan bekeurd worden met een boete van 200 euro.

In artikel 90 van de Spaanse verkeerswet staat: “la parada o el estacionamiento de un vehículo en vías interurbanas deberá efectuarse siempre fuera de la calzada, en el lado derecho de ésta y dejando libre la parte transitable del arcén”. De vluchtstrook of naast de weg stil staan mag alleen in het geval van pech of een ongeval dus niet als men zonder brandstof stil staat.

Daarnaast is het bijhouden van de brandstoftank ook belangrijk voor de veiligheid van het rijden. Als de motor plots stil komt te staan door gebrek aan benzine/diesel stopt ook de stuurbekrachtiging, de remmen en is het voor een automobilist moeilijker een voertuig stil te zetten, aldus het artikel op Motor.

Hoe dan ook, kom je stil te staan met je auto dan dien je de gevarenlichten aan te doen, de gevarendriehoeken (twee in het geval van een Spaans kenteken en een in het geval van buitenlands kenteken) te plaatsen voor/achter de auto en dient men een geel vestje aan te doen. Mocht er geen tankstation in de buurt zijn dan dien je de sleepwagen te bellen die de auto weg moet slepen.

Ga naar de inhoud