menu: rubrieken, zoeken & meer

Roken verboden als de anderhalve meter niet mogelijk is in Galicië

Roken verboden als de anderhalve meter niet mogelijk is in Galicië
Beeld: 123rf

Roken verboden als de anderhalve meter niet mogelijk is in Galicië

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTIAGO – De regiopremier van de autonome regio Galicië Alberto Núñez Feijóo (PP) heeft laten weten dat hij en de Xunta de Galicia bezig zijn met een wetsverandering wat betreft het roken op straat. Dat wil zeggen, het roken is vanaf 13 augustus verboden als wanneer de anderhalve meter social distance niet mogelijk is. Het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid heeft eerder al het roken en gebruik van vaporizers afgeraden vanwege het coronavirus.

Of de rokers in Galicië er blij mee zullen zijn is niet bekend maar de Spaanse Vereniging van Consumenten FACUA heeft al aangegeven dat heel Spanje het idee van Galicië moet overnemen en roken en dampen (vaporizers) op straat overal verbieden. Naast de handen desinfecteren, de verplichte mondkapjes en de anderhalve meter social distance is het verbod op roken een extra maatregel die men kan nemen om de verspreiding van het coronavirus te stoppen, aldus FACUA.

Voorlopig is het alleen de Xunta de Galicia die vanaf 13 augustus het roken op straat en in openbare plaatsen verbiedt wanneer de anderhalve meter afstand niet gegarandeerd kan worden. Dit verbod moet al op donderdag 13 augustus van kracht zijn volgens de Spaanse kranten en geldt op straat, op alle openbare plaatsen en ook terrassen als de anderhalve meter afstand niet gegarandeerd kan worden. 

Het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid en de ‘Comisión de Salud Pública del Sistema Nacional de Salud’ hebben begin juli al het gebruik van sigaretten en vaporizers afgeraden vanwege mogelijk besmettingsgevaar. Dat heeft niet alleen te maken met het uitademen van rook, maar meer nog met het vasthouden van de sigaretten waardoor men besmet kan raken met het coronavirus.

Om een sigaret te roken moet je het verplichte mondkapje afzetten, raken je handen niet alleen een sigaret aan maar ook andere artikelen zoals het pakje of in het geval van shag de vloeitjes, aanstekers die vaak gedeeld worden etc. Die handen komen daarna dicht in de buurt van de mond en neus waardoor men eerder besmet kan raken.

Verder zorgen rokers ervoor dat wanneer ze rook uitademen er ademhalings druppels vrijkomen die een virale lading kunnen bevatten en zeer besmettelijk kunnen zijn voor andere mensen in de buurt van iemand die rookt, zeker op een moment wanneer er geen social distance wordt gehandhaafd.