Bedrijven in Spanje kunnen werknemers niet verplichten om zich te laten vaccineren

Bedrijven in Spanje kunnen werknemers niet verplichten om zich te laten vaccineren
Beeld: 123rf

Bedrijven in Spanje kunnen werknemers niet verplichten om zich te laten vaccineren

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Verschillende Spaanse autonome regio’s willen de Covid-19-vaccins verplicht maken. Op dit moment kan echter geen enkel bedrijf het zijn werknemers opleggen over een vaccinatiecertificaat te beschikken.

In Spanje is al bijna 70 procent van de doelgroep gevaccineerd tegen het coronavirus. Men mag echter niet vergeten dat het voor niemand verplicht is om zich te laten vaccineren. Dat betekent dat er ook steeds meer vragen komen over het hoe en waarom van de relatie tussen de vaccinatiecampagne en de Spaanse werkvloer.

Op de Spaanse website Reclamador.es vindt men antwoorden op de legale vraagstukken rond de vaccinatiecampagne, zoals ‘Kan een bedrijf iemand ontslaan omdat die weigert te worden gevaccineerd?’ of ‘Is het legaal dat een bedrijf gevaccineerd zijn als voorwaarde oplegt?’

In het geval van de eerste vraag verduidelijkt de website dat gelijk welke vaccinatie op vrijwillige basis gebeurt. Het is dus niet mogelijk dat iemand, zelfs niet een instelling als een ziekenhuis, dat aan iemand anders oplegt. Het ontslag van iemand die weigert zich te laten vaccineren zou dus tegen de wet zijn en kan worden aangevochten. Degene die het ontslag moet verdedigen is in dit geval de werkgever. Hij of zij moet grondig motiveren dat de weigering tot vaccinatie niet de reden van ontslag is.

De reden waarom bedrijven hun werknemers niet kunnen opleggen zich te laten vaccineren, is dat men altijd het recht op intimiteit en integriteit van de werknemer dient te respecteren. Wel kunnen zij de werknemers adviseren zich te laten vaccineren en hen verplichten de veiligheidsregels te respecteren, zoals daar zijn het gebruik van een mondmasker, de ontsmetting van de handen of een goede ventilatie in gesloten ruimtes.

Een laatste vraag die rest is of werkgevers een vaccinatiebewijs kunnen moeten voorleggen. Reclamador.es verwijst naar artikel 14 van het Spaanse wetboek “Alle Spanjaarden zijn gelijk voor de wet zonder dat er enige vorm van discriminatie kan bestaan op basis van geboorte, ras, seksuele geaardheid, religie, meningen of gelijk welke andere sociale of persoonlijk omstandigeden”. Het kan dus ook absoluut niet dat een bedrijf het haar werknemers oplegt wél of niet gevaccineerd te zijn.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.