Groot personeelstekort in horeca vanwege onzekere corona-situatie in Spanje

Groot personeelstekort in horeca vanwege onzekere corona-situatie in Spanje
Beeld: 123rf

Groot personeelstekort in horeca vanwege onzekere corona-situatie in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De Spaanse bars en restaurants hebben sinds het uitbreken van de corona-pandemie niet de makkelijkste tijd. Sinds enkele maanden mag de horeca in Spanje met aangepaste corona-maatregelen weer open en kwam er iets meer licht aan het einde van de corona-tunnel. Maar het bijkomende probleem nu is dat de horecauitbaters geen personeel kunnen vinden.

De horeca in Spanje heeft net zoals in andere landen te maken met veel corona-problemen en het personeelstekort is daar een van. Net zoals in Nederland, waar men zelfs in Spanje horecapersoneel zoekt, heeft ook Spanje te kampen met het probleem dat men niet meer in de horeca wil werken vanwege de onzekere corona-situatie. 

Veel voormalige ‘camareros’ en’ camareras’ bevinden zich in een ERTE- of ERE-situatie waarbij ze tijdelijk of helemaal geen baan hebben en dus zoeken ze hun heil ergens anders. In de meeste gevallen gaan de mannen werken in de bouw waar nu bijna een overschot aan personeel is. Vaak is het ook nog zo dat de bouwsector beter betaald en dat dit niet seizoensgebonden is.

Naast dat de horeca-sector volgens een onderzoek van American Express bijna 47 procent verlies heeft geleden, zijn er ook veel horecazaken tijdelijk of definitief gesloten als gevolg van alle corona-problemen. Veel horeca medewerkers hebben daardoor geen baan meer en diegene die nog wel een baan hebben leven in onzekerheid over de toekomst.

Volgens de vakbond CCOO zijn er minstens 135.000 banen verloren gegaan in de horeca. Maar mede vanwege de corona-vaccinaties en het toerisme is het aantal aangenomen horecamedewerkers toch met 65 procent gestegen naar 235.106 horecamedewerkers volgens de cijfers van het Servicio Público de Empleo (SEPE). Maar belangrijk is wel dat 90 procent van deze banen tijdelijk zijn.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.