15 augustus: Maria-Tenhemelopneming is een nationale feestdag in Spanje

15 augustus: Maria-Tenhemelopneming is een nationale feestdag in Spanje
Beeld: ai-beeld / redactie

15 augustus: Maria-Tenhemelopneming is een nationale feestdag in Spanje

Op 15 augustus viert men in Spanje en vele andere katholieke landen een van de belangrijkste katholieke feestdagen: Maria-Tenhemelopneming, of in het Spaans, Asunción de la Virgen. Deze dag, die wordt beschouwd als een van de oudste en meest diepgewortelde katholieke feestdagen, is gewijd aan de herdenking van de opneming van de Maagd Maria in de hemel. Dit evenement is beladen met religieuze, culturele, en historische betekenis en wordt op uitgebreide wijze gevierd met processies, missen, en tal van festiviteiten door het hele land.

Het feest van Maria-Tenhemelopneming viert het geloof dat Maria, de moeder van Jezus Christus, met lichaam en ziel ten hemel is opgenomen. Volgens de katholieke traditie werd Maria aan het einde van haar aardse leven in de hemel opgenomen, wat haar puurheid en unieke rol in de heilsgeschiedenis symboliseert. Dit dogma, gedefinieerd door paus Pius XII in 1950, bevestigt het geloof dat Maria zowel geestelijk als lichamelijk in de hemel werd opgenomen.

De Maria-Tenhemelopneming heeft diepe wortels en benadrukt de belofte van opstanding en eeuwig leven voor gelovigen. Binnen de katholieke devotie symboliseert Maria’s opneming de overwinning van goed over kwaad en leven over dood. Ze wordt vereerd als “Koningin van de Hemel” en “Moeder van de Kerk,” en haar opneming bevestigt haar goddelijke moederschap en nabijheid tot God.

Maria-Tenhemelopneming wordt op 15 augustus in Spanje op grote schaal gevierd en is een belangrijke religieuze feestdag. Vieringen vinden plaats in bijna elk dorp en stad, maar kunnen verschillen per regio vanwege lokale tradities. Het is tevens een officiële vrije dag.

De Festiviteiten in Madrid

In Madrid wordt Maria-Tenhemelopneming gevierd tijdens de Fiestas de la Paloma. Deze festiviteiten combineren religieuze plechtigheden met volksfeesten. Het hoogtepunt van de vieringen is de processie met het beeld van de Virgen de la Paloma door de straten van oud Madrid, met muziek, dans en vuurwerk.

De straten van Madrid komen tot leven met kleurrijke versieringen, kraampjes en eten tijdens deze dagen. Traditionele chotis dansers en muzikanten treden op terwijl de gemeenschap hun cultuur en tradities viert met een mix van religieuze devotie en feestelijke vreugde.

Sevilla en de Maagd van de Koningen

De viering van Maria-Tenhemelopneming in Sevilla draait om de Virgen de los Reyes, de patroonheilige van de stad. Op 15 augustus wordt het beeld van de Virgen de los Reyes, meestal in de kathedraal van Sevilla, in een processie door de stad gedragen. Duizenden gelovigen komen samen om de Maagd te eren en mee te doen aan de festiviteiten.

De viering in Sevilla draait om religieuze devotie, met gelovigen die kaarsen aansteken en bidden voor bescherming en zegeningen van de Maagd. Het is een van de belangrijkste religieuze gebeurtenissen in de stad en wordt al eeuwenlang gevierd.

Elche en het Mysterie

Elk jaar wordt de Misteri d’Elx opgevoerd in Elche, Alicante. Dit middeleeuwse toneelstuk, dat de tenhemelopneming van Maria uitbeeldt, is sinds 2001 een UNESCO-werelderfgoed. Gehouden in de Basilica of Santa María, trekt het talrijke toeschouwers van over de hele wereld.

Het Misteri d’Elx is een prachtige show die een mix is van gezang, drama en uitgebreide enscenering, waarin Maria’s hemelvaart op een artistieke manier wordt getoond. Het combineert religieuze toewijding en cultureel erfgoed, en benadrukt zo de traditionele viering van Maria-Tenhemelopneming in Spanje.

Lokale Tradities en Gebruiken

Op 15 augustus worden in heel Spanje meer dan 2.450 feesten georganiseerd, vaak met vuurwerk, muziek, dans en stierenvechten. Veel dorpen vieren hun zomerfeesten met traditionele ‘verbenas’ of ‘fiestas populares’, met optredens van orkesten en bands die Spaanse en internationale krakers spelen, en vaak zijn er ook DJ’s.

Wist je dat?

In het bisdom Antwerpen wordt Moederdag sinds 1913 op 15 augustus (Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart, Sainte- Marie of Moederkesdag) gevierd. Dat geldt dus alleen voor Antwerpen en niet heel België.

Ga naar de inhoud