skip to Main Content
Meer politieke schandalen rondom universiteit masters in Spanje (UPDATE)
OK diario

Meer politieke schandalen rondom universiteit masters in Spanje (UPDATE)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Meer politieke schandalen rondom universiteit masters in Spanje

OK diario

MADRID – De Spaanse politiek en de Spaanse kranten zijn verwikkeld in een master-gate schandaal op verschillende politieke niveaus waar diverse politieke partijen bij betrokken zijn. Het eerste slachtoffer in mei dit jaar was de voormalige regiopremier van de Comunidad de Madrid Cristina Cifuentes (PP) die het veld moest ruimen waarna de huidige PP-partijleider Pablo Casado de krantenkoppen van de Spaanse media bezette vanwege de twijfels rondom zijn master. Daarop volgde de inmiddels voormalige minister van Volksgezondheid Carmen Montón (PSOE) die deze week opstapte en nu is het de beurt aan de premier van Spanje Pedro Sánchez die vanwege zijn eindwerkstuk onder vuur ligt.

Terwijl Cifuentes (PP) en Montón (PSOE) reeds hun baan hebben moeten opgeven vestigt de Spaanse media nu haar aandacht op de premier van Spanje Pedro Sánchez waarbij er vragen gesteld worden rondom de echtheid van zijn eindwerkstuk.

Het gaat om een strijd om titels die men in Spanje de master-gate noemt. Terwijl Sánchez onder vuur ligt in het Spaanse parlement en in de pers, begeeft de PP-leider Casado zich ook op het randje van een justitieel onderzoek naar de fraude rondom zijn master.

Cifuentes (PP)

Om bij het begin te beginnen. In mei dit jaar kwam aan het licht dat er bij de master van de inmiddels voormalige regiopremier Cristina Cifuentes (PP) van de Comunidad de Madrid onregelmatigheden waren aangetroffen en dat het eindwerkstuk, iets wat als essentieel gezien wordt bij een masteropleiding, nergens te vinden was. De schuld werd meteen aan de Universidad Rey Juan Carlos in Madrid gegeven maar Cifuentes moest noodgedwongen haar ontslag aankondigen.

Casado (PP)

De nu inmiddels tot nieuwe PP-partijleider gekozen Pablo Casado kwam ten tijd van het master-schandaal van Cifuentes op de proppen met al zijn documentatie rondom zijn master, dit om transparant te zijn en om alle informatie op voorhand te delen met de pers. Niet veel later werd er getwijfeld aan de echtheid van deze documentatie en werd ook aan zijn master getwijfeld. Het hele probleem rondom de master van Casado kan opgelost worden als hij zijn laptop overhandigt aan het team wat het onderzoek doet naar de masters. Casado weigert dit echter te doen waardoor nu een rechter moet beslissen wat de volgende stappen zijn. Deze zaak loopt nog.

Montón (PSOE)

Na Pablo Casado (PP) kwam er een nieuwe twijfel boven water rondom de master van de inmiddels voormalige minister van Volksgezondheid Carmen Montóro (PSOE). Dat gebeurde begin deze week en nog geen 48 uur later nam Montóro noodgedwongen ontslag nadat het tv-kanaal La Sexta naar buiten kwam met berichten over het kopiëren van teksten waarbij in totaal 19 van de 53 pagina’s vol stonden met knip-en-plak teksten. Carmen Montón stapte op dinsdag op als minister.

Sánchez (PSOE)

Nu heeft men de aandacht gevestigd op de premier van Spanje Pedro Sánchez, iets wat gebeurde nadat de Ciudadanos leider Albert Rivera in het parlement twijfels had en vragen stelde over het eindwerkstuk van Sánchez. De premier van Spanje was daar niet blij mee en twijfelde of het wel het juiste moment was om daarover te discussiëren in het parlement. Maar, verzekerde Sánchez, zijn eindwerkstuk staat sinds 2012 geregistreerd op internet in het officiële systeem en is te vinden in de bibliotheek van de Universidad Camilo José Cela in de gemeente Villanueva de la Cañada nabij Madrid.

Het duurde niet lang of tientallen journalisten reden naar deze universiteit om het werkstuk te bekijken maar volgens de regels mag dat wel ingekeken worden maar mogen er geen kopieën en foto’s van gemaakt worden en is er slechts één exemplaar aanwezig. Journalisten moeten dus het hele 342 pagina’s dikke boekwerk van Sánchez doorlezen om conclusies te trekken. De bibliotheek van deze universiteit heeft inmiddels een overbooking van journalisten.

Plagiaat

De krant ABC plaatste op donderdag echter een artikel waarin staat dat Pedro Sánchez plagiaat heeft gepleegd in zijn werkstuk en teksten compleet heeft overgenomen uit een boek. De auteur van dit boek zegt echter dat juist hij teksten van het werkstuk van Sánchez heeft gekopieerd in zijn boek. De krant ABC heeft op een mysterieuze wijze (en waarschijnlijk tegen betaling van 30.000 euro) een kopie van het eindwerkstuk van Sánchez weten te bemachtigen en kan zo beter de eigen conclusies trekken.

Het duurde niet lang op donderdag of de premier van Spanje plaatste op Twitter een bericht waarin hij eist dat de krant ABC de valse publicatie over plagiaat intrekt of hij stapt naar de rechter toe om een rectificatie te eisen om zijn “honor y dignidad” te verdedigen.

De PSOE partij ziet de publicatie van de krant ABC (rechts georiënteerd) dan ook als een directe persoonlijke aanval op de premier van Spanje om ten eerste de problemen rondom de master van Casado (PP) te verdoezelen en ten tweede Pedro Sánchez zwart te maken, iets waar Albert Rivera van Ciudadanos aan mee heeft gewerkt.

Met dit soort nieuws gaat het soms niet eens om de echte feiten maar is het verspreiden van twijfels al meer dan genoeg. Het hele master-gate gebeuren kan dan ook als het zoveelste politieke spel gezien worden waarbij alles draait om de macht in het land, iets wat uitgevochten wordt tussen de Partido Popular (PP) en de Partido Socialista Obrero Español (PSOE).

UPDATE: Donderdag heeft de premier van Spanje toestemming gegeven aan de universiteit waar in de bibliotheek het eindwerk van Sánchez op papier (in boekvorm) bewaard wordt, om de honderden pagina’s te digitaliseren en op internet te plaatsen. In tegenstelling tot andere personen was de “tesis” van de Spaanse premier niet in digitale vorm aanwezig.

Met deze actie wil de premier en de PSOE partij transparant zijn en open kaart spelen om te laten zien dat er niets fout is met het eindwerk van Sánchez en dat er geen sprake is van plagiaat, zoals de kranten ABC en OKdiario op donderdag melden. Tegelijkertijd wil de partij de PP voor het blok zetten aangezien hun partijleider Pablo Casado niet transparant is.

Wat is een master

Voor diegene die het niet weten, een master of magister is een graad die aangeeft dat iemand een masteropleiding heeft voltooid aan een universiteit of hogeschool. Een academische masteropleiding is een een- of tweejarige opleiding volgens de bachelor-masterstructuur en volgt na de academische bacheloropleiding of een academische pre-master.

Om een masteropleiding succesvol te voltooien is het maken en presenteren van een eindwerk, ook wel de masterproef genoemd, een essentieel onderdeel. Het behalen van deze academische graad wordt beschouwd als de afronding van een complete studie met als bedoeling dat men vervolgens uitstroomt naar de arbeidsmarkt.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 13 reacties
 1. Er is een verschil tussen enerzijds Cifuentes, Casado en Montoro en anderszijds Pedro Sanchez. De eerste drie hadden geen of een twijfelachtige masterstudie ingeleverd, terwijl Pedro Sanchez is gepromoveerd en er een doctor-thesis is. Er wordt gezegd, dat er vanuit andere bronnen gecopieerd is. In het geval van Montoro is dat inmiddels duidelijk vastgesteld, waarbij zij geen bronvermelding heeft opgenomen. Dat laatste is wat haar master-thesis waardeloos maakt.

  1. Precies, vooralsnog ziet de thesis van Sanchez er goed uit volgens mij en wordt er gesproken van plagiaat omdat een schrijver citaten uit het boek van Sanchez heeft gekopieerd, iets wat door de kranten ABC en OKdiario omgedraaid is … of niet, dat moet nog blijken.

 2. Over Sanchez nog even dit: Met een slinkse motie van wantrouwen is hij (ongekozen) socialistische minster president van Spanje geworden en weigert voorlopig nieuwe verkiezingen uit te schrijven. (Vergeet niet dat afgezette maar wel gekozen Rajoy van de PP was, rechts dus) Deze situatie daar hangt een luchtje aan. Ik kreeg toen dit gebeurde de smaak van een staatsgreep in m´n mond. En nu blijkt dat Sanchez ook nog een corrupte leugenaar is. Ben ik verbaasd? Nee, eigenlijk niet. Arm Spanje. Wat een puinhoop.

  1. Volgens mij heeft het Spaanse volk een parlement gekozen, en niet een premier, dus noch Rajoy noch Sanchez. Alle wetten moeten nog steeds door het parlement goedgekeurd worden, dus er is niks ondemocratisch aan de hand. Het is een minderheidsregering, zoals je ook in andere landen wel ziet. En als de rest Sanchez kwijt wil, kunnen ze hem toch ook wegsturen met een motie van wantrouwen, dus wat zeur je nou? En waaruit blijkt dat hij een corrupte leugenaar is?

  2. evert, een motie van wantrouwen is een legaal middel om een zittende regering weg te krijgen, dat kan in elk democratisch land, daar zit geen luchtje aan maar is gewoon geoorloofd. Onschuld totdat dit bewezen is. Voorlopig zijn er alleen twee rechtse kranten die nieuws naar buiten brengen van plagiaat. Vanaf vrijdag is het eindwerkstuk online te bekijken voor alle journalisten … en stel dat er niets aan de hand is en dat alles in orde is. Worden dan excuses aangeboden?

 3. De strijd tegen corruptie.. Begin bij jezelf, oeps, dat wordt nu wel erg lastig. Geen wonder dat er zoveel corruptie ook op lagere niveaus bestaat. Men krijgt dagelijks het verkeerde voorbeeld voorgeschoteld.

 4. Misschien een nieuwe regel invoeren : niemand met een master mag nog in de politiek. Die kunnen met dat diploma wel ergens anders aan de slag. Enkel nog mensen met logisch boerenverstand. Wedden dat alles beter gaat in veel landen …

 5. Wat een circus en gênante vertoning. Als ze op deze manier een regering ten val willen brengen….pffff
  Na nieuwe verkiezingen wil geen enkele partij nog met elkaar in zee vanwege dit soort zaken.
  Slecht voor het land.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken