Spanjaarden zijn de Europeanen die het meest in “fake news” geloven

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

Spanjaarden zijn de Europeanen die het meest in “fake news” geloven

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens een enquête van Ipsos Global Advisor heeft 57% van de Spanjaarden wel eens een fake news bericht geloofd. Spanje staat met dat percentage wereldwijd op de vijfde plaats maar binnen Europa op de eerste plaats. Veel Spanjaarden menen, net zoals de ondervraagden in de meeste van de 27 deelnemende landen, dat men tegenwoordig in een informatie bubbel leeft en overspoeld wordt door nieuwsfeiten waarbij met name de sociale media een belangrijke rol spelen.

Spanje staat op de wereldranglijst van fake news (noticias falsas) gelovers op de vijfde plaats achter Brazilië (67%), Saoedi Arabië (58%), Zuid Korea (58%) en Peru (57%). Binnen Europa staat Spanje echter op de eerste plaats met 57% wat meer is dan Zweden (55%), Polen (55%), België (45%), Duitsland (43%), Frankrijk (43%), Groot Brittannië (33%) en Italië (29%). Nederland komt op de lijst niet voor aangezien dit land niet een van de 27 deelnemende landen was.

Volgens de studie van Ipsos Global Advisor (PDF ) gelooft 65% van de wereldbevolking dat men in een informatie-nieuws bubbel leeft waarbij er een overschot is aan nieuws waardoor fake news makkelijker te verspreiden is. Daarnaast meent datzelfde percentage dat personen op zoek gaan naar nieuws en meningen van anderen die het met hen eens zijn. Slechts 34% zegt dat ze in een eigen informatie bubbel leeft.

63% van de deelnemers aan de enquête meent echter dat ze het fake news makkelijk kunnen herkennen. Slechts 28% geeft aan dat ze niet in staat zijn het juiste nieuws van het vervalste nieuws te onderscheiden.

Gemiddeld 60% van de ondervraagden zegt dat ze vaak nieuwsberichten zien in kranten die vals blijken te zijn. Dat gevoel is het grootst in Argentinië met 82% en het kleinst in Duitsland met 30% met Spanje (51%) op de 20e en België (49%) op de 21e plaats. 43% van de deelnemers kwam er later achter dat een nieuwsbericht wat men geloofde vals bleek te zijn.

Het merendeel van de mensen ziet fake news als een nieuwsbericht waarin de feiten niet kloppen of verdraaid zijn. 36% meent dat de term fake news als iets politieks gezien (is immers bekend geworden doordat Trump het altijd roept) kan worden omdat een verhaal een politicus niet aanstaat.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.