skip to Main Content
Spanjaarden zijn de Europeanen die het meest in “fake news” geloven
123rf

Spanjaarden zijn de Europeanen die het meest in “fake news” geloven

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Spanjaarden zijn de Europeanen die het meest in “fake news” geloven

123rf

MADRID – Volgens een enquête van Ipsos Global Advisor heeft 57% van de Spanjaarden wel eens een fake news bericht geloofd. Spanje staat met dat percentage wereldwijd op de vijfde plaats maar binnen Europa op de eerste plaats. Veel Spanjaarden menen, net zoals de ondervraagden in de meeste van de 27 deelnemende landen, dat men tegenwoordig in een informatie bubbel leeft en overspoeld wordt door nieuwsfeiten waarbij met name de sociale media een belangrijke rol spelen.

Spanje staat op de wereldranglijst van fake news (noticias falsas) gelovers op de vijfde plaats achter Brazilië (67%), Saoedi Arabië (58%), Zuid Korea (58%) en Peru (57%). Binnen Europa staat Spanje echter op de eerste plaats met 57% wat meer is dan Zweden (55%), Polen (55%), België (45%), Duitsland (43%), Frankrijk (43%), Groot Brittannië (33%) en Italië (29%). Nederland komt op de lijst niet voor aangezien dit land niet een van de 27 deelnemende landen was.

Volgens de studie van Ipsos Global Advisor (PDF) gelooft 65% van de wereldbevolking dat men in een informatie-nieuws bubbel leeft waarbij er een overschot is aan nieuws waardoor fake news makkelijker te verspreiden is. Daarnaast meent datzelfde percentage dat personen op zoek gaan naar nieuws en meningen van anderen die het met hen eens zijn. Slechts 34% zegt dat ze in een eigen informatie bubbel leeft.

63% van de deelnemers aan de enquête meent echter dat ze het fake news makkelijk kunnen herkennen. Slechts 28% geeft aan dat ze niet in staat zijn het juiste nieuws van het vervalste nieuws te onderscheiden.

Gemiddeld 60% van de ondervraagden zegt dat ze vaak nieuwsberichten zien in kranten die vals blijken te zijn. Dat gevoel is het grootst in Argentinië met 82% en het kleinst in Duitsland met 30% met Spanje (51%) op de 20e en België (49%) op de 21e plaats. 43% van de deelnemers kwam er later achter dat een nieuwsbericht wat men geloofde vals bleek te zijn.

Het merendeel van de mensen ziet fake news als een nieuwsbericht waarin de feiten niet kloppen of verdraaid zijn. 36% meent dat de term fake news als iets politieks gezien (is immers bekend geworden doordat Trump het altijd roept) kan worden omdat een verhaal een politicus niet aanstaat.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 29 reacties
 1. Ik plaats deze reacties nog maar eens want de eerste keer was ze spoorloos verdwenen.

  Mensen kunnen van mening verschillen en daar is niets mis mee. Respect voor de mening van anderen is (jammer genoeg) niet aan iedereen gegeven. Agressieve taal, belachelijk maken en zo mogelijk uitsluiten zijn middelen om iemand met een andere mening het zwijgen op te leggen. Namen noemen is niet nodig aangezien iedereen op dit forum wel weet wie (meervoud) ik bedoel.

  1. Je moet niet telkens over jezelf praten, dat is niet netjes Miel!
   Nog niet zo heel lang geleden zorgde jij ervoor dat onderwerpen dicht werden gezet, dus geen reacties meer mogelijk, doordat je mensen aan het uitschelden was en zelfs dreigende taal dacht te mogen spuien.
   Ga dus niet ineens hier de moraalridder uithangen, dat kostuum past je totaal niet.

  2. Miel: ik ga akkoord met uw eerste zin. Reacties van jou aangaande andere topics: daar ga ik vele keren in mee.
   Aangaande de hele Catalaanse kwestie niet. Eigenlijk had je het reeds moeten opmerken dat zowat iedereen hier op het forum ook jouw mening niet deelt (buiten enkele heethoofden die duidelijk lid zijn van de separatistische bewegingen, waar jij volgens mij niet toe behoort vermits je én buitenlander bent, én niet in de regio woont). Maar je bent wél een aanhanger van de nv-a en dat verklaart veel.
   De nv-a moeit zich met een zuiver binnenlands probleem van een ander land en daardoor zijn ze mijn stem kwijt.
   Uw volgende beweringen: daarin volg ik Juan74.

  3. Als dit waar is wat Juan54 beweert is dit smaad en daarvoor zou je in Spanje nog wel eens achter een traliehekwerk kunnen belanden Miel. Wat de namen betreft heb ik werkelijk geen idee over wie het gaat. Ik zou ze ook maar niet noemen als ik jou was. Overigens zal ik de redactie van SpanjeVandaag vragen om geen commentaren meer van jou en Jacob te plaatsen. Ik hoop dat het echt gaat lukken. Alleen hoop ik niet dat ze dan het woord persvrijheid in de mond nemen want daar heeft het niets mee van doen.
   SpanjeVandaag is een heel mooi blad en voorziet in geweldig nieuws en wetenswaardigheden over Spanje. En daar horen jullie absoluut niet bij. Schofferen van de redactie staat kennelijk hoog bij jullie in het vaandel. En niet te vergeten de onwaarheden tegenover verschillende lezers. Doe er je voordeel mee en verdwijn met je praatjes naar een andere planeet. Je zou mij en vele anderen er een groot plezier mee doen.

   1. Het is waar wat Juan74 beweert. Miel heeft het een aantal maanden zo bont gemaakt dat de redactie besloten heeft om de mogelijkheid tot reageren uit te schakelen bij alles wat de zaak Catalonië aangaat. Soms laat de redactie het even toe maar als het weer te gortig wordt dan gaat de knop uit.
    Miel kreeg eigenlijk van niemand zijn gelijk en dus beschuldigde hij de redactie maar van partijdigheid. Remco (redactie) heeft ook recht op zijn mening en mag die ook plaatsen me dunkt. Let maar eens goed op: bij de minste kans zal Miel het niet nalaten om ook nu nog steeds te kankeren op de redactie. … nog eentje: JACOB, deze doet niets anders dan opruiende reacties plaatsen (volgens de stugge werkwijze van de separatisten).
    Beide heren doen regelmatig net hetzelfde namelijk de échte feiten verdraaien en lukt hen dit niet: wel dan is het plots “fake news”.

 2. Mensen kunnen van mening verschillen en daar is niets mis mee. Respect voor de mening van anderen is (jammer genoeg) niet aan iedereen gegeven. Agressieve taal, belachelijk maken en zo mogelijk uitsluiten zijn middelen om iemand met een andere mening het zwijgen op te leggen. Het is niet nodig namen te noemen aangezien iedereen op dit forum wel weet wie (meervoud) ik daarmee bedoel.

 3. Dit artikel gaat over fake news. Ik zie weinig zinnige reacties hierop. Het meeste fake news wordt verspreid door de gevestigde orde. Er worden ons zoveel leugens verteld dat de meesten geen onderscheid meer kunnen maken tussen fake en werkelijkheid. Er is slechts een kleine club die alle media in handen heeft. Het is dus vrij eenvoudig berichten de wereld in te sturen. En als je dat vaak doet gaat men het vanzelf geloven. Raadpleeg daarom meerdere bronnen en geloof vooral niets.

 4. Knap hoor meneer Jacob, om de Google vertaalmachine zo te gebruiken, Chapeaux. Ik hoop dat Cataloniën snel zelfstandig wordt, hahahaha, dan eens na een jaar kijken hoe het gaat qua armoede enzo…..

 5. Gesproken over Fake News. Blijkbaar heeft me bij Spanjevandaag zo een schrik gekregen voor de reacties op de eigen meer dan tendentieuze en door persoonlijke mening gekleurde artikels omtrent de Catalaanse onafhankelijkheid streven dat men deze functie gewoon systematisch afzet. Ja, tegen spraak kan dus heel lastig zijn als men verblind wordt door het eigen groot gelijk en “check en balans” is blijkbaar ook al
  niet het sterkste punt bij Spanjevandaag bij deze onderwerp. Maar bon, doet zo voort want de mensen kunnen stilaan ook het verschil uit maken met wat u verkondigd, wat anderen op het net verkondigen en vooral wat in de eigen media beschikbaar is over dit onderwerp.

   1. Ik kan er ondertussen absoluut inkomen dat er mensen zijn zoals u die zo zwak zijn in de kunst van de retoriek en dus geen zinnig argumentatie kunnen opbouwen dat ze alleen maar zeer simplistisch reacties kunnen produceren.

    1. Beste Jacob, ook al heeft u uw mening dat wil niet zeggen dat dit de correcte is. Daarnaast lees ik bijna nooit reacties van u bij andere artikelen. We hebben al eerder aangekondigd dat we nog zo min mogelijk over de catalaanse problematiek gaan schrijven en liever over de rest van spanje schrijven waar men, net zoals in de rest van de wereld, helemaal niet wakker ligt van de problemen in catalonië.

     1. Punt 1) Als redactie van Spanje vandaag en het feit dat u zich wil profileren als een informatie verspreider zou men verwachten dat de stuken die u publiceert objectief zijn en niet door spekt zijn met u persoonlijke “anti”-Catalaanse gevoelens Punt 2) Een voor u eigen schadelijk gevolg van punt 2. Blijkbaar gaat u er dus ook nog eens vanuit dat alles wat u verkondigd “correct” is maar al wie u tegenspreekt of wat niet in uw persoonlijke “ideologische” kraam past niet correct is. Verder kan ik er dus inkomen dat de Spanjaarden dit verhaal beu worden aangezien het hun eigen politiek vertegenwoordigers zijn die meer bezig zijn met het onderdrukken van de basis rechten van een andere zustervolk (de Catalanen) dan aan het oplossen van de echte problemen van hun eigen Spaanse bevolking (pensioenen, onbetaalbare energie, problemen huisvesting,….)

    2. Ik heb reeds enige tijd het vermoeden dat jacob met zijn vertaalcomputertje in opdracht werkt voor de Seps. En jacob moet echt niet beginnen janken over simplistische reacties of over fake news. Daarin zijn hij en zijn sep-vriendjes grootmeesters in.
     En miel: het was te verwachten dat je ook hier weer van ging profiteren om de redactie aan te vallen. Beide zijn echt zielig hoor. Ik heb het reeds meermaals gezegd: ga naar een andere site om jullie “gelijk” te halen.

     1. Hey Jopke,
      Je hebt volkomen gelijk, deze nep-persoon die zichzelf JACOB noemt, weet niet eens dat je in onze taal alleen de eerste letter van een naam met een hoofdletter schrijft. Daarnaast is het overduidelijk dat hij of zij zelf geen Nederlands spreekt, althans niet als moedertaal.
      Zoals ik al eerder schreef deze trol kan alleen maar pro-indeps commentaar geven, iedereen die het niet met hem eens is, die valt hij aan met allemaal propaganda teksten als in Goebbels zijn beste tijd (voor geval Jacob niet weet wie dat is, gebruik Google ff voor iets anders dan vertalen)
      De persoon Jacob is overduidelijk op deze site gezet om het pro-indeps verhaal te verdedigen, kennelijk vinden den Indeps dat het nodig is, om ook dit soort websites te bevuilen met hun fake-news en zijn ze ergens dus bang voor deze website? Iets anders kan ik er namelijk niet van maken.

      Deze persoon is pas recent hier terecht gekomen, anders had het wel geweten dat de redactie normaal gesproken niet meer toestaat om op zaken die te maken hebben met de Indeps en Catalonie, te reageren en dat komt weer juist door mensen als Jacob en ook en uiteraard der Miel.
      Mensen die verder nergens op reageren, maar zodra ze hier iets over lezen als een stel dolle stieren erop af vliegen, zo voorspelbaar en ergens heeft het ook iets enorm triest dit soort figuren. Niets beter te doen kennelijk dan zeiken en bloedzuigen…tis jammer dat deze lui het verpesten voor mensen die Spanjevandaag wel op waarde schatten.

      Jacob en Miel zijn toch zo van de democratie en de referendums? Kunnen we hier niet een LEGALE online pool houden om de redactie te verzoeken dit soort figuren te weren van de site? Ik vermoed dat de uitslag op voorhand al vast staat. Dus heren, pleur lekker op elders naar toe en laat deze website voor mensen die het wel waarderen, of laat ons allen stemmen en dan is de uitkomst hetzelfde!

      Ja, ja ook ik neem nu het risico dat mijn reactie eraf gaat, maar dat zij zo!
      Hulde aan de redactie om gewoon uiteindelijk die verveel van een Jacob te negeren.

  1. Wat een ijzersterk commentaat JACOB, ben het helemaal met u eens. Gelukkig dat er nog lezers zijn zoals u die alleen hun kant van het verhaal willen laten horen en elke tegenspraak en andere mening omschrijven als fake news. Maar we zijn het gewend en we zijn ook uw opmerkingen gewend. Wij kunnen doen en laten op onze website, ook het blokkeren van de reacties. Mocht onze berichtgeving u niet bevallen kunt u altijd kiezen voor een ander medium. En nogmaals, wij zijn tegen de nutteloze afscheiding van Catalonië, iets wat we al vaak hebben geschreven hier. Wij wonen er al meer dan 20 jaar en weten waar we het over hebben. We weten niet waar u woont maar uw mening is duidelijk anders wat uiteindelijk helemaal niets uitmaakt want ondanks dat we er al heel lang wonen hebben we niets over de toekomst te zeggen.

   1. “Wij kunnen doen en laten op onze website, ook het blokkeren van de reacties. Mocht onze berichtgeving u niet bevallen kunt u altijd kiezen voor een ander medium.”
    Dat is inderdaad juist, maar of het ook correct is ?
    (Waarschijnlijk wordt dit ook geblokkeerd, maar voor mij volstaat het als jij beseft dat er nog mensen zijn die denken als Jacob)

    1. Joh Miel, nogmaals het gratis advies, richt je eigen website op, daar kan jij doen en laten wat je wilt, je eigen regels bepalen en mensen lastig vallen en vervelend doen.
     Tegenwoordig hou je je redelijk in als het aankomt op schelden en verwensingen tegen mensen schreeuwen, maar wat mij betreft zou ik dat op je eigen website gewoon weer doen en toestaan van anderen, dat zal het niveau enorm ten goede komen.

     1. Dergelijke reacties verklaren jullie sympathie voor onderdrukkers. Gelukkig kunnen jullie ons niet laten opsluiten voor rebellie.

     2. WELKE ONDERDRUKKERS miel?
      En om wéér eens jouw eigen woorden tegen je te gebruiken (want dat doe jij ook het liefst): dergelijke zinloze en zich steeds herhalende reacties van jou verklaren jouw sympathie voor die bende rebellen, jammer genoeg zijn zij de onderdrukkers maar dat wens je niet te zien. Hopelijk kunnen die rebellen ons niet opsluiten maar dat zal wellicht wél kunnen, moesten ze hun onafhankelijkheid bekomen!!!

     3. Ach Mieltje toch….toch nog even een zinloze laatste stuiptrekking? Voor je nieuwe site de lucht ingaat??
      Je woont net een blauwe maandag in Spanje en niet eens op Catalaans grondgebied….dus waarom spreek je over “ons”….oh ja…vergeten…je spreekt in majesteitsmeervoud….
      Voor jou maar goed dat ze niet zomaar mensen oppakken hier voor gezwets, anders zat je al lang vast!
      Redactie….kunt u de pool opzetten???

   2. Effectief dit wordt is op termijn u groot probleem zijnde dat u zelf vindt dat u het doen en laten op “uw” (dit houd ook in dat dit ook slechts de weerspiegeling is van uw eigen visie en niet van de expat gemeenschap, laat staan van de bevolking van het Iberische schiereiland waar u vertoefd) website mag bepalen zonder enige tegenspraak te dulden van al wie niet met u visie akkoord gaat (onder anderen over de autonomie van Catalonië). Wat natuurlijk bij uitstrek leid tot het verspreiden van Fake News aangezien er geen controle meer is door derde dat wat u verkondigd de waarheid is of een verhaal is die bepaald wordt door uw eigen “ideologische” visie . PS: Ter info, er zijn mensen die hier al veel langer vertoeven dan uw povere 20 jaar, ik zou dus echt opletten met het gebruik van dit soort oneigenlijke argumenten.

    1. Gaap jacob. Ik zit hier al van 1966. Nu jij? Och ja, ik herhaal het nogmaals: ik heb aan den lijve ondervonden in de Catalaanse scholen wat onderdrukking en brainwash is. Ik ben er nadien gelukkig aan ontsnapt. Jij kennelijk niet…samen met die minderheid van pakweg 2miljoen rebellen die denken te mogen spreken en besluiten voor iedereen.

    2. Jopke….hij is een indeps….hij zal zeggen dat hij al 400 jaar daar woont!
     Met al dat geld van de overheid die de Indeps stelen en hebben misbruikt van overheidsgelden, hadden ze nu echt geen betere vertaal computer kunnen kopen?
     Of een betere Jacob kunnen inhuren??

     1. Hahaha goeike Juan74. 400j ja dat verklaart de vele fouten he. En toen bestond de pc niet jajaja

  2. Bij mij schiet nog wat anders in gedachten als ik het onbenul van Jacob lees: ga eens een cursus Nederlands volgen….….

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken