Spanjaarden zijn de Europeanen die het meest in “fake news” geloven

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Volgens een enquête van Ipsos Global Advisor heeft 57% van de Spanjaarden wel eens een fake news bericht geloofd. Spanje staat met dat percentage wereldwijd op de vijfde plaats maar binnen Europa op de eerste plaats. Veel Spanjaarden menen, net zoals de ondervraagden in de meeste van de 27 deelnemende landen, dat men tegenwoordig in een informatie bubbel leeft en overspoeld wordt door nieuwsfeiten waarbij met name de sociale media een belangrijke rol spelen.

Spanje staat op de wereldranglijst van fake news (noticias falsas) gelovers op de vijfde plaats achter Brazilië (67%), Saoedi Arabië (58%), Zuid Korea (58%) en Peru (57%). Binnen Europa staat Spanje echter op de eerste plaats met 57% wat meer is dan Zweden (55%), Polen (55%), België (45%), Duitsland (43%), Frankrijk (43%), Groot Brittannië (33%) en Italië (29%). Nederland komt op de lijst niet voor aangezien dit land niet een van de 27 deelnemende landen was.

Volgens de studie van Ipsos Global Advisor (PDF) gelooft 65% van de wereldbevolking dat men in een informatie-nieuws bubbel leeft waarbij er een overschot is aan nieuws waardoor fake news makkelijker te verspreiden is. Daarnaast meent datzelfde percentage dat personen op zoek gaan naar nieuws en meningen van anderen die het met hen eens zijn. Slechts 34% zegt dat ze in een eigen informatie bubbel leeft.

63% van de deelnemers aan de enquête meent echter dat ze het fake news makkelijk kunnen herkennen. Slechts 28% geeft aan dat ze niet in staat zijn het juiste nieuws van het vervalste nieuws te onderscheiden.

Gemiddeld 60% van de ondervraagden zegt dat ze vaak nieuwsberichten zien in kranten die vals blijken te zijn. Dat gevoel is het grootst in Argentinië met 82% en het kleinst in Duitsland met 30% met Spanje (51%) op de 20e en België (49%) op de 21e plaats. 43% van de deelnemers kwam er later achter dat een nieuwsbericht wat men geloofde vals bleek te zijn.

Het merendeel van de mensen ziet fake news als een nieuwsbericht waarin de feiten niet kloppen of verdraaid zijn. 36% meent dat de term fake news als iets politieks gezien (is immers bekend geworden doordat Trump het altijd roept) kan worden omdat een verhaal een politicus niet aanstaat.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

29
Reageer op dit artikel

5 Comment threads
24 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Miel

Ik plaats deze reacties nog maar eens want de eerste keer was ze spoorloos verdwenen.

Mensen kunnen van mening verschillen en daar is niets mis mee. Respect voor de mening van anderen is (jammer genoeg) niet aan iedereen gegeven. Agressieve taal, belachelijk maken en zo mogelijk uitsluiten zijn middelen om iemand met een andere mening het zwijgen op te leggen. Namen noemen is niet nodig aangezien iedereen op dit forum wel weet wie (meervoud) ik bedoel.

Juan74

Je moet niet telkens over jezelf praten, dat is niet netjes Miel!
Nog niet zo heel lang geleden zorgde jij ervoor dat onderwerpen dicht werden gezet, dus geen reacties meer mogelijk, doordat je mensen aan het uitschelden was en zelfs dreigende taal dacht te mogen spuien.
Ga dus niet ineens hier de moraalridder uithangen, dat kostuum past je totaal niet.

Jopke

Miel: ik ga akkoord met uw eerste zin. Reacties van jou aangaande andere topics: daar ga ik vele keren in mee. Aangaande de hele Catalaanse kwestie niet. Eigenlijk had je het reeds moeten opmerken dat zowat iedereen hier op het forum ook jouw mening niet deelt (buiten enkele heethoofden die duidelijk lid zijn van de separatistische bewegingen, waar jij volgens mij niet toe behoort vermits je én buitenlander bent, én niet in de regio woont). Maar je bent wél een aanhanger van de nv-a en dat verklaart veel. De nv-a moeit zich met een zuiver binnenlands probleem van een ander… Lees verder »

schnauzer

Als dit waar is wat Juan54 beweert is dit smaad en daarvoor zou je in Spanje nog wel eens achter een traliehekwerk kunnen belanden Miel. Wat de namen betreft heb ik werkelijk geen idee over wie het gaat. Ik zou ze ook maar niet noemen als ik jou was. Overigens zal ik de redactie van SpanjeVandaag vragen om geen commentaren meer van jou en Jacob te plaatsen. Ik hoop dat het echt gaat lukken. Alleen hoop ik niet dat ze dan het woord persvrijheid in de mond nemen want daar heeft het niets mee van doen. SpanjeVandaag is een heel… Lees verder »

Jopke

Het is waar wat Juan74 beweert. Miel heeft het een aantal maanden zo bont gemaakt dat de redactie besloten heeft om de mogelijkheid tot reageren uit te schakelen bij alles wat de zaak Catalonië aangaat. Soms laat de redactie het even toe maar als het weer te gortig wordt dan gaat de knop uit. Miel kreeg eigenlijk van niemand zijn gelijk en dus beschuldigde hij de redactie maar van partijdigheid. Remco (redactie) heeft ook recht op zijn mening en mag die ook plaatsen me dunkt. Let maar eens goed op: bij de minste kans zal Miel het niet nalaten om… Lees verder »

Miel

Mensen kunnen van mening verschillen en daar is niets mis mee. Respect voor de mening van anderen is (jammer genoeg) niet aan iedereen gegeven. Agressieve taal, belachelijk maken en zo mogelijk uitsluiten zijn middelen om iemand met een andere mening het zwijgen op te leggen. Het is niet nodig namen te noemen aangezien iedereen op dit forum wel weet wie (meervoud) ik daarmee bedoel.

Fernando

Dit artikel gaat over fake news. Ik zie weinig zinnige reacties hierop. Het meeste fake news wordt verspreid door de gevestigde orde. Er worden ons zoveel leugens verteld dat de meesten geen onderscheid meer kunnen maken tussen fake en werkelijkheid. Er is slechts een kleine club die alle media in handen heeft. Het is dus vrij eenvoudig berichten de wereld in te sturen. En als je dat vaak doet gaat men het vanzelf geloven. Raadpleeg daarom meerdere bronnen en geloof vooral niets.

Fred

Knap hoor meneer Jacob, om de Google vertaalmachine zo te gebruiken, Chapeaux. Ik hoop dat Cataloniën snel zelfstandig wordt, hahahaha, dan eens na een jaar kijken hoe het gaat qua armoede enzo…..

JACOB

Gesproken over Fake News. Blijkbaar heeft me bij Spanjevandaag zo een schrik gekregen voor de reacties op de eigen meer dan tendentieuze en door persoonlijke mening gekleurde artikels omtrent de Catalaanse onafhankelijkheid streven dat men deze functie gewoon systematisch afzet. Ja, tegen spraak kan dus heel lastig zijn als men verblind wordt door het eigen groot gelijk en “check en balans” is blijkbaar ook al niet het sterkste punt bij Spanjevandaag bij deze onderwerp. Maar bon, doet zo voort want de mensen kunnen stilaan ook het verschil uit maken met wat u verkondigd, wat anderen op het net verkondigen en… Lees verder »

Ger

Er schiet maar 1 woord in mijn gedachte als ik jouw bericht lees Jacob : azijnzeiker.

JACOB

Ik kan er ondertussen absoluut inkomen dat er mensen zijn zoals u die zo zwak zijn in de kunst van de retoriek en dus geen zinnig argumentatie kunnen opbouwen dat ze alleen maar zeer simplistisch reacties kunnen produceren.

Jopke

Ik heb reeds enige tijd het vermoeden dat jacob met zijn vertaalcomputertje in opdracht werkt voor de Seps. En jacob moet echt niet beginnen janken over simplistische reacties of over fake news. Daarin zijn hij en zijn sep-vriendjes grootmeesters in.
En miel: het was te verwachten dat je ook hier weer van ging profiteren om de redactie aan te vallen. Beide zijn echt zielig hoor. Ik heb het reeds meermaals gezegd: ga naar een andere site om jullie “gelijk” te halen.

Juan74

Hey Jopke, Je hebt volkomen gelijk, deze nep-persoon die zichzelf JACOB noemt, weet niet eens dat je in onze taal alleen de eerste letter van een naam met een hoofdletter schrijft. Daarnaast is het overduidelijk dat hij of zij zelf geen Nederlands spreekt, althans niet als moedertaal. Zoals ik al eerder schreef deze trol kan alleen maar pro-indeps commentaar geven, iedereen die het niet met hem eens is, die valt hij aan met allemaal propaganda teksten als in Goebbels zijn beste tijd (voor geval Jacob niet weet wie dat is, gebruik Google ff voor iets anders dan vertalen) De persoon… Lees verder »

Juan74

Fijn om te lezen dat je je eigen reacties op de waarde schat die ze hebben, namelijk op NUL Jacob…..

hjs

Bij mij schiet nog wat anders in gedachten als ik het onbenul van Jacob lees: ga eens een cursus Nederlands volgen….….

Juan74

HJS….200% mee eens!

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Door op ‘Versturen’ te klikken ga je akkoord met onze privacyverklaring en geef je ons toestemming om dagelijks een nieuwsbrief met het actuele Spanje nieuws te sturen. Je kunt je altijd afmelden via de link onderaan de nieuwsbrief.