skip to Main Content
Vandaag is het vrijdag de 13e maar geen ongeluksdag in Spanje
Freepik

Vandaag is het vrijdag de 13e maar geen ongeluksdag in Spanje

MADRID – Vandaag vrijdag de 13e is bijna overal ter wereld een ongeluksdag behalve als je in Spanje woont. Vrijdag de 13e is voor de Spaanse cultuur namelijk dinsdag de 13e. Het is die dag dat voor de inwoners van Spanje, Griekenland en Zuid Amerikaanse landen de dinsdag als een ongeluksdag wordt gezien. Daarom is er vandaag geen enkel probleem in Spanje en zul je geen ongeluksdag hebben … hopelijk.

Waarom dan toch een vrijdag de 13e? Volgens Wikipedia komt dat doordat op die dag Jezus gekruisigd werd, iets dat samenviel op het ongeluksgetal 13 wat dus geen toeval kon zijn. De Romeinen voltrokken op vrijdag de 13 altijd doodvonnissen, iets dat ook in Engeland werd gedaan.

Daarnaast heeft dertien een negatieve klank in de christelijke wereld vanwege het laatste avondmaal waar dertien personen bij aanwezig waren. Overigens zal de volgende vrijdag de 13e plaatsvinden in december van dit jaar en dan pas weer in maart 2020 terwijl de laatste keer dat er een vrijdag de 13e was in juli 2018.

Volgens een gezegde is dinsdag de 13e “en 13 y martes, ni te cases ni te embarques” ofwel op dinsdag de 13e trouw je niet en ga je niet op reis. Er zijn nu ook nog veel Spanjaarden die in het bijgeloof geloven en het huis niet uit komen. Waar dit bijgeloof vandaan komt is niet helemaal duidelijk maar wetenschappelijk bewezen is het niet zo, dus het gaat om een mythe. Overigens heeft Italië geen ongeluks vrijdag of dinsdag de 13e maar vrijdag de 17e.

Er zijn mensen die echter het tegenovergestelde menen en dat vrijdag de 13e hen geluk brengt. Wat deze gelovigen echter wel zullen missen zijn de stoelen rij 13 in een vliegtuig of trein, die zijn er niet.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Stoelrij 13 in een vliegtuig is er niet. Werkelijk? Grote vliegmaatschappijen hebben geen tijd voor dit soort folkloristisch dorpsgeleuter.

  1. En toch is bij de meeste vliegtuigen geen rij 13 dit is al jaren het geval, dus ik weet niet waar jij al die tijd geweest bent want dit zou je moeten weten.

   1. Het werkelijke probleem van deze tijd is elkaar na kakelen en vooral niks checken. Transavia 13f is stoel bij nooduitgang extra beenruimte, Easy Jet, BA, alle Aziaten etc doen niet aan nummer 13 folklore. Is zo op Google te vinden.
    Daar ben ik altijd geweest mijnheer Leo,

    1. Ik zeg toch ook niet alle vliegtuigen flapdrol, als je iets niet wil zien dan zie je het niet. Ook dit vind je onder Google 🙂

     1. Wat een armoe antwoord. Niet teveel drinken Leo. Ik bepaal dat ik dit gesprek niet meer verder met u voer. Maar u mag gerust het laatste woord hierna.

  2. Als men de moeite neemt om de geschiedenis te raadplegen komt men tot. de conclusie dat de Franse Koning in 1307 de steeds machtiger wordende Tempeliers op vrijdag de dertiende liet onthoofden.

   1. Raptor je bent zielig enkel besef je dat nog niet. Je kunt denken dat je overal bovenstaat en zo slim bent maar dat ben je niet. Alleen al de veronderstelling dat ik drink maakt jou al een dom mens. Ik ben het met je eens dat we verder geen gesprek meer hoeven te voeren want dat loopt met een eenzijdig denkend mens toch altijd verkeerd af. Het ga je goed flapdrol.

   2. Misschien dat de Spanjaarden sinds gisteren dinsdag en vrijdag de 13de als ongeluksdag gaan beschouwen. In ieder geval aan de Costa Blanca 🤔

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken