menu: rubrieken, zoeken & meer

Nederland vanaf 25 september anderhalvemeter-vrij maar hoe is dat in Spanje?

Nederland vanaf 25 september anderhalvemeter-vrij maar hoe is dat in Spanje?
Beeld: 123rf

Nederland vanaf 25 september anderhalvemeter-vrij maar hoe is dat in Spanje?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Enkele weken geleden werd al door Rutte en De Jonge tijdens een corona-persconferentie bekend gemaakt dat de doelstelling van het Nederlandse kabinet was om vanaf 20 september afscheid te nemen van de anderhalve meter maatschappij, iets wat nu volgens Haagse bronnen zal gebeuren op zaterdag 25 september. Dat wil zeggen dat vanaf die datum men geen social distance meer in acht hoeft te nemen in Nederland. Maar hoe verloopt die discussie in Spanje?

Vanaf 25 september hoeven inwoners van Nederland als eerste EU-land geen anderhalve meter afstand meer aan te houden en komt deze corona-regel geheel te vervallen. Dat wil zeggen dat vanaf die datum er geen social distance meer geldt, men geen mondkapje op hoeft en dat alles weer bijna is als voor de corona-pandemie. Het mondkapje zal nog wel verplicht blijven in het openbaar vervoer maar niet op de perrons en bij haltes. Verder geldt vanaf 25 september dat er nog steeds op veel plaatsen een corona-toegangsbewijs nodig is zoals in de horeca, bios en theater. Er komen volgens bronnen geen veranderingen in de nachthoreca tijden, dus tussen 24 en 6 uur blijft alles dicht.

En de 1,5 meter in Spanje?

Maar hoe zit het met de discussie over de anderhalve meter of ‘distancia interpersonal’ in Spanje? Voorlopig wordt daar nog niet over gediscussieerd en blijft de 1,5 meter norm gelden zolang als de situatie niet verbeterd. In Spanje geldt op dit moment nog overal de anderhalve meter-regel en als dat niet haalbaar is dient men een mondkapje te dragen. Dat laatste geldt met name in de buitenlucht waar het mondkapje af mag behalve als de 1,5 meter niet gehandhaafd kan worden.

Over het dragen van een mondkapje en de anderhalve meter afstand wordt in Spanje op dit moment niet gediscussieerd omdat de situatie ook anders is dan in Nederland. Er zijn nog teveel mensen niet volledig gevaccineerd of immuun voor Covid-19 terwijl het aantal besmettingen, corona-doden en ziekenhuisopnames ook nog te hoog is. Spanje heeft dan ook circa 30 miljoen inwoners meer dan Nederland en het land is onderverdeeld in 17 autonome regels met elk eigen corona-maatregelen.

En het mondkapje?

Op 24 juni heeft Spanje de mondkapjesplicht versoepelt omdat sindsdien het altijd dragen van een mond-en neus masker in de buitenlucht niet meer verplicht is als de 1,5 meter afstand gehandhaafd kan worden. In praktisch alle andere gevallen is het dragen van een mondkapje (op uitzonderingen na) nog wel verplicht in Spanje.

Het wel of niet dragen van een mondkapje (mascarilla) heeft alles te maken met de 1,5 meter afstand want als die er niet is, ook niet in de buitenlucht, dan moet het mondkapje gedragen worden. Daarom is voorlopig de kans klein dat de anderhalve meter regel binnenkort verdwijnt in Spanje. Er wordt in ieder geval in Spanje op dit moment niet over nagedacht en gediscussieerd omdat zowel het mondkapje als de anderhalve meter afstand als twee belangrijke wapens gezien worden tegen besmetting en verspreiding van het coronavirus.