skip to Main Content
Volgens Human Rights Watch heeft de Spaanse politie op 1 oktober teveel geweld gebruikt (2017)

Volgens Human Rights Watch heeft de Spaanse politie op 1 oktober teveel geweld gebruikt (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Uit een rapport van The Human Rights Watch organisatie is gebleken dat volgens de deskundigen de Spaanse politie buitensporig geweld heeft gebruikt tijdens het onafhankelijkheidsreferendum op 1 oktober in Catalonië. De mensenrechtenorganisatie zegt dat de politie weliswaar de wet aan haar kant had maar dat dit geen excuus is om gewelddadig op te treden tegen vreedzame manifestanten.

Er zijn in Spanje meer dan 20 rechtbanken die klachten hebben binnengekregen van burgers en advocaten die vinden dat de agenten van de Spaanse oproerpolitie van de Policia Nacional en Guardia Civil teveel geweld hebben gebruikt om vreedzame Catalaanse stemmers te ontruimen zodat men de stembussen en stembiljetten weg kon halen. Zoals inmiddels wel bekend was het referendum in Catalonië op 1 oktober illegaal en ongrondwettelijk volgens het Constitutioneel Hof. De politie moest dan ook in opdracht van rechters er alles aan doen om dit referendum te voorkomen door al het materiaal in beslag te nemen, iets wat helaas gepaard ging met buitensporig geweld.

Om dat te bewerkstelligen hadden de Guardia Civil en Policia Nacional, die met meer dan 10.000 agenten naar Catalonië zijn gekomen, gerekend op de hulp van de Catalaanse politie Mossos d’Esquadra die op zondagmorgen de scholen en stemlokalen moesten ontruimen. Dat werd echter te passief gedaan waardoor volgens de Spaanse politie de agenten van de Policía Nacional en Guardia Civil extra hard moeten optreden, iets wat voorkomen had kunnen worden indien de scholen en stemlokalen leeg waren geweest.

Human Rights Watch heeft echter een onderzoek gedaan in drie plaatsen zoals de stad Girona en twee andere dorpen in de provincies Girona en Barcelona waar volgens getuigen politiegeweld heeft plaatsgevonden. HIer sprak men met de personen die op die dag aanwezig waren en werden videobeelden, foto’s en medische verklaringen bekeken om vast te stellen wat er precies gebeurd is.

Volgens de deskundigen van de mensenrechtenorganisatie kan uit het onderzoek geconcludeerd worden dat de agenten van de Policía Nacional en Guardia Civil buitensporig geweld hebben gebruikt op de dag van het referendum. Zo sprak men met getuigen die gewond raakten door de acties van agenten zoals een 70-jarige vrouw die door haar val een pols brak of een 42-jarige man die op de grond werd gegooid en tegen zijn hoofd werd geschopt. Er zijn nog veel meer verhalen en de beelden die iedereen gezien heeft spreken voor zich.

Volgens de Catalaanse gezondheidsdiensten zijn er meer dan 880 mensen gewond geraakt door de acties van de politieagenten. Deze cijfers moeten echter, zo blijkt uit artikelen van Spaanse kranten, met zorg worden bekeken want blijkbaar zijn onder andere nervositeit- en angstaanvallen en zeer lichte verwondingen ook meegeteld, zowel van mensen die ter plaatse aanwezig waren alsook bij mensen die het geweld op de televisie zagen. Uiteindelijk moesten twee mensen opgenomen worden in het ziekenhuis, een oudere man met een hartaanval en een jongeman die een rubberen kogel in zijn oog kreeg. Overigens waren er onder de gewonden ook tientallen agenten die door ambulancepersoneel geholpen moesten worden.

Hoe dan ook, de televisiebeelden spreken voor zich en dat heeft ook de vertegenwoordiger van de Spaanse regering in Catalonië gerealiseerd waardoor hij zijn excuses heeft aangeboden voor het politiegeweld. De agenten van de politie moesten optreden omdat de rechters hen dat hebben opgedragen. Of de manier waarop dat gebeurde correct was is natuurlijk veel over gediscussieerd maar de agenten hadden een moeilijke opdracht die op het laatste moment alleen maar ingewikkelder werd dankzij de lakse houding van de Catalaanse collega’s die volgens een rapport van de Guardia Civil nooit enige wil hebben getoond om iets te doen tegen de personen die mee wilden doen met het illegale referendum. Dit laatste is echter volgens velen geen reden genoeg om op treden zoals de agenten van de oproerpolitie hebben gedaan.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Ben het niet eens met bovenstaande reaktie mensen hadden recht op een referendum buitensporig geweld is uitgelokt door de spaanse regering vrije meningsuiting in een demokratisch land

  1. Nee Robert, de mensen hadden geen recht op een referendum, in ieder geval niet in deze illegale omstandigheden. Dat zegt Spanje, dat zegt de EU en eigenlijk de hele wereld. Referendum kan alleen als dat binnen de lijnen van de grondwet plaatsvindt, gebeurt dat niet dan is het illegaal hoe je het ook went of keert. Vrije meningsuiting is een ding, stemmen in een illegaal referendum is een ander ding. Hoeplijk in de toekomst mogen ALLE Catalanen een LEGAAL referendum houden maar ik ben bang dat ze dat niet willen in het Catalaanse parlement omdat ze dan wel eens kunnen verliezen en dat willen ze niet. De politici in Catalonië moeten weer eens gaan regeren en zich bezig gaan houden met de alledaagse dingen wat hard nodig is 🙂

   1. Heeft geen enkele zin om te reageren tégen de redaktie, die is zo partijdig als wat in deze kwestie…

    1. Onzin, we noemen alleen de feiten in dit geval en ja, wij mogen ook onze mening geven toch? De redactie zit zelf in Catalonië en we maken het van dichtbij mee en het heeft ook met onze toekomst te maken. Het is wel vreemd dat als we een weerwoord geven en met feiten en geargumenteerde antwoorden komen we meteen partijdig zijn haha. Het is vaak te makkelijk om alles af te schuiven naar de Spaanse centrale regering, iets wat men in Catalonië continue doet merken we om ons heen en lezen we elke dag in de Catalaanse kranten. Beide partijen zijn hier “schuldig” en ze moeten alletwee tot een oplossing komen.

 2. Als lid van Amnesty Internacional ben ik het eigenlijk altijd eens met human rights watch. Helaas ben ik het deze keer niet helemaal met ze eens. De agenten hadden ook wel aangifte kunnen doen van het verbale geweld en onnodige verzet en blokkade door gewone burger die een onwettelijke toestand beschermen.
  Wanneer er zoveel publiek zich zo duidelijk vijandig opsteld nadat de politie, die inderdaad ook maar gestuurd is, al het bloed onder de nagels is weggehaaldn en die door de locale politie alwaar men eigenlijk op moest kunnen steunen, is afgevallen, dan moet je van hoge huize komen om je te beheersen. Natuurlijk is er buitensporig geweld gebruikt. Maar om nu symphathie op te brengen naar wat ouderen en jonge kinderen toe? De ouderen zoeken het risico toch op? En welke moeder of vader laat zijn kind bij zoiets toe?
  Ik heb beelden gezien waarbij ouders hun kleine kinderen in de lucht hielden om zo de oproer politie te weerhouden hun werk uit te voeren…. nou vraag ik je toch.

  Nee, Human rights watch heeft dus feitelijk wel gelijk…. maar dat heeft de Spaanse regering met hun optreden dus ook……
  Er is mij altijd geleerd dat die wie met vuur wilt spelen ook bereid moet zijn om op de blaren te gaan zitten….

 3. Het leek soms zeker buitensporig (mensen van de trap afgooien en op hun borst trappen op de grond kan niet door de beugel). Maar ook kregen ze met veel geweld te maken (die guardia civil die met veel moeite een school binnentreedt en meteen met een stoel K. O. wordt geslagen). Misschien waren het niet allemaal lieve jongens die demonstranten en lokten ze het zelf uit (zoals die vrouw met een verstuikte vinger die haar hele hand in het gips liet zetten en op TV vertelde hoe de politie haar vingers zogenaamd een voor een had gebroken en zogenaamd aan haar tieten had gezeten). De demonstranten hoopten op dat soort beelden.

 4. Als de Mossos agenten hun werk wel hadden gedaan, hadden veel van de confrontaties nooit plaats gehad. En over het geweld van de separatisten wordt ook met geen woord gerept, terwijl deze vaak het geweld juist uitlokten. Een behoorlijk eenzijdig rapport van HRW!???

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken