Zijn turborotondes de oplossing voor Spanje

Zijn turborotondes de oplossing voor Spanje
Beeld: Archieffoto

MADRID – 80% van de automobilisten neemt een rotonde op de verkeerde manier in Spanje. Dat zorgt nog wel eens voor gevaarlijke momenten maar ook ongelukken. Terwijl de laatste jaren er steeds meer normale rotondes bij zijn gekomen in Spanje, worden er nu in diverse steden in het land ook turborotondes aangelegd. Worden deze nieuwe rotondes de nieuwe manier om verkeersongevallen te verminderen in Spanje?

Terwijl de normale rotondes al meer dan 100 jaar bestaan is de turborotonde iets uit de negentiger jaren. Deze Nederlandse uitvinding wordt in eigen land steeds meer toegepast en ook andere landen zijn voorzichtig sinds 2015 begonnen met de aanleg van turborotondes (al werd de eerste in 2009 aangelegd in de gemeente Grado in Asturië).

Aangezien het correct op-, rond- en weer afrijden voor de meeste mensen een probleem is, kunnen de ‘turbo glorietas’ of ‘turbo rotondas’ wellicht wel de oplossing zijn in Spanje om voor eeuwig van de discussie af te komen. Die discussie gaat erom of de Spaanse automobilisten wel goed een rotonde nemen of niet.

Wat is een turborotonde

De turborotonde is een speciaal vormgegeven tweestrooksrotonde, waar men al voor het oprijden van de rotonde de juiste rijstrook dient te kiezen, zodat er op de rotonde geen weef- en snijconflicten meer voorkomen. 

De turborotonde kent een hogere verkeersveiligheid ten opzichte van een standaard-tweestrooksrotonde en dezelfde veiligheid ten opzichte van een enkelstrooksrotonde. De doorstroming is beter dan bij de standaard-tweestrooksrotonde en veel beter dan de enkelstrooksrotonde.

LEESTIP: De Spaanse politie probeert Spanje nogmaals uit te leggen hoe men op een rotonde moet rijden

Spanje

Het exacte aantal normale rotondes in Spanje is niet helemaal bekend want het gaat natuurlijk om tienduizenden rotondes maar als het gaat om turborotondes dan zijn deze bijna op een of anderhalve hand te tellen. 

De eerste turborotonde werd reeds in 2009 aangelegd in het dorp Grado in Asturië. Daarna volgden de steden Santander in Cantabrië en Vigo in Galicië. Ondertussen zijn er op meerdere plaatsen turborotondes te vinden in Spanje maar het zijn er nog steeds weinig.

En dat is jammer want uit onderzoek (en de praktijk) is gebleken dat het aantal ongevallen op rotondes flink afneemt als deze een turborotonde wordt. 

Wat vindt jij? Moet Spanje meer turborotondes krijgen en zou dat ‘het probleem’ van de Spaanse automobilisten op de rotondes oplossen of niet?

LEESTIP: De vreemdste en lelijkste rotondes van Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

29
Reageer op dit artikel

19 Comment threads
10 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
15 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Anoniem

Ik zie hier rotondes waar je met 2 of 3 rijbanen de rotonde kan op rijden, als ze nu eens beginnen duidelijke pijlen op deze weg zetten de rechter baan duidelijke pijl naar recht, middelste één pijl rechtdoor, en de linker baan één dikke pijl naar links.

Miel

Een turbo-rotonde lijkt me een domme, ingewikkelde en vooral onveilge oplossing voor een probleem dat de Spanjaarden eenvoudig hebben opgelost. Door (waar nodig) een afslag naar rechts te creëren vóór het rondpunt, wordt de rotonde zelf enkel gebruikt door het verkeer dat niet de eerste afslag neemt en kan ze dus worden beperkt tot één rijvak met voorrang (vergelijkbaar met het linkse rijvak van een zogenaamde ‘turbo’-rotonde). Het geheel wordt daardoor een stuk duidelijker en veiliger. Dom ? De Spanjaarden alvast niet !!!

Anoniem

Rijden vreselijk de turborotondes als je de weg niet goed kent en dus niet al aan het begin weet welke baan je kiezen moet. In Nederland opheffen die handel. In Spanje dus ook niet invoeren. Daar zou het denk ik al helpen als er door strepen duidelijke banen aangegeven worden op de rotondes.

Regino

De gemiddelde Spanjaard/Spaanse DENKT niet maar DOET wat hij of zij op dat moment ingegeven krijgt! Laat men eerst maar verplichten om, zoals de wet voorschrijft, bij iedere
zijdelingse beweging: RICHTING aan te geven
dat scheelt héél veel ergernis en ongelukken op rotondes en (auto)wegen!In NL word dit ook steeds zeldzamer!Waarom??
Zodoende weten medeweggebruikers waar die persoon naar toe wilt gaan?Als vrachtwagen rij-instructeur had ik dat vroeger bij al mn leerlingen “ingehamerd”,net als “anticiperen”.

Han

Iemand reageerde dat er ook wel wat aan de spaanse rijscholen gedaan mag worden. Daar kunt u zelf heel veel aan doen: Een rijschool nodig, observeer de rijschool waar uw oog opgevallen is, houden de instructeurs zich zelf aan de regels? Niet sneller rijden dan mag, niet dubbel parkeren enz. Zo heb ik hier ook een rijschool gevonden vooronze twee jongste kinderen en geen spijt van gehad.

ad

De Spaanse autorijders kennen maar een richting dat is altijd links rijden daar om rijden ze ook links op de rotondes zodat ze niet te veel aan het stuur moeten draaien zo hinderen ze de rijders op de rotondes. Trouwens ze zullen het nooit kunnen misschien generatie later, mijn grootvader reed al met een auto in 1930 en misschien vroeger zijn zoon ook héél jong dan ik van mijn 21ste tot mijn 80ste, mijn zoon van zijn 18 is nu 59 dat zit in onze genen, je stapt in een auto en je bent weg de verkeersborden de tekens op… Lees verder »

Klaas de Groot

Zolang als er op de rijscholen geleerd wordt altijd rechts te houden , kunnen ze beter alle rotondes terugbrengen naar één baan , dat gaat het snelst .

Anoniem

Wat te denken van rotondes met wel soms 4 a 5 rijbanen die allemaal die enkele rijbaan op willen das pas lachen

maclaren0@gmail.com

Hoe meer rijvakken op een rotonde hoe meer ongelukken raar maar waar een rotonde met één rijvak verloopt veel vlotter dan met meerdere

Paul van den Berg

Hoe in Spanje door meer dan 90 % van de bestuurders een rotonde wordt genomen is voor mij een voortdurende ergernis. De linker baan wordt nauwelijks gebruikt, want “iedereen” blijft rechts rijden. Men realiseert zich niet dat de rechter baan bedoeld is om de eerstvolgende afslag naar rechts te nemen. Voor alle andere richtingen dient men de linker baan aan te houden, dus voor rechtdoor en linksaf. Opstoppingen bij rotondes worden meestal veroorzaakt doordat de rechter baan voortdurend bezet is door bestuurders die rechtsaf, rechtdoor en linksaf willen, waardoor invoegen op de rotonde onmogelijk wordt gemaakt. Turborotondes zorgen ervoor dat… Lees verder »

maclaren0@gmail.com

Bij een normale rotonde is men NIET verplicht indien men rechts rijd de eerst volgende uitrit te nemen

Martin

Zo is het niet geregeld in de wet. Uw ergernis is misplaatst….

Han

Rotondes hebben vaak smalle rijbanen. Voor de grotere vrachtauto moeilijk. Regelmatig in de rechterspiegel kijken of de achterwielen niet over de rechter lijn gaan en in de linkerspiegel of de neus niet in de rijbaan links naast de auto komt. Steeds 180 graden met het koppie draaien. Ik kwam eens, met een door de politie begeleidt transport, bij een rotonde die duidelijk te klein was. “Kan jij wel door het planttsoen heen”? “Si senor” maar de ravage was groot en, als men bij de aanleg met een grote auto rekening had gehouden, onnodig geweest.

Dirk

Leuk artikel. Graag zou ik te weten komen waar nog meer turborotondes in Spanje liggen; zeker die in het artikel wordt genoemd: Vigo in Galicië. Ik houd namelijk een website bij met waar turborotondes wereldwijd liggen (zie http://www.turborotonde.nl). Als je er een kan vertellen, dan graag met google-coördinaten e-mailen naar dirkdebaan@filternet.nl. Dank!

Martin

Het gaat er niet om hoe iemand vindt dat je een rotonde moet nemen. Het gaat om de wettelijke verkeersregels. Bij naderen van en op een rotonde gelden andere regels voor voorsorteren en rechts inhalen dan op een rechte weg. Op zich is van de binnenring afslaan zonder voorsorteren wettelijk gezien niet fout. Net zo min als rondjes blijven rijden op de buitenbaan. Uiteraard wel richting aangeven bij verlaten en niet hinderen/voorrang verlenen aan recht doorgaand verkeer. (RVV art 48 en 49 en de NL en Spaanse regels gelijk zijn).

Miel

Als bovenstaande foto een voorbeeld is, liever niet !! Geen weef- en snijpunten meer ??? Zoek maar eens uit met hoeveel van die punten de blauwe wagen rechts onderaan geconfronteerd wordt als hij wil omkeren !
Rotondes bestaande uit slechts 1 rijbaan (uiteraard mét voorrang) zijn eenvoudiger, veiliger en goedkoper. Voor situaties waar ‘turbo’ nodig is zijn er hopelijk betere oplossingen dan dit idiote gedoe.

Dirk

Er zijn verschillende soorten turborotondes. Op de voorbeeldfoto kunnen de auto’s die van links komen via de linker rijstrook omkeren. Dat geldt ook voor auto’s die van rechts komen: via de linker rijstrook kan men keren. Het blijft dus een kwestie van de juiste rijstrook kiezen vóór dat men de turborotonde oprijdt. Net als bij verkeerslichten: je kan ook niet ineens je stuur omgooien naar links als je rechts voorgesorteerd staat en toch maar besluit om linksaf te willen rijden… Ook dan krijg je ongelukken.

Martin

Direct doen.
Leuk stuk werkgelegenheid, en bewezen veiliger dan de huidige rotondes die idd ronduit gevaarlijk zijn.

Janus

Onmiddellijk doen en rijbanen scheiden met betonnen randen! Dat wordt lachen gieren , brullen en levert de wielen- en banden-branche goud geld op!

Harm

Rijbanen scheiden met betonnen randen! Dat heeft men in Nederland al op veel plaatsen.

Anoniem

Ik zie hier dat alleen rotondes het gevaar niet zal verminderen.
Ik vind over het algemeen hier in de buurt (costa blanca) de spaanse chauffeur gevaarlijk.
Rotondes spanjaarden rijden erop af ,stoppen ,kijken dan pas of er wat aankomt om vervolgens hun weg te vervolgen .
En hele rare manoeuvres maken , geen richting aangeven .
Je.moet hier echt goed opletten en participeren wat andere kunnen doen

Anoniem

Anticiperen moet het zijn

Maikel

Oh wauw, hier compleet omgekeerd, gewoon gaan en halverwege pas kijken 😵

Harm

turborotondes heb ik hier nog niet gezien in de provincie Cadiz . Maar wel rotondes die je niet op hoeft als je de eerste afslag moet nemen , omdat men voor rechts afslaand verkeer net voor de rotonde een uitvoegstrook heeft die over gaat in een invoegstrook . Dus het verkeer op de rotonde heeft geen last van je . En je hoeft zelf niet voor de rotonde te wachten.

Rae

Dat zou een goede zaak zijn. De bestaande rotondes zijn met weinig kosten aan te passen.

Andere Els

Dat zou in Nederland ook een goede oplossing zijn! Maar er is hier vaan minder ruimte voor deze oplossing…

Piet Paëlla

Rae mee eens.
Die rotondes zijn naar mijn mening te groot in diameter en de snelheid van het verkeer is daarmee te hoog.
Aanpassing lijkt mij de meest economische oplossing, en als Tráfico dan nog budget over heeft, laten ze dan in vredesnaam die rijscholen in Spanje eens onder handen nemen.

Henry

Het probleem is dat Spanje blijft vasthouden aan een idiote voorrangsregel op rotondes: de buitenste ring heeft voorrang op de binnenste ring. Wat dus kan is dat Iemand die linksaf op een rotonde moet, gewoon op buitenste ring blijft rijden. Wanneer er dan ook nog eens geen richting wordt aangegeven dan ontstaan er ongelukken. Een turbo rotonde zou dus kunnen helpen.

Anoniem

Zolang ze hier niet snappen dat je altijd richting moet aangeven, zullen ze rotondes ook niet snappen, wel of geen turbo.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.