skip to Main Content
Navigatiemenu

Cabinepersoneel Ryanair begint vakbond en klaagt werkgever aan in Spanje

MADRID – Het cabinepersoneel van de Ierse low cost vlieger en wat betreft aantallen passagiers de grootste vliegmaatschappij in Spanje, Ryanair, heeft een nieuwe vakbond opgericht, het Sindicato de Tripulantes de Cabina (Sitcpla). 20% van alle cabinepersoneel uit 11 Spaanse provincies in 7 autonome deelstaten hebben zich daarin verenigd om zo sterker en collectief hun eisen te kunnen stellen aan Ryanair. Deze vakbond heeft nu een klacht ingediend bij de Spaanse Arbeidsinspectie vanwege de moeilijkheid van de contracten.

De nieuwe Sitcpla-vakbond hekelt de veelvuldige contracten, contracten van “nul uren” of gebrek aan zwangerschaps- of zwangerschapstoestemmingen die Ryanair hanteert. Sitcpla heeft een klacht ingediend bij de algemene directie van de arbeidsinspectie en de sociale zekerheid tegen de luchtvaartmaatschappij Ryanair wegens vermeende fraude en eenzijdige wijzigingen in arbeidsomstandigheden waaronder ook vermeende onregelmatigheden, aldus de voorzitter van de vakbond, Antonio Escobar.

Met name de verschillende contracten met verscheidene bedrijven zorgen ervoor dat er vreemde en oneerlijke situaties ontstaan. Zo kan het voorkomen dat op een vlucht van Madrid naar Londen er vier personen als cabinepersoneel werken en ze allevier een verschillend contract hebben die afgesloten zijn met verscheidene bedrijven. Twee van deze bedrijven zijn Workforce en Crewlink die hun eigen werkomstandigheden hebben terwijl het cabinepersoneel dezelfde werkzaamheden dienen te doen.

Dan is er ook nog het zogenaamde “nul uren” contract waarbij als iemand van het cabinepersoneel geen vlucht heeft die persoon ook niet betaald krijgt, iets wat ook voor de piloten van Ryanair geldt overigens. Veel leden van het cabinepersoneel hebben ook vermeende “substantiële en unilaterale” veranderingen in de arbeidsomstandigheden, ook wel “take-offs” genoemd, aan de kaak gesteld met gevallen zoals werknemers die bij het veranderen van hun vliegbasis een nieuw contract moesten ondertekenen waarbij men vaak het salaris zag verminderen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Plaats een reactie op dit artikel:

 • Via SpanjeVandaag
 • Via Facebook
 • Via Google+
Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Had al veel eerder moeten gebeuren. Het probleem is dat de meesten er niet lang genoeg werken om er tegenin te gaan.

 2. dit is al regelmatig besproken geweest en in de vorige commentaren was het nog allemaal zo slecht niet, misschien nu wel maar het blijft goedkoop toch?
  wij vliegen niet al te veel naar ons geboorteland en wij vliegen altijd met tui fly en ook niet duur, goeie service, geen klagen

 3. Zo is het. Alleen als het écht niet anders kan kun instappen bij deze club. Maar er zijn voldoende alternatieven.

 4. Heel goed! Ik hoop dat ze dit verschrikkelijke bedrijf hard aanpakken . Passegiers die voor een paar tientjes vliegen dienen maar eens goed te beseffen dat dit allemaal over de ruggen van het personeel gaat. Een hongerloontje, uitbuiting, zelf je uniform betalen, je cursussen, je selectie. Het is ongehoorde uitbuiting.
  Lieve mensen, mijd dit bedrijf!

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen.LET OP: Vanwege te veel spam dien je wel je emailadres in te vullen maar wordt dit niet getoond.De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. Dat zal zeker gebeuren in het geval van schelden, persoonlijke aanvallen en reacties die niets met een bepaald artikel te maken hebben.

Bedankt voor jouw reactie! Vergeet niet dat we ook een eigen FORUM hebben!

Loading Facebook Comments ...
Back To Top