skip to Main Content
Enquête wijst uit dat het merendeel van de Spanjaarden vervroegde verkiezingen wil zien in Spanje

Enquête wijst uit dat het merendeel van de Spanjaarden vervroegde verkiezingen wil zien in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Volgens het meest recente Metroscopia onderzoek/enquête wil het merendeel van de ondervraagden graag nieuwe verkiezingen zien in heel Spanje waarbij er een voortijdig einde kan komen aan de tweede ambtstermijn van minister-president Mariano Rajoy. 55% van de deelnemers aan deze enquête wil nieuwe verkiezingen zien in Spanje omdat ze het niet eens zijn met het beleid van de Partido Popular (PP) die tot nu toe nog geen enkele verkiezingsbelofte zijn nagekomen en het Catalonië conflict niet goed hebben afgehandeld, aldus de krant El País.

Bij de vorige enquête vond 49% van de ondervraagden nog dat er vervroegde verkiezingen in Spanje zouden moeten komen maar dat is nu na het Catalonië conflict gestegen naar 55% van de deelnemers wat voor het eerst meer is dan de helft van de Spanjaarden. Het merendeel van de links georiënteerde kiezers wil nieuwe verkiezingen zien terwijl de rechtsgeoriënteerde partijen het allemaal wel goed vinden op dit moment.

Verkiezingen

Rajoy van de rechtst conservatieve PP partij won de verkiezingen weliswaar wel in december 2015 maar wist toen niet genoeg stemmen bij elkaar te krijgen voor een meerderheid. In juni 2016 vonden er voor de tweede keer verkiezingen plaats maar opnieuw kreeg de PP niet genoeg stemmen waarna er een minderheidsregering gevormd werd met dank aan de samenwerking met Ciudadanos en het niet stemmen van de PSOE partij. Zoals het er nu naar uitziet zouden er opnieuw verkiezingen moeten plaatsvinden in het jaar 2020 maar het is niet zeker of het zover zal komen.

Partijen

Uiteraard zijn er grote verschillen tussen de aanhangers van de verschillende politieke partijen waarbij het merendeel van de linkse PSOE aanhangers (68%) en de volgers van Unidos Podemos (77%) graag nieuwe verkiezingen zien. Stemmers van de centrumrechtse Ciudadanos partij zijn het minder met elkaar eens waarbij 44% kiest voor vervroegde verkiezingen en 54% voor geen nieuwe verkiezingen. 66% van de rechtse conservatieve PP stemmers willen geen vervroegde verkiezingen zien en willen dat Rajoy zijn ambtstermijn tot 2020 voltooid.

Van invloed

Ongeacht wat de Spanjaarden vinden zullen de door de Spaanse regering opgelegde vervroegde verkiezingen in Catalonië op 21 december een grote druk zetten op de huidige Spaanse regering. Daarnaast spelen ook de onderhandelingen over de Staatsbegroting in Spanje een belangrijke rol. Deze kan op dit moment alleen doorgang vinden met de steun van de Baskische PNV partij maar die partij is niet blij met de manier waarop Rajoy het Catalonië conflict heeft aangepakt. Door veel politieke partijen wordt 2019 ook als een belangrijk jaar gezien omdat in dat jaar er zowel gemeente- autonome- en europese verkiezingen plaatsvinden in Spanje.

Partijen

Zouden er nu verkiezingen plaatsvinden dan zou de socialistische PSOE partij van Pedro Sanchez op gelijke hoogte staan met de Ciudadanos partij van Albert Rivera met beiden 22,7% van de stemmers, aldus de gegevens van Metroscopia. De PP partij van Mariano Rajoy zou met 26,1% nog steeds de grootste partij zijn terwijl Podemos flink zal dalen met 5% naar 14,7%.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
  1. De grootste verschrikking van de laatste decennia in een land binnen Europa dat is een feit, die hebben al heel veel kapot gemaakt in Spanje, weg ermee!!

 1. De linksgeoriënteerde kiezers willen nieuwe verkiezingen??? Juist deze partijen staan dramatisch in de peilingen. Wat raar toch weer. Alleen C’s staat er geweldig voor. Hoezo Cataluña ? Juist C’s staat er zo goed voor, omdat ze de PP op dit dossier RECHTS hebben ingehaald. De linkse kiezers zijn wat mij betreft dus hun verstand volledig kwijt.

   1. het is altijd hetzelfde met die rob
    mensen beledigen in de zin van “ze zijn dom” of “ze zijn hun verstand kwijt” en nog zoveel meer, heb genoeg gelezen over het onderwerp “Catalonië”, elke keer mensen beledigen die niet dezelfde mening hadden
    als je dezelfde mening niet hebt of die “meneer” zijn de anderen dom en nog zoveel meer zoals hierboven geschreven.
    wie denk je wel wie je bent?
    al eens goed gekeken in de spiegel?
    veel gebroken spiegels zeker?
    dacht dat beledigingen niet mochten hier op die site?
    het zijn de eersten om te zeggen dat de anderen niet meer op spanje vandaag hoeven te komen
    en nu vlug mailen naar de vriendjes om mij te viseren, dat weet ik onderhand ook wel, doe maar, veel plezier.

  1. Je hebt gelijk Rob. Naam in hoofding is inderdaad actief onder andere naam(en). Supporter heeft zich verraden innzijn laatste zin. Kan ik ook. Trouwens hoe hypocriet kan zo iemand zijn: iemand beschuldigen van beledigend zijn en hij doet net hetzelfde bij andere onderwerpen! Kan ik ook bij deze: ik dacht dat het een Catalaan was maar het is gewoon een Marrokaan en met zulke broekjes weten ze wel raad in bvb Brussel. Voila, ga nu maar klacht neerleggen. Doet me niks

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken