skip to Main Content
Hondeneigenaars in Tarragona moeten de hondenpis opruimen
Pixabay

Hondeneigenaars in Tarragona moeten de hondenpis opruimen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

TARRAGONA – De Catalaanse stad Tarragona aan de Costa Dorada is niet de eerste die een anti-hondenpis campagne is begonnen maar vanaf nu moeten de eigenaren van honden niet alleen verplicht de uitwerpselen opruimen maar ook de stoep, gevels of bomen schoonmaken met water wanneer hun hond daar geplast heeft.

Onder de noemer “contamos contigo” wil de gemeente Tarragona dat de inwoners die een of meerdere honden hebben hun eigen stad schoonhouden. Al geruime tijd wordt er in de stad gecontroleerd op het opruimen van de uitwerpselen van een hond maar daar komt nu de controle op urine bij.

De gemeente roept op om de banken, bomen, lantaarnpalen, afvalbakken, gevels, de stoep en nog veel meer mogelijke urine plaatsen schoon te maken met water nadat een hond daar geplast heeft. De gemeente heeft speciaal voor de hondeneigenaren 10.000 speciale herbruikbare flessen besteld die meegenomen kunnen worden om de urine op te ruimen.

Mocht een hondeneigenaar die de hond laat plassen en daarna de urine niet met water wegspoelt gezien worden door een agent, dan kan de eigenaar van de hond een boete krijgen van 300 euro. Dat is dezelfde sanctie als een poepende hond.

Het is een nieuwe maatregel van de gemeente Tarragona die graag de oude Romeinse stad urine en poep vrij wil houden. Eerder haalde Tarragona ook al de kranten omdat de gemeente privédetectives inhuurde om op jacht te gaan naar de hondeneigenaren die de uitwerpselen van hun trouwe viervoeter niet opruimen. Er werden 35 mensen op de bon geslingerd.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 19 reacties
 1. In Beiniarbeig, waar ik woon, aan een heel mooi parkje met gras en palmbomen, komen iedere dag alle hondeneigenaren langs, met hun honden. Kennelijk snappen ze niet waardoor er geen groen stukje gras meer over is en het zomers stinkt naar de hondenpis/zeik en stront. Maar het zijn niet de dieren die schuld hieraan hebben, immers de eigenaren bepalen de plek waar fikkie zijn behoefte gaat doen. Na ons de zondvloed denken de meesten onder ons. Wel sneu voor de (klein) kinderen, die op weg naar het speeltuintje er aan grenzend , door de uitwerpselen moeten. Zo sneu is ook die hondenliefhebber die gelijk naar een ander wijst. Nee, het gaat in dit stukje nu eens over jou! En dan speciaal over die hondeneigenaar die schijnt heeft aan een ander, als die niet kijkt dan. Want dan wordt fikkie ineens meegetrokken of kijken ze ervan weg, herkenbaar zeker?

  1. Ik begrijp deze reactie maar heb ook honden. Ik snap ook dat in steden de problematiek nog ernstiger is. Een hond houden is ook ergens een committent om voor het dier te zorgen met respect voor de omwonenden. Een wet gaat dat niet oplossen. Ik vind het zielig en kortzichtig dat hier met de vinger wordt gewezen want dat lost het zeker niet op. Wat eerst moet besproken worden is wat wel aanvaardbaar is of als aanvaardbaar kan beschouwd worden. De problematiek in een stad zoals Barcelona of het mij zeer bekende Berniarbeig, dat landelijk ligt en waar heel gemakkelijk tot buiten de stadskern kan worden gewandeld is zeer verschillend. Onze honden leven eigenlijk op ons beschikbaar beetje grond rond de woning en raar. Dat stinkt niet naar hondepoep of pis….hoe zou dat nu kunnen. Anderzijds kan je honden niet verbieden regelmatig te markeren. Ik zou het probleem niet graag moeten oplossen in steden. Dat wordt onvermijdelijk niet gemakkelijk en zal misschien zelf een aangepaste infrastructuur vergen en strenge regels. Wijzelf hebben naar mijn inziens niet te veel problemen. Onze honden houden we aan de leiband tot buiten de urbanisatie en we wandelen in het midden van de weg, zodat ze niet markeren. eenmaal in het veld is er geen probleem meer. Je moet er wel de inspanning voor over hebben op je tot buiten de urbanisatie te begeven en dat respect voor je medemens moet je wel opbrengen. Als een hond onderweg toch moet poepen, dan ruim je dat natuurlijk op, niet in open veld natuurlijk want daar zijn in deze regio’s de honden duidelijk in de minderheid, vergeleken met de honderden schapen en geiten die zich in deze gebieden begeven. Ik denk dat het niet veel beter kan.

 2. Spijtig dat men in Tarragona zich bezig houdt met zulke dingen terwijl er in Spanje zoveel duizenden honden worden afgemaakt gewoon omdat ze niet meer voldoen aan de eisen om te jagen op hazen tegen grof geld.

 3. waarom zijn altijd de honden de klos En …de katten dan die mogen en kunnen overal hun behoefden doen en ik weet uit ervaring ,katten pis stinkt ontzettend .Iedere avond of nacht komen de katten van de buren bij ons in de tuin hen behoeften doen ,blijkbaar mag dat, dan spreek ik nog niet van kinderen en volwassen die gewoon pipi doen langs de straat ¡¡¡¡¡¡

 4. Eigenlijk gaat je door de hondenplas weg te spoelen met water niet zo zeer de boel zuiver maken maar vooral voorkomen dat uw of andere honden systematisch ook gaan beginnen plassen op de zelfde plek om zo hun vaste territorium af te bakenen en dus zo een “concentratie” aan plas voorkomen. Verder zouden ze volgens mij ook beter een aantal van die flessen uit delen aan bepaalde mensen want een groot aantal plekken waar het in Tarragona (of ander gemeente in de omgeving) sterk naar urine ruikt vindt zijn oorsprong dus niet bij honden.

 5. Ergens begrijp ik het.Een poos terug in Benidorm geweest en het is niet prettig meer.Het merendeel van de wandelpaden hangen vol met opgedroogde bruine vegen van uitwerpsels en moet je bijna overgeven van de urine stank.Als ze dit niet proberen op te lossen hebben ze op de lange duur geen toeristen meer.De dieren kunnen er natuurlijk niet aan doen.

  1. Het probleem is vooral in de steden, dat komt o.a. door de afschuwelijke vorm van urbanisatie waarvoor men in Spanje gekozen heeft, iedereen woont naast, boven en onder elkaar, met nauwe voetgangers-zones, waardoor je met je hond al gauw geen keuze meer hebt om hem zijn behoefte te laten doen.
   Als gevolg daarvan stinkt het op elke hoek van de straat naar urine.
   Ook schuld daaraan is dat aannemers en architekten zoiets niet in aanmerking nemen en nog steeds poreuze bouwmaterialen voorschrijven en toepassen, wat er na korte tijd al smotzig uitziet en blijft.
   En niet alleen door urine maar ook door stof en vocht.

 6. Iemand van het woord “hondenpis” niet passend, ik zou “hondenzeik” dan aanbevelen want bij katten spreken we van ‘kattenpis’

 7. Dat hondenpoep moet opgekuisd worden is oke, dat doe ik ook maar hoever moet het gaan? Honden laten tijdens de wandeling op heel veel plaatsen een lekje achter. Wat moeten de dierenliefhebbers nog allemaal meenemen? Dan kom je met zo een flesje niet toe hoor. En wat dan met de katten van bvb de buren die ook hun gevoeg doen? Wat met alle duiven van duivenmelkers die overal alles onderpoepen?
  Dit vind ik dus zuiver verzuring van de bevolking en weeral een verdoken manier op geld in het laatje te brengen.
  Dat mensen zelf eens eerst beginnen om hun gevoeg te doen op plaatsen die ervoor bestemd zijn

  1. Tja, Jopke….ik snap het ergens wel, maar volgens mij is het ook ondoenlijk om elke druppel die de hond laat vallen, weg te spoelen en als je er water op gooit, waar loopt het dan heen? droogt het dan daarna niet gewoon een metertje verderop alsnog op?
   En dan dat gelul over controle door meneer of mevrouw agent….hier in het dorp ligt echt overal stront van honden en zelfs zwervers op straat en ik heb nog nooit een agent iemand zien bekeuren.
   Ook de Pitbulls die zonder muilkorf lopen, nog nooit een bon zien krijgen. Terwijl dat toch zou moeten….dus ja leuke regels allemaal en wetten, maar het bedenken is 1, het uitvoeren is…..???

   1. Klopt Juan74, er wordt volgens mij steeksgewijs gecontroleerd maar niet permanent.
    Waar ik woon zie ik bijna alleen maar politie in auto’s of scooters/motoren, maar nauwelijks te voet op straat.
    Dat laatste zou sowieso veel beter zijn in het algemeen, dus niet alleen om honde-eigenaren te controleren, maar ook voor vele andere voorvallen waar de politie-aanwezigheid is gewenst.
    Ik zie trouwens ook Staffordshire honden zonder muilkorf op straat….

   2. Iedere hond markeert over de andere hond heen. Dat los je niet op met een beetje water want de geur blijft erin. Dan moet men al bvb water met bleekmiddel erover gieten, zoals ik zei: waar zijn ze mee bezig. Trouwens na een goede regenbui is het meeste wel weg. Dan maar na de wandeling een regendansje doen?

 8. De schrijver van dit artikel had voor het woord ” hondenpis ” wel een iets beschaafder woord mogen bedenken. Dit had het artikel toch wat meer niveau gegeven. Trouwens een goede aktie van de gemeente Tarragona.

  1. Wat te denken van al het uitgaanspubliek die overal hun behoeftes laten lopen-
   En mensen urine is nog veel schadelijker als zij tegen de pui aan (Z) hun behoefte doen.
   Of zelfs in portieken.

   1. Klopt de pis stank waar de meesten over klagen is dan ook meestal niet van een hond maar juist van een mens. Hondenpis ruikt niet zo sterk.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken